Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τροφική δηλητηρίαση και πώς να την αντιμετωπίσουμε


Γράφει η Μπέττυ Γιάννα

Oι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συχνές, αφού οφείλονται σε μικρόβια που υπάρχουν στα τρόφιμα ή σε ουσίες που εκκρίνονται από τα μικρόβια , τις τοξίνες.Οι συχνότερες διαταραχές είναι: ναυτίες ή έμετοι, κοιλιακά άλγη, διάρροια και πιθανόν πυρετός και αδιαθεσία. Αυτά τα κλινικά σημεία υποχωρούν, μερικές μέρες μετά τη θεραπεία διάρροιας. Στη συνέχεια ο ασθενής πρέπει να ξαναρχίσει να τρώει προοδευτικά και ελαφρά.Σε περίπτωση δηλητηρίασης:1. Εξακριβώστε τη φύση και τις συνθήκες δηλητηρίασης. Πρέπει πάντα να γνωρίζετε τις υπεύθυνες τοξικές ουσίες, τη δόση και την ώρα λήψης. Αν το θύμα δεν είναι σε θέση να δώσει αυτές τις πληροφορίες, οι διευκρινίσεις θα δοθούν από το οικογενειακό περιβάλλον και από την εξέταση του περιεχομένου του κουτιού , σωληνάριου, μπουκαλιού…Έτσι θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο όσον αφορά την έναρξη των θεραπευτικών μέτρων και την πρόγνωση.
2. Μην αφήσετε το θύμα πεσμένο ανάσκελα.
3. Μην προκαλείτε εμετό στο θύμα ενώ είναι μισολιπόθυμο.
4. Μην προκαλείτε εμετό στο θύμα αν έχει πάρει κάποιο καυστικό, διαλυτικό ή απορρυπαντικό .
5. Μη δώσετε αντίδοτο ( π.χ γάλα) χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.
Τι θα κάνετε σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης:
1. Σε σοβαρές διαταραχές συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Προσοχή στις επίμονες διάρροιες του μικρού παιδιού.
2. Κλινικά σημεία μέσης βαρύτητας: ανάπαυση, λήψη υγρών για να αντισταθμιστούν οι απώλειες, λήψη αντιδιαρροικού φαρμάκου όταν αυτό απαιτείται, προοδευτική έναρξη χορήγησης τροφής. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό αν οι διαταραχές επιμένουν. Προσοχή στις «εξωτερικές διάρροιες» κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό. Μερικές φορές αποτελούν κλινικό σημείο παρασίτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου