Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΜΑΝΟΥΡΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ



Τρεισήμισι χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιούνται εν όψει ΔΕΘ προκαλώντας της κλασικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «αστυνομοκρατίας» στην συμπρωτεύουσα.
Επτά χρόνια ...μανούρας, ίσως η κυβέρνηση να θεωρεί απαραίτητη όλη αυτή την κινητοποίηση,καθώς το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από "βαρύ" λόγω μνημονίου και αγανάκτησης του κόσμου.

Το 2012 τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κουκουλοφόροι (που πάντα καταφέρνουν να παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις της ημέρας των εγκαινίων) εξαπέλυσαν επίθεση με πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν παρατεταγμένες μπροστά στην είσοδο της ΔΕΘ στην πλατεία Σιντριβανίου. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί και να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Ακολούθησαν επεισόδια και καταστροφές (ευτυχώς όχι εκτεταμένες) στην οδό Τσιμισκή με την αστυνομία να κάνει 31 συλλήψεις.

Το 2011, όπως προείπαμε, η Θεσσαλονίκη βίωσε μια νύχτα εκτεταμένων επεισοδίων. Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, διαδηλωτές εκσφενδόνισαν διάφορα αντικείμενα προς τη μεριά των αστυνομικών, έξω από την κεντρική πύλη της Δ.Ε.Θ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να απωθήσουν το μπλοκ των διαδηλωτών που κινήθηκαν προς αυτές, με ρίψεις αντικειμένων και φωτοβολίδων. Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν περίπου μια ώρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού ανάμεσα σε διαδηλωτές που είχαν αποφασίσει ότι θέλουν να εισέλθουν στη ΔΕΘ και με την αστυνομία που έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών. Η περιοχή μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων, ενώ η επίσημοι έμπαιναν στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης από την πίσω πόρτα και υπό καταιγισμό μπουκαλιών και αυγών. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν κατά τις 20:00 το βράδυ. Στην περιοχή βρέθηκαν οι «αγανακτισμένοι» και οι συνήθεις αντιεξουσιαστές. Νέα ένταση επικράτησε και επί της οδού Τσιμισκή, με τα κλασικά «θύματα» σε βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, καθώς και αυτοκίνητα. Λίγο μετά τις 22:30, η ένταση μεταφέρθηκε στον χώρο κοντά στο Πανεπιστήμιο. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Αγγελάκη, στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου, όταν ομάδα νεαρών εκτόξευσε πέτρες κι άλλα αντικείμενα και οι αστυνομικοί απάντησαν με τη ρίψη χημικών. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά από τους καπνούς, αλλά και τη χαρακτηριστική μυρωδιά των δακρυγόνων.

Το 2010, χαρακτηριστικότερη στιγμή των επεισοδίων –εκτός από το γραφικό παπούτσι αλά Μπους, στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου – ήταν η απόπειρα διαδηλωτών να λιντσάρουν προσερχόμενους στη ΔΕΘ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ακολούθησε επέμβαση των ΜΑΤ με χρήση χημικών.

Το 2009, που η προσπάθεια πρόληψης και περιορισμού των επεισοδίων χαρακτηρίστηκε «επιτυχημένη» από την ΕΛ.ΑΣ., η ένταση περιορίστηκε μόνον στην Καμάρα από μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, η οποία αποσπάστηκε από τον όγκο της πορείας των αντιεξουσιαστών και επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις φωτοβολίδες και πέτρες

Το 2008, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ομάδες αντιεξουσιαστών προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα, καθώς και... χάος στο κέντρο της πόλης. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με την επίθεση αντιεξουσιαστών διαδηλωτών εναντίον άλλων διαδηλωτών... ένστολων αστυνομικών. Ακολούθησε ένα γνώριμο σκηνικό: πέτρες σε δεκάδες βιτρίνες καταστημάτων, επίθεση στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Αγ. Σοφίας και Κεραμοπούλου με πέτρες και μολότοφ, καταστροφές σε αυτοκίνητα, κ.ά. Στην δε πλατεία ΧΑΝΘ, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε άλλους διαδηλωτές που μάταια προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης.

Το 2007 οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν εντός της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, για να απωθήσουν περίπου 60 αντιεξουσιαστές, που καλυπτόμενοι από το «πανεπιστημιακό άσυλο» πετούσαν δεκάδες μολότοφ. Είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο χώρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα η αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο του πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί έκαναν συλλήψεις και ανακάλυψαν αρκετές τσάντες με τσεκούρια και σφυριά.

Το 2006, επεισόδια σημειώθηκαν μέχρι λίγο πιο έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, την ώρα που ο πρωθυπουργός εγκαινίαζε την 71η ΔΕΘ. Φωτοβολίδες και καπνογόνα έπεσαν στην οροφή του Συνεδριακού Κέντρου και σε υπουργικά αυτοκίνητα. Πέτρες και ξύλα εκτοξεύτηκαν εναντίον των ΜΑΤ. Η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου όταν συγκεντρωμένοι έσπασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της Έκθεσης. Η αστυνομική δύναμη παρενέβη, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, και τα επεισόδια γενικεύτηκαν. Η αστυνομία κατάφερε τελικώς να απωθήσει τους διαδηλωτές, αλλά οι τελευταίοι κατά την υποχώρησή τους έκαψαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στην Τσιμισκή. Συνολικά έγιναν τουλάχιστον 15 προσαγωγές για τα επεισόδια.

makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου