Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

«ΕINAI ΠΟΛΥ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η "ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ" ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ!»


Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη δημοσιεύει στο τεύχος που κυκλοφορεί το νομικό περιοδικό  "Ο ΣΥΝήΓΟΡΟΣ", με κεντρικό πρόσωπο, τον γνωστό δικηγόρο των Αθηνών, Παύλο Σαράκη...

ΣΥΝ: Κύριε Σαράκη, πότε ιδρύσατε το δικηγορικό σας γραφείο και ποιες υποθέσεις πιστεύετε ότι αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξή του; 
Π. ΣΑΡΑΚΗΣ: Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 εισήλθα στον κόσμο της Δικηγορίας. Από νωρίς αντιλήφθηκα την αναγκαιότητα συγκρότησης και οργάνωσης ενός Δικηγορικού Γραφείου στα διεθνή πρότυπα. Έτσι το 1998 τόλμησα και έθεσα τις βάσεις για τη δικηγορική φίρμα «Παύλος Κ. Σαράκης & Συνεργάτες». Όλα αυτά τα χρόνια της μάχιμης δικηγορίας, κάθε υπόθεση που αναλαμβάνουμε, τη χειριζόμαστε με υψηλή υπευθυνότητα, ανεξάρτητα της οικονομικής ή νομικής της σπουδαιότητας. Για μας κάθε υπόθεση είναι σημαντική και η επιτυχής έκβασή της συμβάλλει καθοριστικά στην επαγγελματική μας καταξίωση. Σίγουρα όμως υποθέσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνία, που τυγχάνουν ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της «Απαγωγής του Εφοπλιστή Παναγόπουλου» ή του επονομαζόμενου «Συνδικάτου του εγκλήματος» αποτελούν παράγοντες προβολής των νομικών μας υπηρεσιών στο Ποινικό Δίκαιο. 


ΣΥΝ: Κύριε Σαράκη το κύριο αντικείμενό σας είναι ο χειρισμός ποινικών υποθέσεων. Πώς προέκυψε αυτό και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας σας; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ: Επέλεξα συνειδητά να υπηρετήσω τον ποινικό τομέα της νομικής επιστήμης. Είναι ο τομέας δικαίου που είναι και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός αλλά και αξιοκρατικός. Απαιτεί, παράλληλα με την άριστη νομική γνώση, δύναμη μυαλού και ψυχής. Ο Ποινικολόγος είναι ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της μάχιμης δικηγορίας. Μ’ εξιτάρει τόσο η αντιδικία, όσο και να «εξαγνίζω το κακό». Με γοητεύει να «αποπλανώ» το νόμο ή να διεκδικώ το δίκαιο, ν’ ανατρέπω τα δεδομένα σε μία δικογραφική πραγματικότητα. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και σκληρή η καριέρα του Ποινικολόγου. Ως αυτοδημιούργητος στην αρχή συνάντησα ποικίλες δυσκολίες με δυσάρεστες εμπειρίες αλλά ήμουν αποφασισμένος και ταγμένος στην καριέρα. Για μένα πλέον το δύσκολο είναι η προετοιμασία της απολογίας μου ενώπιον του θεού, για τις επαγγελματικές μου επιτυχίες (γέλια).

ΣΥΝ: Ποιους κλάδους δικαίου καλύπτει σήμερα το δικηγορικό σας γραφείο; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ: Σήμερα το Δικηγορικό μου Γραφείο στελεχώνεται με δικηγόρους που εξειδικεύονται σε διάφορους τομείς Δικαίου. Καλύπτουμε σχεδόν το σύνολο των τομέων της νομικής επιστήμης. Οι νομικές μας υπηρεσίες απευθύνονται, όχι μόνον σε φυσικά πρόσωπα αλλά και σ’ εταιρείες ελληνικές και πολυεθνικές, που έχουν ανάγκη ευρύτερης και πολύπλευρης νομικής υποστήριξης. Είμαι υπερήφανος που το δικηγορικό μας γραφείο έχει δυναμική στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο.


ΣΥΝ: Το δικηγορικό σας γραφείο έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αν ναι ποια; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ: Θα έλεγα κύρια η πρότυπη οργάνωσή μας. Στηρίζεται στο αμερικάνικο μοντέλο των μεγάλων νομικών εταιρειών. Έπειτα η επαγγελματική μας φιλοσοφία. Σε εμάς ο κάθε δικηγόρος είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα με αποδεδειγμένες ικανότητες. Ο συνεργάτης είναι ίσος, πρωταγωνιστής και όχι σε δεύτερο ρόλο. Αποτελούμε μία ισχυρή επαγγελματική ομάδα, ταγμένη ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, να διεκδικούμε τα συμφέροντα των εντολέων μας. Δεν είμαι εγώ, είμαστε όλοι. Το γραφείο ανήκει σε όλους μας. 

ΣΥΝ: Πόσα άτομα αριθμεί το ανθρώπινο δυναμικό του δικηγορικού σας γραφείου; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ: Οι εσωτερικοί συνεργάτες είναι οκτώ (8). Μαζί με τους εξωτερικούς - διάφορων ειδικοτήτων αλλά και υπηρεσιών- είκοσι (20). Μία αξιόμαχη ομάδα και δίκτυο αφοσιωμένων επαγγελματιών. 

ΣΥΝ: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ: Ν’ ανταποκρινόμαστε σε όλους, όπου κι αν βρίσκονται, ότι κι αν τους τύχει, άμεσα-ποιοτικά- αποτελεσματικά. Και αυτοί είναι πολλοί σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Και καλά κάνουν. 


ΣΥΝ: Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει περισσότερο στην καθημερινή άσκηση της δικηγορίας; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ:
Το έλλειμμα στην κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή των Ελληνικών Δικαστηρίων. Η έλλειψη αξιολόγησης των Δικαστών με αντικειμενικά κριτήρια. Το Δικαστικό Σώμα είναι θεσμική εξουσία, που εγγυάται τα δικαιώματα του συνόλου της κοινωνίας. Είναι αδιαπραγμάτευτη αξίωση να στελεχώνεται από τους καλύτερους και τους ικανότερους. Από έντιμους και ακομπλεξάριστους. Τ’ αντίθετα μου προκαλούν τρόμο, ανησυχία και ντροπή.

ΣΥΝ: Τι σημαίνει για σας ποιότητα στη δικηγορία; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ:
Είναι ένα σύνολο πραγμάτων και αξιών. Ο δικηγόρος πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να δρα με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, πειθαρχία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα. Να διαθέτει υποδομή που να στηρίζει αξιόπιστα τις υπηρεσίες του. Να ενημερώνεται έγκαιρα και να είναι έγκυρος. 

ΣΥΝ: Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας θα πρέπει περισσότερο να προσέξουν οι νέοι συνάδελφοι ξεκινώντας την καριέρα τους; 

Π. ΣΑΡΑΚΗΣ: Να κατανοήσουν εγκαίρως ότι η δικηγορία δεν έχει ωράριο και ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Να επιδιώξουν να ενταχθούν σ’ ένα επαγγελματικό σχήμα που θα τους εξασφαλίζει πολύπλευρες γνώσεις και δικαστηριακή εμπειρία. Να είναι φιλόδοξοι αλλά όχι αμετροεπείς. Και αποφασισμένοι να πορευτούν σε δύσκολες καταστάσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και θα τα καταφέρουν, αρκεί να επέλεξαν τη δικηγορία από προσωπικό πάθος κι όχι από πόθο άλλων. . .

Επιμέλεια: Γεωργία Σιακανδάρη 

Url: www.sarakis.gr

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΣΥΝήΓΟΡΟΣ τεύχος 94/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου