Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ...


Σε λεπτές ισορροπίες κινούνται στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Ως γνωστόν, σήμερα η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και υποβρύχιο. Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 τουρκικό πολεμικό πλοίο θα κάνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή.

Σε αυτή την πρόκληση η Ελλάδα απαντά με δύο τρόπους:

1.Αφενός τη Δευτέρα, θα βρεθεί στο Καστελόριζο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

2.Αφετέρου αύριο θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα».

Τα συγκεκριμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά τηςΚάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις.

Η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη και οι Τούρκοι αναφέρουν την Κάσο και με την τουρκική ονομασία που έχουν δώσει στο νησί –Κομπάν. Σε αυτή η η ​Άγκυραισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Όλα αυτά, την ώρα που η Κομισιόν απάντησε χθες σε πολύ αυστηρό τόνο στις κινήσεις της Άγκυρας, αφήνοντας στην άκρη την πολιτική ίσων αποστάσεων και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και τις παραβιάσεις και να σεβαστεί τα σύνορα των κρατών-μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου