Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 78 ΕΤΩΝ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ! ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ "ΜΕΙΝΤΟΦ"!


Ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, απεβίωσε σήμερα το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ηταν 78 ετών και έφυγε από από καρδιακή ανακοπή. Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς» σε κάθειρξη 22 ετών.

Είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει συνολικά 37.000 ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010.
Ποιος ήταν ο Έλληνας "Μέιντοφ"

Παιδί μεταναστών με καταγωγή από τον Πόντο, γεννήθηκε το 1939 και μεγάλωσε στα Ταμπούρια. Το 1953, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να δουλεύει σαν κλητήρας σε γνωστό πολυκατάστημα για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ταυτόχρονα, πήγαινε σε νυχτερινό γυμνάσιο.

Από μικρός ασχολούνταν και με τον αθλητισμό. Στη σφαιροβολία αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης και μετά στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέκτησε τη μαύρη ζώνη.

Πέρασε στο Πάντειο και παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει σε μια εταιρία εμπορικών αντιπροσωπειών. Οι ασφάλειες μπήκαν στη ζωή του το 1967, όταν έπιασε δουλειά στην American Life αρχικά και δύο χρόνια μετά στην Ιnteramerican. Και το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με την Ασπίς Πρόνοια, την εταιρία που έμελλε να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί στη φυλακή. Τότε, ιδιοκτήτης της Ασπίς ήταν ο Αλέξανδρος Ταμπουράς. Έγινε ο μέντοράς του και αργότερα ο… άσπονδος εχθρός του.

Το 1987, με τις ευλογίες του Ταμπουρά, ο Ψωμιάδης εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια. Η δεκαετία που έκανε "όνομα" και εδραιώθηκε στην ασφαλιστική εισφορά ήταν ο ’90. Τότε, εξαγόρασε την Ήλιος και έβαλε την Ασπίς στο Χρηματιστήριο.

Λίγα χρόνια αργότερα θα μπερδέψει, όπως κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε, τα ταμεία της επιχείρησής του με την… τσέπη του, εξέδωσε τα περίφημα Αspis Βonds και μέσα από την "τρέλα" του Χρηματιστηρίου της εποχής, προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές που ξεπερνούσαν τις προθεσμιακές καταθέσεις και τελικά, έφτασε η μέρα, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, η Ασπίς πιέστηκε για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκαλύφθηκε «τρύπα» σχεδόν 400 εκατ. και η εταιρία βάρεσε "κανόνι", αφήνοντας στο δρόμο 700 εργαζόμενους και χάνοντας τα λεφτά χιλιάδων ανθρώπων που είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους με συνταξιοδοτικά ή άλλα προγράμματα, στην Ασπίς.

Κατηγορήθηκε πως είχε εξαπατήσει 37.000 ανθρώπους, που πλήρωσαν σχεδόν 250 εκατ. σε ασφαλιστικά συμβόλαια. Καταδικάστηκε σε 22 χρόνια και ήταν στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου