Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

METΩΠΙΚΗ ΑΛΕΞΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Απόψε το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία του προϋπολογισμού, με την συζήτηση να ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι. Μετωπική σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο την "καυτή" πολιτική επικαιρότητα. Όλα όσα έγιναν χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες, Παρασκευή, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, η σημερινή συζήτηση για την προϋπολογισμό, θα αρχίσει στις 14.00 και η ψηφοφορία θα γίνει στις 21.00.

Η χθεσινή (σ.σ. Παρασκευή) συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επισκιάστηκε από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης για το 13ο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το "πάγωμα" της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Αχτσιόγλου: Αντιστεκόμαστε σε όσα απαιτούν όμιλοι και ΔΝΤ

Για το κεντρικό πολιτικό αίτημα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, μίλησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός τόνισε πως “Οι πολιτικές επιλογές για τις εργασιακές σχέσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο 2010-2014 και τα μέτρα που λήφθηκαν με τους νόμους που προανέφερα δεν ήταν μόνο αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού. Ήταν προπάντων μέτρα άδικα, ανήθικα και καταστροφικά. Φυσικά τα μέτρα αυτά υπηρετούσαν έναν κεντρικό και πολλάκις διατυπωμένο πολιτικό στόχο: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στη βάση της συντριβής της εργασίας.”

Παράλληλα σημείωσε πως “Απέναντι στον πολιτικό αυτό στόχο, η Κυβέρνησή μας είχε, έχει και θα έχει στόχο να ανατρέψει τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

1) Υλοποιώντας μια σειρά μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων.
2) Αντιμετωπίζοντας την ανεργία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, που δίνουν προοπτική στις ζωές των νέων ανθρώπων.
3) Υποστηρίζοντας την αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας, που είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.
4) Διεκδικώντας την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.”

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου “η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστά για την κυβέρνησή μας κεντρικό πολιτικό αίτημα στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση. Αυτονόητη προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης όμως είναι να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ο κύκλος της εργασιακής απορρύθμισης. Γι αυτό και αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ”.
Φωτίου: Μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας - Τι αλλάζει σε επιδόματα και ιδρύματα

Στις μεταρρυθμίσεις προνοιακού χαρακτήρα, που προχωρά η κυβέρνηση μέσα στο 2017, αναφέρθηκε στην συζήτηση του Προϋπολογισμού, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο επιδοματικός και ιδρυματικός χαρακτήρας του προνοιακού κράτους της χώρας.

Όπως ειδικότερα ανέφερε οι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
- ίδρυση ενιαίου φορέα πληρωμής και απόδοσης επιδομάτων που θα καλύπτει όλα τα επιδόματα που δίνονται από όλους τους φορείς της κυβέρνησης με διαφάνεια και ενιαία οργάνωση, ώστε να πληρώνονται όλα τα επιδόματα σε τακτές ημερομηνίες (πρόκειται για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος).
- κατατίθεται ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία, ώστε τα παιδιά να μην περιμένουν μήνες και χρόνια στα ιδρύματα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αποϊδρυματοποίηση με το ΕΣΠΑ και με άλλα προγράμματα για να ανοίξουν ιδρύματα και να ενταχθούν οι ωφελούμενοί τους στην κοινωνία.
- θεσμοθετούνται μέσα στο 2017 κανόνες κοινοί λειτουργίας, αξιολόγησης και ελέγχου όλων των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα και επαναξιολόγησης νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
- ιδρύεται ο εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης πολιτικών κοινωνικής ένταξης. Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται την προσεχή εβδομάδα για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και φιλοδοξεί η Ελλάδα να αποκτήσει για πρώτη φορά ισχυρό εργαλείο πληροφόρησης, εποπτείας και αξιολόγησης σε επίπεδο κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων. Ενιαία, on line, καθημερινά αυτός ο μηχανισμός θα δώσει και το ΚΕΑ.
- «για να δοθεί αξιοπρέπεια και σεβασμός σε όποιον πολίτη έχει ανάγκη», η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία 254 Κέντρων Κοινότητας, τα οποία θα λειτουργούν με 750 νέους ανθρώπους που θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ. Ο καθένας πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του, θα πηγαίνει εκεί και θα μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που πρέπει να πάρει και τις δυνατότητες εργασίας που έχει, για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιδρύματα της περιοχής του, για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα. Η πλατφόρμα αυτή που θα βρίσκεται στα 254 κέντρα κοινότητας θα είναι συνδεδεμένη on line με 13 παρατηρητήρια και με το υπουργείο.
Η αναπληρώτρια υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «υπονομεύει τη διαπραγμάτευση, όπως έκανε και το 2015 όταν παρακαλούσε τους δανειστές να είναι ανυποχώρητοι και όταν καλούσε τους Έλληνες αποταμιευτές να πάρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες» και ότι «το ίδιο κάνει ο κ. Μητσοτάκης τώρα στα ταξίδια του στις ΗΠΑ όταν λέει στους επενδυτές ότι αν δεν πέσει η κυβέρνηση, επενδύσεις δεν γίνονται».
H αναπληρώτρια υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. "Θα ψηφίσουμε την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ από τον Ιανουάριο του 2017 και ελπίζουμε η ΝΔ να συναινέσει", είπε η Θεανώ Φωτίου και αφού επισήμανε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το ΚΕΑ, τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της χώρας να ψηφισθεί από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου