Σάββατο 26 Μαΐου 2012

H ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΗ ΝΔ ΜΕ 24% ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΗ;


Στην πρόθεση ψήφου πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% και ακλουθεί η ΝΔ με 26%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 15,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, η ΔΗΜΑΡ 6,5%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4%, ενώ οριακά μπαίνει στη Βουλή η συνεργασία Δημιουργία Ξανά – Δράση, που φαίνεται να λαμβάνει το απαιτούμενο 3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βαρόμετρου της Public Issue, στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο (15-17/5/12) στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένα κατά 2% και του ΠΑΣΟΚ κατά 0,5%. Αμετάβλητα είναι τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Πτώση 0,5% εμφανίζουν οι ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης, το 54%, θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35%.

Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%) θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα. Για το 33% δεύτερη θα είναι η ΝΔ.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας με 24%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 19% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 17%. Τέταρτος έρχεται με 16% ο... κανένας και έπονται οι κύριοι Κουβέλης 11%, Καμμένος 7%, Παπαρήγα και Μιχαλολιάκος με 2% αμφότεροι.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης έρχεται πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός με 64% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 49%. Έπονται ο Πάνος Καμμένος με 39% και ο Αντώνης Σαμαράς με 36%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνει το 34%, η Αλέκα Παπαρήγα το 19% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος έρχεται τελευταίος με 13%.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, τις περισσότερες θετικές ψήφους λαμβάνει η Δημοκρατική Αριστερά, με 53% και ακλουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 48%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παίρνουν 42% και η ΝΔ 37%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 26%, το ΚΚΕ 18% και τελευταία έρχεται η Χρυσή Αυγή με 14%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 54%, θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θα επιθυμούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το 12% οικουμενική.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών επιθυμεί μόλις το 1%.

Από το 26% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 11% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ και το ίδιο ακριβώς ποσοστό θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 1% θέλει αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Από το 54% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 22% επιθυμεί κυβέρνηση κομμάτων αριστεράς και μόλις το 4% θέλει συνεργασία δεξιών κομμάτων. Το 13% θα επιθυμούσε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Το 6% θα ήθελε έναν ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα και το 5% θα ήθελε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΩΝ.

Κατά του νέου μνημονίου τάσσεται το 62% των πολιτών και υπέρ το 28%. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, περισσότερο υπέρ στο νέο μνημόνιο(62%) τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν της ΝΔ με 51%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ 3% και του ΣΥΡΙΖΑ 6%.

Στο ερώτημα «Εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», υπέρ απάντησε το 85% και κατά το 12%. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο υπέρ ήταν το 83% και κατά το 15%.

makeleio 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου