Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΚΑ;


Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δείχνει πρόθυμη να χορηγήσει δάνειο της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 


Το Mega είναι μια επιχείρηση με διάφανο το παθητικό της, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι εισηγμένη. Γι’ αυτό και όσοι γνωρίζουν καλά πώς κινούνται τα πράγματα στον τραπεζικό χώρο, προβληματίστηκαν πολύ σοβαρά στο άκουσμα της είδησης. Οι άνθρωποι αυτοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, σε μια περίοδο βαριάς ύφεσης και έντονων διεργασιών στον τραπεζικό χώρο, η Εθνική Τράπεζα -κυρίαρχος κρατικός βραχίονας που αρνείται να δανειοδοτήσει ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις με πολύ καλύτερους ισολογισμούς από αυτούς του Mega (που φτάνει να χάνει 15 εκατομμύρια το χρόνο)- ξαφνικά να δείχνει διάθεση, ουσιαστικά χωρίς εγγυήσεις, να δανειοδοτήσει το κανάλι.

Οπως είναι γνωστό σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μετά τις εκθέσεις της BlackRock, τις επισφάλειες και τα ύποπτα μετοχoδάνεια που αυτή κατέδειξε, το σύνολο των ελληνικών τραπεζών αποφεύγει να προκαλεί συζητήσεις περί σκανδαλωδών δανείων που τις εκθέτουν στους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Πώς, ξαφνικά, η διοίκηση τηςΕθνικής Tράπεζας -με το deal συγχώνευσής της με την Eurobank να βρίσκεται σε εξέλιξη- επιλέγει να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο;

Συμπερασματικά, η όποια τέτοια επιλογή της Εθνικής (δεδομένων και των στενών σχέσεων Τουρκολιά-Σαμαρά) διαφαίνεται ότι είναι προϊόν πολιτικής εξυπηρέτησης του Μαξίμου προς το «κανάλι των εκδοτών». Άλλωστε, οι τελευταίες επαφές των μεγαλομετόχων του Mega με κορυφαία στελέχη της συγκυβέρνησης, μη εξαιρουμένων των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, επιβεβαιώνουν αυτή την ατμόσφαιρα. Αλλά σε καιρούς σαν τους σημερινούς και συνθήκες για τις επιχειρήσεις σαν τις παρούσες, δάνεια όπως αυτό προς το Mega είναι -αν μη τι άλλο- προκλητικά και εκθέτουν στην αυστηρή δημόσια κριτική όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου