Τις πολιτικές παρενέργειες της υπόθεσης Μπαλτάκου-Κασιδιάρη μετρά η κυβέρνηση μετά τον ορυμαγδό που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Μάλιστα οι πληροφορίες ότι υπάρχουν άλλα (τουλάχιστον) έξι βίντεο με συνομιλίες του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης με Χρυσαυγίτες προκαλούν θύελλα. Μάλιστα και το βίντεο-υποκλοπή που προβλήθηκε χθες είναι μονταρισμένο, γεγονός που δημιουργεί νέα ερωτήματα αλλά και υποψίες ότι άλλα τμήματά του μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο προσεχές μέλλον από τη ΧΑ.
Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το θέμα ο πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν στα κομματικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να καλέσει τον κ. Μπαλτάκο στο Μαξίμου και να έχει μαζί του και την παραίτησή του.
Οι εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει ο κ. Μπαλτάκος ότι βρέθηκε υπό πίεση απο τον κ. Κασιδιάρη και τους άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής απορρίφθηκαν χωρίς καν σκέψη.
Το Μαξίμου πνέει μένεα εναντίον του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος με τη συμπεριφορά του εξέθεσε τον πρωθυπουργό που τον είχε εμπιστευτεί. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε καμία δουλειά να συνομιλεί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής και μάλιστα ωσάν να είναι υπερασπιστής τους και να κάνει εικασίες περί την δράση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών την οποία μάλιστα δεν γνώριζε.
Επιμένουν δε ότι η φιλική στη Χρυσή Αυγή συμπεριφορά του κ. Μπαλτάκου δεν απηχεί πολιτική της κυβέρνησης ενώ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι εκείνος που έχει βάλει σκοπό του το ξερίζωμα του φασιστικού φαινομένου από την χώρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε χαμηλούς τόνους όσον αφορά τον κ. Μπαλτάκο και την αυτονόητη αποπομπή του από την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.
Αντίθετα έδωσε εντολή στους δύο αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου να υπερασπιστούν την ουσία της υπόθεσης και να καταρρίψουν τις εικασίες των χρυσαυγιτών περί στημένης δίωξης.
Οι περισσότερες από 30 ποινικώς κολάσιμες υποθέσεις είναι πραγματικότητα είπε ο κ. Νίκος Δένδιας. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο κ. Αθανασίου. Είναι αναμενόμενο οι διωκόμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αναζητούν διέξοδο σε πολιτικές διώξεις αλλά αυτό δεν έχει καμία αξιοπιστία λέει η κυβέρνηση.
Την ώρα πάντως που ο κ. Κασιδιάρης έδινε στην δημοσιότητα το βίντεο η Βουλή αποφάσιζε την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Κασιδιάρης έδωσε το βίντεο με καθυστέρηση έξι μήνων αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή προς πολιτική εκμετάλλευση αλλά και σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την δική του δίωξη και ενδεχομένως προφυλάκιση. Πάντως η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρία Παναγιώτα Φάκου, ζήτησε το υλικό της συνομιλίας, καθώς η δημοσιοποίησή της συνιστά «παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος». Ο κ.Κασιδιάρης είναι πολύ πιθανόν να διωχθεί ποινικά με βάση το άρθρο 370 παρ. 1&2 του ποινικού κώδικα για υποκλοπή και χρήση υποκλαπέντος υλικού.
Η υπόθεση πάντως είχε πολιτικές παρενέργειες. Κατ' αρχήν επισκίασε την άτυπη σύνοδο του Eurogroup και τις καλές ειδήσεις που θεωρεί η κυβέρνηση ότι προέκυψαν για την χώρα.
Ακολούθως πλήττει ευθέως την κυβέρνηση με δύο τρόπους. Κατ αρχήν την αφήνει εκτεθειμένη στις κατηγορίες της Αριστεράς για τις επιλεκτικές σχέσεις με την ακροδεξιά αφού ανεχόταν για πολύ καιρό τον κ. Μπαλτάκο ο οποίος δεν έκρυβε τις πολιτικές του προτιμήσεις άλλοτε κάνοντας λόγο για συνεργασία ΝΔ με την Χρυσή Αυγή -πριν από τις συλλήψεις- και άλλοτε δηλώνοντας αντικομμουνιστής από τα γενοφάσκια του.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ενισχύσει ξανά την Χρυσή Αυγή. Οι συμπαθούντες και ψηφοφόροι οι οποίοι είχαν αρχίσει να απομακρύνονται μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική της δράση έχουν το συνειδησιακό άλλοθι για να ψηφίσουν ξανά το φασιστικό μόρφωμα. Φυσικά είναι ψηφοφόροι που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη ΝΔ κάτι που αναμένεται να φανεί στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου