Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EUROGROUP! ANAΨΕ "ΠΡΑΣΙΝΟ" ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ! ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ...


"Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος", υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη του Eurogroup, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης και βγάζοντας νικητή τον Σόιμπλε που ήθελε τη συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους να γίνεται το 2018.

Με λίγα λόγια, το 2018 θα ενεργοποιηθεί νέο μηχανισμό δημοσιονομικών αποκλίσεων που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας να τονίζει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν και ότι "δεν εξαρτάται από εμάς να κλείσει αυτή η αξιολόγηση, εξαρτάται από την Ελλάδα και τους θεσμούς το πότε θα κλείσει η τεχνική συμφωνία".

Η συνεδρίαση ενέκρινε το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με βάση τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε: "Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης"

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

"Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και την προπαρασκευαστική εργασία του EWG, που θα υλοποιηθούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά είναι:

-Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 χρόνια

-Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017

- Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο στελεχών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τα διοικητικά όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου