Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ! - Ο ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; Ω! ΝΑΙ! ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΙΟΙ....



Κυκλοφορούν ανάμεσά μας, «κατοικούν» σε μόνιμες σχέσεις, έχουν αδερφές και μητέρες, εμφανίζονται στα περιοδικά και στην τηλεόραση: Άντρες που μισούν τις γυναίκες και 6 προειδοποιητικά σημάδια για να τους αναγνωρίσεις.


Όλα τα κορίτσια μεγαλώνουμε ανυποψίαστα και απροετοίμαστα, αγνοώντας την ύπαρξη του μισογυνισμού. Σε όλα τα παραμύθια που διαβάζαμε μικρές, οι “κακοί” ρόλοι παίζονταν από γυναίκες: η μητριά, η μάγισσα, οι άσχημες αδερφές – ενώ ο πρίγκιπας ήταν σκέτη γοητεία και ένα φιλί του αρκούσε για να μας ξυπνήσει από τον αιώνιο ύπνο.Μέχρι να ενηλικιωθούμε δεν μας περνάει από το νου ότι μπορεί ο πρίγκιπας να μας μισεί. Φυσικά και ο μισογυνισμός δεν είναι νέο trend, είναι τόσο διαχρονικός όσο και η ανθρωπότητα – από τη στιγμή δηλαδή που η Εύα παρέσυρε τον Αδάμ να φάνε τον «απαγορευμένο καρπό». Προσπερνώντας κάθε θεωρία για την ισότητα των φύλων ή το μοίρασμα των ρόλων, πολλοί άντρες εξακολουθούν να πιστεύουν πως αποτελούν κάποιο ανώτερο, προικισμένο, χαρισματικό είδος “από τη φύση τους”. Αμφισβητούν τις γυναικείες ικανότητες, ζηλεύουν τις επιτυχίες και απαξιώνουν τις γυναίκες με κάθε αφορμή. 
Δεν είναι αναγκαστικά ωραίοι, ούτε και υποχρεωτικά εργένηδες, όπως θα πρόσταζε το κλισέ. Μπορεί να τους συναντήσεις στα πιο απρόσμενα μέρη, όπως στις μακροχρόνιες σχέσεις, σε γάμους και αρραβώνες. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι εύλογο: πώς είναι δυνατόν κάποιος που ορκίζεται πως σε αγαπάει και υπόσχεται να σε σέβεται και να σε εμπιστεύεται, να είναι μισογύνης; Ο μισογυνισμός δυναμιτίζει τα θεμέλια της σχέσης, εφόσον ο μισογύνης δεν μπορεί να είναι πραγματικά πιστός, αλλά ούτε και αξιόπιστος. Είναι εύκολο να τον αναγνωρίσεις, αν τον ακούσεις να επαναλαμβάνει κάποια από τις παρακάτω φράσεις που αποτελούν τα θεμελιώδη αξιώματα του μισογυνισμού.

«Μωρέ, όλες οι γυναίκες ίδιες είστε».

Με βάση το δόγμα του μισογυνισμού οι γυναίκες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις αεί παρθένες και τις ελαφρών ηθών. Καθώς οι πρώτες ανήκουν μάλλον σε κάποια αντρική ουτοπική φαντασίωση, στις δεύτερες ανήκουμε όλες οι υπόλοιπες. Σε κάθε γλώσσα υπάρχουν δεκάδες συνώνυμες λέξεις που χρησιμοποιούν οι άντρες για να χαρακτηρίσουν τις γυναίκες που συλλαμβάνονται να «παρανομούν»: εκείνες που αλλάζουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, εκείνες που απάτησαν τον σύντροφό τους, εκείνες που εγκατέλειψαν το σπίτι τους. Όλες είναι ίδιες και για όλες ο μισογύνης τρέφει απεριόριστη περιφρόνηση. Αυτό βέβαια ισχύει και για τις φίλες σου, τις οποίες ο μισογύνης δεν χωνεύει και δεν αντέχει να βλέπει. Μην ψάχνεις να βρεις τι του έκαναν, απλώς είναι γυναίκες. Και κάθε μισογύνης που σέβεται μόνο τον εαυτό του, φροντίζει ώστε να περιορίσει τον αριθμό των γυναικών που εμπλέκονται στη ζωή του στις απολύτως απαραίτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου