Συγκοινωνούντα δοχεία
Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «δεν γνωρίζαμε εάν πρόκειται για μέλη της “Συνωμοσίας” ή της “Σέχτας Επαναστατών”. Υπήρχαν ωστόσο σαφείς υπόνοιες για εμπλοκή τους στην τρομοκρατία. Εξάλλου, αρκετοί στην Αντιτρομοκρατική πίστευαν πως οι δύο αυτές οργανώσεις αποτελούσαν συγκοινωνούντα δοχεία».
Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο κρησφύγετο της οργάνωσης στο Χαλάνδρι, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής κατέγραφαν τις μετακινήσεις των νεαρών υπόπτων ανά την Ελλάδα και συμμετείχαν, με τη συνδρομή και της Scotland Yard, σε παρακολουθήσεις οικημάτων στην Αθήνα.
«Σε μια περίπτωση είχαμε αντικαταστήσει τη μοτοσικλέτα υπόπτου με μια πανομοιότυπη, στην οποία είχαμε εγκαταστήσει συσκευή παρακολούθησης. Για να μην κινήσουμε υποψίες αντιγράψαμε ακόμα και τις γρατζουνιές που υπήρχαν στις λαμαρίνες», σχολίασε εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που το 2009 υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική.
Ο ίδιος αξιωματικός ανέφερε στην «Κ» ότι «στην ομάδα συμμετείχαν περισσότερα από 50 άτομα δίχως να συνυπολογίζονται τα μέλη του πυρήνα της Θεσσαλονίκης, που παραμένει ανέγγιχτος».
Δεκαεπτά εμπρησμοί
Πράγματι, περισσότερα από 50 άτομα είχαν καταγραφεί (σύμφωνα με τα αρχεία της Αντιτρομοκρατικής) να επισκέπτονται διαμέρισμα στην οδό Κουντουριώτη στα Εξάρχεια, το οποίο είχαν μισθώσει οι μετέπειτα συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση. Ταυτόχρονα, περισσότερα από 50 άτομα φέρεται να είχαν συμμετάσχει και στην παρθενική εμφάνιση της «Συνωμοσίας», στις 22 Ιανουαρίου 2008, οπότε είχε σημειωθεί (εντός δέκα λεπτών) μπαράζ 17 εμπρηστικών επιθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Οι πρώτες συλλήψεις μελών της οργάνωσης το 2009 ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς. Ο παράγοντας τύχη δεν έπαιξε κανένα ρόλο, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις», σχολίασε στην «Κ» ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Σύμφωνα πάντως με μια άλλη εκδοχή, που αιτιολογεί τις εξελίξεις από το μέτωπο των ερευνών σε αυτή την υπόθεση, μια σειρά από κινήσεις στο εσωτερικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) που υπαγορεύτηκε από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, υπονόμευσε το έργο της υπηρεσίας.
Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι στα τέλη Απριλίου 2009 απαγορεύτηκε στους αστυνομικούς του 3ου τμήματος της Αντιτρομοκρατικής, που χειρίζονταν μέχρι τότε τον φάκελο «Συνωμοσία», να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αστυνομικοί του 1ου τμήματος που ανέλαβαν την έρευνα δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των υπόπτων καθώς δεν είχαν έως τότε οποιαδήποτε «σχέση» μαζί τους.
Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η επισήμανση αξιωματικών ότι τα έως πρότινος ασύλληπτα μέλη της «Συνωμοσίας» επέλεξαν να ληστέψουν τράπεζα στην Κοζάνη, διότι στην πόλη υπάρχει ενεργός πυρήνας «συμπαθούντων». Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, υπήρχαν εισηγήσεις να εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη κλιμάκιο «φοιτητών» της Αντιτρομοκρατικής.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου