Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ύποπτο παιχνίδι με τα πετρέλαια...Χάνονται οι φάκελοι!


Mπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να κάνει ανακοινώσεις «προόδου» στο ζήτημα των πετρελαίων και υδρογονανθράκων και των ερευνών που θα γίνουν στον Πατραϊκό και το Ιόνιο, όμως άνθρωποι που ασχολούνται εδώ και χρόνια με το θέμα, θεωρούν πως όχι μόνο βρισκόμαστε ακόμη στο μηδέν, αλλά υπάρχει φόβος πως κατ' ουσίαν η κυβέρνηση... δεν θέλει να προχωρήσει στις έρευνες!Χαρακτηριστικό της «σημασίας» που δίνει το Υπουργείο και τα στελέχη του, στις έρευνες είναι ότι τα στοιχεία με τα αποτελέσματα ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (καθηγητής Αβραάμ Ζελιλίδης)... χάθηκαν! Όταν πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός - αρμόδιος για το θέμα κ. Μανιάτης κάλεσε τους Πανεπιστημιακούς και τους ανέφερε στοιχεία τα οποία (σε ποσότητες πετρελαίου) απείχαν πολύ από την πραγματικότητα (ήσαν μικρότερες ποσότητες), οι Πανεπιστημιακοί αντέδρασαν και κάλεσαν τον υπουργό να φέρει τα στοιχεία που του είχαν παραδώσει τον περασμένο Φεβρουάριο! Έκπληκτος ο αρμόδιος υπάλληλος επέστρεψε στην αίθουσα και ανακοίνωσε πως... είχαν χαθεί!

Όμως ο υφυπουργός, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως οι πανεπιστημιακοί της χώρας μας έχουν απόλυτη γνώση του θέματος αλλά και της εθνικής σημασίας του, δεν προχωρά στην σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων (έστω και αν αυτή έχει ψηφιστεί από τη Βουλή) αλλά αντίθετα κάνει επαφές και συσκέψεις με διάφορους «φορείς» (πρόσφατα συναντήθηκε με εκπροσώπους από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (Institut Francais du Petrole-ΙFP), στην προοπτική παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης στις διαδικασίες αναζήτησης, έρευνας & εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Χώρα!

Από την άλλη πλευρά κάνει «βαρύγδουπες» και παραπλανητικές ανακοινώσεις όπως αυτή της 4ης Νοεμβρίου 2011. Εγραφε η ανακοίνωση: «Με αφορμή τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Προκήρυξη Διεθνών Διαγωνισμών τόσο για Σεισμικές Έρευνες, για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συνεργασία από έντεκα χώρες όσο και για Γύρο Παραχωρήσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων με τη μέθοδο της ανοιχτής πρόσκλησης (open door) στις τρεις περιοχές της χώρας (Πάτρα, Κατάκολο, Ιωάννινα), ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ αναλυτική περιγραφή τεχνικών, γεωτεκτονικών και γεωγραφικών δεδομένων». Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση δίνει τους χάρτες των σεισμικών ερευνών, τους οποίους όταν τους ζητούσαν Ελληνες πανεπιστημιακοί... δεν τους έδινε!

Ερωτήματα και υποψίες

Τα ερωτήματα είναι πολλά:


* Γιατί βιάζεται ο υφυπουργός να κάνει συμφωνίες που θα ήταν της αρμοδιότητας του Φορέα που δεν έχει συσταθεί;

* Δεν θα μπορούσε ο Φορέας (ο οποίος θα συγκροτείται από έμπειρους επιστήμονες και ειδικούς) να διενεργήσει τον διαγωνισμό;

* Γιατί προχωρά στην δημοσιοποίηση των χαρτών;

Αρκετοί πλέον επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και εκτιμούν πως ίσως τελικά ο «εχθρός» είναι εσωτερικός! Ισως δηλαδή η υπόθεση «πετρέλαια» να προσκρούει σε εσωτερικά συμφέροντα. Και αν αυτά τα συμφέροντα έχουν άμεση σχέση με πολιτικούς, τότε πιθανόν οι εξορύξεις να καθυστερήσουν.... πολλά χρόνια!

Αποθέματα... 300 δις!

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων κάτω από την ελληνική γη και την θάλασσα ξεπερνούν σε βάθος εικοσιπενταετίας τα 300 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αρκεί για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας ο δε εντοπισμός, εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους θα προσφέρει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό αλλά και θα προσφέρει ευρύ πεδίο έρευνας σε πανεπιστημιακά κέντρα, χωρίς να ξεχνά κανείς και την ώθηση στον τεχνολογικό τομέα. θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε πώς από το 1997 επί θητείας Βάσως Παπανδρέου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, διεκόπη ή δεν προγραμματίστηκε η οποιαδήποτε έρευνα για κοιτάσματα στην Ελλάδα.

 Έπρεπε να αρχίσει η γεώτρηση στα Νότια της Κύπρου, να εντοπιστεί το μέγεθος του κοιτάσματος, να αρχίσει ο διεθνής θόρυβος, να αλλάξουν τα μέτωπα και οι συμμαχίες, να εισέλθουν στο παιγνίδι οι ενδιαφερόμενοι για να αρχίσει στην Ελλάδα να συζητείται το ζήτημα. Και ο νοών νοήτω...

Πηγή:dete.gr
http://www.dete.gr/news.php?article_id=65187http://www.dete.gr/news.php?article_id=65187

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου