Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ


Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να «κόψει» τους διαύλους τροφοδοσίας με οπλισμό, ρουκέτες και άλλα εκρηκτικά του νέου ένοπλου σχήματος του Νίκου Μαζιώτη, στο οποίο φέρεται να συμμετέχει και ο δραπέτης Χριστόδουλος Ξηρός
«Ο οργανωτής της αιματηρής επίθεσης στη Χρυσή Αυγή είχε δώσει εντολές στον δολοφόνο για κάθε κίνησή του. Τον κατηύθυνε βήμα-βήμα σε όλες τις ενέργειές του. Αν προσέξει κανείς το βίντεο της επίθεσης, όπου ο δεύτερος δράστης δεν έριξε ούτε μία σφαίρα, προσδιορίζει κανείς τους διακριτούς ρόλους των δύο ενόπλων...». Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε στέλεχος των αρχών ασφαλείας σχετικά με τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013, όπου αποκαλύπτεται εμπλοκή ατόμων του κοινού ποινικού δικαίου. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνουν κρίσιμα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών αυτής της επίθεσης ενώ επιχειρούν να «κόψουν» τους διαύλους τροφοδοσίας με οπλισμό, ρουκέτες αλλά και εκρηκτικά του νέου ενόπλου σχήματος όπου συμμετέχουν ο Νίκος Μαζιώτης και ο δραπέτης Χριστόδουλος Ξηρός. Την ίδια ώρα τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη φοβούνται νέα απόπειρα απαγωγής μεγαλοεπιχειρηματία. Επιπλέον εξετάζουν νέο τμήμα της μαρτυρίας του 30χρονου Αλβανού Τζούλιαν Σινάνι όπου παραδέχεται ότι ήταν δράστης ενός ακόμη φόνου στη Βούλα το 2011.

«Το Βήμα» παρουσιάζει πέντε νέα στοιχεία για τις έρευνες των αρχών ασφαλείας όσον αφορά μια σειρά κρίσιμα θέματα.

Οι δολοφονίες στο Νέο Ηράκλειο
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαμορφώσει πλέον πλήρη εικόνα για τους συμμετέχοντες στην επίθεση στο Νέο Ηράκλειο. Εχουν εντοπίσει αντιεξουσιαστή που εμφανίζεται ότι είχε οργανωτικό ρόλο στην ένοπλη ενέργεια και έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε έναν κατηγορούμενο για ληστείες για τον οποίο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για φυσική αυτουργία. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για όλο το «πλέγμα» των ατόμων και των συνεννοήσεών τους για αυτή την ένοπλη ενέργεια, όμως επιχειρούν να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αποφύγουν «ένα μεγάλο λάθος», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ο οπλισμός του φυγάδα
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο εκτοξευτήρας RPG-7 και οι ρουκέτες που βρέθηκαν πριν από δέκα ημέρες σε ΙΧ στο Παλαιό Φάληρο δεν έχουν εισαχθεί προσφάτως από την Αλβανία για να παραδοθούν - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - στη νέα ένοπλη οργάνωση του άφαντου Νίκου Μαζιώτη. Οι αστυνομικοί ψάχνουν κατάλυμα-αποθήκη βαρέος οπλισμού ο οποίος έχει μεταφερθεί παλαιότερα από τη γειτονική χώρα και από τον οποίο τροφοδοτούνται οι ένοπλες οργανώσεις και όχι μόνον. Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν πραγματοποιήσει περίπου 100 κατ' οίκον έρευνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον εντοπισμό του Ξηρού έχουν ζητήσει επιφυλακή και ενημέρωση για τυχόν περιστατικό κλοπής εκρηκτικών από ορυχεία, μεταλλεία κτλ. προκειμένου να μη βρεθούν σε μια επανάληψη κλοπής εκρηκτικών, όπως το καλοκαίρι του 2003 από το Προσήλιο Φωκίδας, τα οποία κατέληξαν σε μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ιδιαίτερα την κατασκευή από την ομάδα Μαζιώτη βομβών-μαμούθ με τη χρήση μείγματος χειροποίητων εκρηκτικών ANFO.

Τα family edition μέτρα ασφαλείας
Ανώτατοι αξιωματικοί φοβούνται ότι λόγω περιορισμού των «εσόδων» των κακοποιών από τις ληστείες τραπεζών, τους εκβιασμούς κτλ. είναι θέμα χρόνου να οργανώσουν μια νέα απαγωγή μέλους κάποιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, αντίστοιχη της απόπειρας αρπαγής του εφοπλιστή κ. Κίκου Μαρτίνου στις 12 Δεκεμβρίου 2013. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ασαφείς πληροφορίες για προεργασία τέτοιου είδους ενεργειών και παρακολουθούν κάποια δείγματα, όπως μαζικές κλοπές οχημάτων και ύποπτες κινήσεις. Παράλληλα έχουν έλθει σε επαφή με ορισμένους επιχειρηματίες και τους έχουν συστήσει διακριτικά να έχουν «τεταμένη προσοχή». Την ίδια ώρα δεκάδες υπολογίζεται ότι είναι οι εφοπλιστές, βιομήχανοι, έμποροι και άλλοι που έχουν ζητήσει για τους ίδιους και τους συγγενείς τους, από ιδιωτικούς φορείς ασφαλείας, ειδικά «οικογενειακά» εκπαιδευτικά προγράμματα -κόστους 10.000-20.000 ευρώ - για «χειρισμό απαγωγών».

Η ληστεία στον Ωρωπό
Ενδιαφέρον υπάρχει από την ΕΛ.ΑΣ. και για ένα δίδυμο ληστών που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες τέσσερις επιδρομές σε πιστωτικά ιδρύματα της Αττικής. Τελευταία ληστρική επίθεσή τους ήταν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στην Τράπεζα Πειραιώς στον Ωρωπό, όπου εισέβαλαν με Καλάσνικοφ. Εμφανίστηκαν ως πελάτες με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους και χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτα που ήταν κλεμμένη από το κέντρο της Αθήνας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχουν ορισμένες ενδείξεις από την ανάλυση των βίντεο. Από τον τρόπο δράσης των δραστών, τον μεγάλο χρόνο παραμονής τους στις τράπεζες και τη μεγάλη λεία τους συνάγουν το συμπέρασμα ότι «ίσως να μην πρόκειται για πράξη ποινικών». Χωρίς σε αυτή την υπόθεση να υπάρχει απόλυτα σαφής κατεύθυνση στις αστυνομικές έρευνες...

Ποινικοί
Η υπόθεση του αλβανού εκτελεστή

Νέα στοιχεία για τη δράση στην Ελλάδα του 30χρονου αλβανού ποινικού Τζούλιαν Σινάνι φαίνεται να ανακύπτουν από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει έλληνες και αλβανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αυτές, ο αλβανός κακοποιός έχει μιλήσει και για ένα ακόμη «συμβόλαιο θανάτου» με αμοιβή 25.000 ευρώ στην Ελλάδα, που σχετίζεται με ανθρωποκτονία στη Βούλα τον Μάρτιο του 2011. Τότε είχε πυροβοληθεί ένας 39χρονος που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ποινικές υποθέσεις. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν τη σχέση του 30χρονου Αλβανού με έκρηξη σε τζιπ ενός 64χρονου επιχειρηματία τον Μάρτιο του 2009 στη Βούλα. Σημειώνεται ότι ο ίδιος Αλβανός έχει συνδεθεί από την ΕΛ.ΑΣ με ανθρωποκτονία τον Ιούλιο του 2011 δύο Ελλήνων έξω από εστιατόριο στη διασταύρωση των οδών Τριπτολέμου και Περσεφόνης στο Γκάζι. Ακόμη έχει αναφέρει ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση στις 15 Μαΐου 2010 στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για την οποία ωστόσο διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις.

Λαμπρόπουλος Βασίλης
Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου