Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συνομιλίες


Την εκτίμηση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας πως την ίδια στιγμή και ως αποτέλεσμα της συνάντησης της Νέας Υόρκης και της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ που ακολούθησε, «είναι φανερό ότι μεθοδεύεται χρονοδιάγραμμα και έμμεση επιδιαιτησία με προφανή τον κίνδυνο πλήρους εκτροπής».
Σε ομιλία του σήμερα στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Τραχωνιτών κατά την τουρκοανταρσία του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Τράχωνα στο Στρόβολο, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «ταυτόχρονα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως η εν λόγω συμπεριφορά της Τουρκίας «για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. «Να της υποδείξουν», όπως είπε, «ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του διεθνούς Δικαίου».

«Να την καλέσουν», όπως πρόσθεσε, «να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη».

Σημείωσε δε πως ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η ΕΕ θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.

''Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια,'' ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας, συνέχισε, προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

''Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον'', τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Γιαννάκης Ομήρου επεσήμανε πως η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί χρέος απέναντι στους ήρωες που τιμούμε σήμερα και υπέρτατο πατριωτικό καθήκον.

Χρέος, το οποίο, όπως πρόσθεσε, «επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού» και «να ολοκληρώσουμε λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δική τους ηρωική θυσία, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία, πράξη απόσεισης της κατοχής, πράξη ελευθερίας».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ονομαστικά στους πεσόντες Τραχωνίτες κατά την περίοδο της τουρκοανταρσίας του 1963 καθώς και σε όλους όσοι σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή και τις μάχες που ακολούθησαν στα διάφορα μέτωπα του Τράχωνα και των γύρω περιοχών.

Σημείωσε πως κατά την περίοδο που ακολούθησε μεταξύ του 1964 -1974, οι κάτοικοι του Τράχωνα αντιμετώπισαν από μόνοι τους τα προβλήματα που δημιούργησαν οι Αγγλοι με τη χάραξη της Πράσινης Γραμμής και χωρίς εξ όσων έχει πληροφορηθεί της οποιασδήποτε ουσιαστικής βοήθειας της συντεταγμένης Πολιτείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στον κατάλογο των φονευθέντων πεσόντων και αγνοουμένων, προστέθηκε ακόμα ένας ήρωας, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, τον οποίο δολοφόνησαν εν ψυχρώ οι πράκτορες των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, το Μάρτιο του 1994, γιατί είχε, όπως υπέδειξε, την τόλμη να αγωνίζεται εναντίον της τουρκικής κατοχής και να στηρίζει τους αγώνες άλλων λαών που αγωνίζονται εναντίον της τουρκικής καταπίεσης και βαρβαρότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου