Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Η «ΜΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ! ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΟΥΣΕ - ΤΙ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)


Από τη Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εξαρθρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις λαθρεμπορίου τσιγάρων σε Ελλάδα και Ευρώπη που είχε μάλιστα δομή μαφίας και δρούσαν τουλάχιστον για μία 5ετία με τεράστιο κύκλο εργασιών ακόμα και εργοστάσια που λειτουργούσαν νυχθημερόν.

Η Ελληνική Αστυνομία από μεριάς της, κάνει λόγο για μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.



Η δράση του δομημένου εγκληματικού αυτού δικτύου εκτείνεται για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με μεθοδολογία οργάνωσης τύπου «μαφίας». Διέθετε πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό, με κτιριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής και κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως μηχανολογικό εξοπλισμό – ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων.

Επειτα από εκτεταμένες έρευνας των ειδικών κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 70 τόνοι καπνού και 8,8 εκατομμύρια αδασμολόγητα πακέτα με περίπου 178 εκατομμύρια τσιγάρα, καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων.



Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται σε περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά 40 άτομα φέρονται ως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «εγκέφαλος» και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίσταση για σύσταση, διεύθυνση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα. Ερωτηματικά εγείρει το γεγονός πως τόσο ο 49χρονος αρχηγός όσο και οι υπόλοοποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.



Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδρύσει στη Βουλγαρία νομιμοφανείς εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή κι εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς , στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.



Με αυτά εισήγαγαν στην ελληνική Επικράτεια καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από τη Βουλγαρία και τα μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών.



Επειτα, με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές, παρήγαγαν τσιγάρα, που τοποθετούσαν σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών και τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Στη συνέχεια και για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων, οι δράστες κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως καμουφλάζ διάφορα υλικά όπως γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.
Τέλος, οι χώροι παραγωγής κι αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου