Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τεθεί τηλεφωνικές κλήσεις σε ραδιοταξί από κινητά που βρέθηκαν πάνω στους δράστες κατά τη σύλληψή τους. Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι ήδη οι αξιωματικοί έχουν εξετάσει τους δύο οδηγούς που φέρεται να παρέλαβαν έναν νεαρό κάθε φορά (ενδεχομένως και τον ίδιο) από το σπίτι-κρησφύγετο της οδού Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ίχνη τους οδηγούν στα «κρυφά» σημεία του ρέματος Χαλανδρίου.
Κατά τη σύλληψη των τεσσάρων δραστών στην Κοζάνη, βρέθηκε ο βαρύς οπλισμός που έφεραν κατά τη «δίδυμη» ληστεία. Εκτός από τα δύο καλάσνικοφ, το υποπολυβόλο Σκόρπιον, τα δύο πιστόλια Ζάσταβα και Μπερέτα, αλλά και την επαναληπτική καραμπίνα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κινητά τηλέφωνα, τα οποία εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν τα αναμενόμενα, ότι δηλαδή οι κάρτες από τα κινητά είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επικοινωνία μεταξύ των δραστών πριν και κατά τη διάρκεια των ληστειών της προηγούμενης Παρασκευής.
Κατά την αναλυτικότερη διερεύνηση, ωστόσο, οι μόνες κλήσεις που «ξεχώρισαν» ήταν προς εταιρεία ραδιοταξί! Οι πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι οι κλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μόλις λίγες μέρες πριν από τη ληστεία στο Βελβεντό. Από εκεί συνήγαγαν οι Αρχές και το συμπέρασμα ότι οι δράστες έφτασαν στην περιοχή της Κοζάνης δύο μέρες πριν από την ημέρα των ληστειών...
Η επόμενη κίνηση των αξιωματικών ήταν να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες ταξί που είχαν καλέσει οι συλληφθέντες. Με βάση την ημερομηνία και την ώρα κλήσεων, οι ειδικοί έφτασαν στους οδηγούς που φέρεται να είχαν πραγματοποιήσει τις «κούρσες».
Oπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των οδηγών, η «αφετηρία» και των δύο διαδρομών ήταν το σπίτι-κρησφύγετο της οδού Ελ Αλαμέιν στα Σίδερα Χαλανδρίου. Την πρώτη φορά, ένας νεαρός, που φορούσε σκούφο και κασκόλ, ζήτησε από τον οδηγό να τον οδηγήσει στο Ρέμα Χαλανδρίου, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Oταν έφτασαν στον προορισμό, ο λιγομίλητος νεαρός ζήτησε από τον ταξιτζή να τον περιμένει. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς το ρέμα. Εκεί, σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού, συναντήθηκε με ένα ακόμη άτομο, το οποίο είχε μαζί του δ;yο μεσαίου μεγέθους σάκους. Λίγη ώρα μετά, ο ίδιος νεαρός επέστρεψε στο αυτοκίνητο -χωρίς να κρατάει κάποια από τις αποσκευές- και ζήτησε να τον επιστρέψει στο Χαλάνδρι.
Η δεύτερη κλήση, λίγες μέρες μετά, αφορούσε πάλι την οδό Ελ Αλαμέιν 19 στο Χαλάνδρι. Αυτή τη φορά, ο προορισμός ήταν η Αγία Παρασκευή και ο νεαρός που κάλεσε το ταξί είχε ο ίδιος δύο σάκους μαζί του. «Πας ταξίδι;» φέρεται να ρώτησε ο οδηγός τον «κουκουλωμένο» πελάτη του. «Οχι. Στα Καλύβια», ήταν η κοφτή απάντηση του νεαρού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός που φέρεται να έκανε και τις δύο διαδρομές είναι ο «Βενιαμίν» των συλληφθέντων Νίκος Ρωμανός, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι κατά την πρώτη διαδρομή, οι δύο νεαροί που είχαν ραντεβού έκρυψαν πρόχειρα τους δύο σάκους κάπου στο ρέμα και για τον λόγο αυτό οι αστυνομικοί «χτενίζουν» την περιοχή. Δεδομένου ότι η ομάδα των 20άρηδων ετοίμαζε το «χτύπημα» στο Βελβεντό, οι ειδικοί δεν αποκλείουν μέσα στους σάκους να βρίσκονταν όπλα.
Την ίδια στιγμή, ερευνώνται τυχόν ίχνη της δράσης των συλληφθέντων στην Αγία Παρασκευή και στα Καλύβια. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι στα Καλύβια είχε εντοπιστεί το 2011 και γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα».
«Μωρά στη φωτιά»
Από τις χύτρες στα... καλάσνικοφ και ενδιάμεσα γκαζάκια, εμπρηστικοί μηχανισμοί και συμπλοκές. Στα χέρια 20άρηδων βρίσκεται το αντάρτικο πόλης στην Ελλάδα. Τα «μωρά της τρομοκρατίας» ξεκίνησαν την καριέρα τους μέσα στις στάχτες των επεισοδίων για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008. Γιατί μπορεί η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» να είχε ξεκινήσει δράση πριν από τα «Δεκεμβριανά», ωστόσο ο αέρας της επαναστατικότητας εκείνων των ημερών δημιούργησε μια «δεξαμενή» νέων ανθρώπων που ήταν έτοιμοι να πεισθούν «να πολεμήσουν το σύστημα».
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετά την εξάρθρωση της πρώτης γενιάς της οργάνωσης, τα νέα μέλη -πάλι 20άρηδες- ανέλαβαν το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της νεοτρομοκρατίας. Μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα του USB στο σπίτι-κρησφύγετο του Χαλανδρίου, στο οποίο βρέθηκαν αποσπάσματα κειμένου από προκηρύξεις επιθέσεων που είχαν αναλάβει οργανώσεις με άλλα ονόματα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι πλέον πεπεισμένοι ότι «παραφυάδες» των «Πυρήνων» χτυπούν με άλλα ονόματα, ίσως και για να μην επιβαρύνουν τη θέση των μελών που βρίσκονται προφυλακισμένα στον Κορυδαλλό, η δίκη των οποίων είναι σε εξέλιξη.
Η στρατολόγηση νέων παιδιών για τρομοκρατικά χτυπήματα δεν είναι κάτι πρωτότυπο στην Ελλάδα. Και η «17 Νοέμβρη» όταν είχε πρωτοξεκινήσει, αλλά και ο «Επαναστατικός Αγώνας» αποτελούνταν από νεαρούς. Πέρα από τον «ανθό της νιότης» και τη διάθεση για επαναστατική δράση, που είναι πιο έντονη στην ηλικία των 20, οι νεαροί διαθέτουν άγνοια κινδύνου που τους επιτρέπει να μη διστάζουν στις ενέργειές τους.
Το χρονικό της δράσης της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς»
Ιανουάριος 2008
Εμφανίζονται για πρώτη φορά με μπαράζ ταυτόχρονων εμπρηστικών επιθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος έγιναν υποκαταστήματα τραπεζών, οχήματα της ΔΕΗ, αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων, αυτοκίνητα εταιρειών σεκιούριτι, οχήματα της Αστυνομίας.
Φεβρουάριος 2008
Eκρηξη μηχανισμού με γκαζάκια στο δικηγορικό γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα, στην οδό Σόλωνος 12, στο κέντρο της Αθήνας.
Απρίλιος 2008
Στο στόχαστρο μπήκαν τέσσερις αντιπροσωπείες αυτοκίνητων, ένα συνεργείο με ιταλικά αυτοκίνητα και ένα ΙΧ της Ελληνοϊταλικής Σχολής στην Αθήνα. «Χαιρετισμός με φωτιά στους φυλακισμένους Ιταλούς συντρόφους που κατηγορούνται για συμμετοχήστη FAI "Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία"», αναφέρει η προκήρυξη.
Ιούλιος 2008
Εμπρησμός της προσωπικής μοτοσικλέτας της γυναίκας αστυνομικού που υπηρετούσε στη φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Σεπτέμβριος 2008
Περίπου 30 κουκουλοφόροι που επέβαιναν σε δίκυκλα φτάνουν τα ξημερώματα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πετούν μολότοφ στο φυλάκιο του αστυνομικού - φρουρού και σε πέντε υπηρεσιακές μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ.
Οκτώβριος 2008
Επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο στρατοδικείο του Ρουφ και «χτύπημα» στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Αμυνας Β. Μεϊμαράκη.
Ιανουάριος 2009
Κύμα εκρήξεων σε 14 σημεία (τράπεζες, δημόσια κτίρια). Η ανάληψη ευθύνης έγινε λίγες μέρες μετά με ένα απόσπασμα αφιερωμένο στον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Φεβρουάριος 2009
Διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις σε 12 πολύ συμβολικούς «στόχους». Ανάμεσά τους το σπίτι του τότε εισαγγελέα Εφετών και νυν διοικητή της ΕΥΠ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Μάρτιος 2009
Πέντε εμπρηστικοί μηχανισμοί εκρήγνυνται ταυτόχρονα σε πέντε πολιτικά γραφεία που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στα γραφεία του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιου Παπαθεμελή, του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Ορφανού και του ΠΑΣΟΚ Σερρών Στάθη Κουτμερίδη και του πρώην βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Γαλαμάτη.
Απρίλιος 2009
Οι εκρήξεις φτάνουν σε πόρτες εκκλησιών. Οι «Πυρήνε» χτυπούν στις Μητροπόλεις Αθήνας και Πειραιά και σε δυο ναούς στη Θεσσαλονίκη.
Μάιος 2009
Η ένοπλη ομάδα επιτίθεται με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε νεόδμητες πολυκατοικίες που θα στέγαζαν Αστυνομικά Τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ιούλιος 2009
Στόχος το σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη, στο Παλαιό Φάληρο και το προξενείο της Χιλής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σεπτέμβριος 2009
Εκρηξη σε χύτρα ταχύτητας στο σπίτι των πρώην υπουργών Λ. Κατσέλη και Γ. Αρσένη.
Δεκέμβριος 2009
Η οργάνωση επιτίθεται στο κτίριο της Γενικής Ασφαλιστικής επί της λεωφόρου Συγγρού.
Ιανουάριος 2010
Αναβαθμισμένο βομβιστικό χτύπημα σε κάδο έξω από τη Βουλή.
Μάρτιος 2010
Εκρήξεις στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ομόνοια, στο σπίτι του αντιπροέδρου της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα και στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.
Μάιος 2010
Βομβιστικές επιθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού και στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, χωρίς τραυματισμούς.
30/12/2010
Πρωτοδικείο, Λουίζης Ριανκούρ.
2 Φεβρουαρίου 2011
Παγιδευμένο δέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.
Πυρήνες της φωτιάς
Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία
Ως οργάνωση-ομπρέλα, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλά χτυπήματα. Μεταξύ άλλων και την ευθύνη για τη βόμβα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο τον Δεκέμβριο του 2012.
Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Μπαράζ με γκαζάκια σε αυτοκίνητα στην Κηφισιά Μάιος 2012
Σαμποτάζ με ρίψη τσιμέντου στις γραμμές του τραμ Απρίλιος 2012
Εμπρησμοί, Δημοτική Αστυνομία, σε αυτοκίνητα Σεπτέμβριος 2012
Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας (θερμικές κάμερες) ΤΡΑΝΣΑΜ στο Χαλάνδρι. Σεπτέμβριος 2012
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ/ ΚΟΜΑΝΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εκρηξη στο σπίτι της πρώην γραμματέως του Υπ. Περιβάλλοντος, Μαρίας Καλτσά, Νοέμβριος 2012
Εκρηξη στο σπίτι του πρώην υπ.Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, Δεκέμβριος 2012
Επιθέσεις σε δημοσιογράφους, Ιανουάριος 2013
Εταιρεία Πληροφορικής Byte Computer ΑΒΕΕ Ιανουάριος 2013
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ/ ΚΥΚΛΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ/ ΠΥΡΗΝΑΣ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ
Στις 25 Νοεμβρίου, στην Κυψέλη, η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στο όχημα ατόμου για το οποίο ισχυριζόταν ότι είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε μετανάστες, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη.
Στις 17 Ιουλίου του 2012 η εν λόγω οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στο εστιατόριο "Αλάτσι" του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη και στην εταιρεία "Πάνου ΑΕΒΕ" στο Πολύγωνο.
Κίνημα 12 Φλεβάρη
Αποτυχημένη απόπειρα στο Μετρό του Αιγάλεω, Φεβρουάριος 2012.
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ «ΑΓΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» & «ΥΠΟΚΙΝΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ»
Χτύπημα στο MALL Ιανουάριος 2013.
Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, η «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία» και οι παραφυάδες της και η «Μαχόμενη Μειοψηφία» και τα παραρτήματά της συνδέονται άμεσα με τους «Πηρύνες της Φωτιάς». Παράλληλα εξετάζεται αν και οι οργανώσεις «Κίνημα 12 Φλεβάρη» και «Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων» δρουν κάτω από την ομπρέλα των «Πυρήνων».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου