Τρίτη 22 Απριλίου 2014

"ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΗ" ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΑΡΑΚΗ: "ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!" - "ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΘΕΟ...ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕ ΦΡΑΠΟΓΑΛΟ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ!"


 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

Ο Παύλος Σαράκης είναι γνωστός δικηγόρος των Αθηνών.
Θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους ποινικολόγους που διαθέτει το δικηγορικό σώμα. Εύστροφος, κατέχει άριστα τη νομική γνώση, "μαέστρος" στην υπερασπιστική τακτική, δεινός ρήτορας στα ακροατήρια. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το σύνολο του νομικού κόσμου, γεγονός σπάνιο γι’ αυτόν τον ανταγωνιστικό και "ιντριγκαδόρικο" κλάδο. 

Ως υπερασπιστής έχει συμμετάσχει σε πολύκροτες δίκες. Αναλαμβάνει δύσκολες και σύνθετες υποθέσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Τους τελευταίους μήνες απασχολεί την επικαιρότητα με την ανάληψη της υπεράσπισης των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής κκ Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου. 
Οι εντολείς του κατά κοινή ομολογία θεωρούνταν "τελειωμένοι" από την πολιτική και δικαστική εξουσία. Φευ! Κυκλοφορούν ελεύθεροι, πρωταγωνιστούν στις πολιτικές εξελίξεις και διεκδικούν δυναμικά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο ένας την Δημαρχία Αθηνών και ο άλλος την Περιφέρεια Αττικής. Μίλησε στην εφημερίδα "Ακρόπολις" της Τρίτης 15/4/14, ο δικηγόρος που - μέχρι τώρα - απεγκλώβισε τους Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρο, "εγκλωβίζοντας" το πολιτικό σύστημα σε αδιέξοδα κινήσεων και κατάρρευση των σχεδίων του. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, μιλάει για την υποψηφιότητά του στο Δήμο Γλυφάδας, για την τρέχουσα επικαιρότητα, για όλους και για όλα "έξω από τα δόντια".


Κύριε Σαράκη, γιατί ένας πετυχημένος δικηγόρος ασχολείται με την πολιτική;

Π.Σ.: Ο κάθε πολίτης οφείλει να ασχολείται με το δημόσιο βίο. Να παρεμβαίνει στις εξελίξεις με τις όποιες δυνάμεις του. Να προσφέρει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του στο κοινωνικό σύνολο. Προσωπικά ασχολήθηκα με την πολιτική, κρίνοντάς το αναγκαίο να εμπλακώ ενεργά στα δημόσια πράγματα, βλέποντας ότι η κοινωνία, η δημοκρατία και η πατρίδα διολισθαίνουν. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό με την παραδοσιακή έννοια αλλά έναν ενεργό πολίτη που οφείλει να αντισταθεί σε ένα σύστημα εξουσίας που ευθύνεται καίρια για την πολυεπίπεδη κρίση των ημερών μας. Δεν είναι αυτοσκοπός μου η πολιτική καριέρα. Η δικηγορία με "τρέφει" ποικιλοτρόπως. Στη δικηγορία είμαι αφοσιωμένος. Δεν την αποχωρίζομαι. Η πολιτική είναι για μένα σε "δεύτερο πλάνο". Εξάλλου όταν μάχεσαι για δικαιώματα, για τα πολύτιμα αγαθά των ανθρώπων είναι και αυτό μία άσκηση πολιτικής. Και μάλιστα ανώτερη, αφού σου δίνεται η δυνατότητα να υπηρετείς το "όλον", το σύνολο.

 
Στις εκλογές της 18ης Μαΐου, συμμετέχετε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Στέλιου Δίβαρη στο Δήμο Γλυφάδος. Προσωπικά το θεωρώ "χαμηλή πολιτική πτήση" για εσάς που η δημοφιλία σας είναι στα ύψη. Γιατί;

Π.Σ.: Είναι απλό. Δεν με ενδιαφέρουν τα πολιτικά αξιώματα. Με ενδιαφέρει να προσφέρω στην πόλη μου, στην πατρίδα μου, στην κοινωνία. Να συμβάλλω στη διαμόρφωση μιας άλλης αντίληψης για τα πράγματα, με αρχές και αξίες. Να κινητοποιήσω και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση. Και η συμμετοχή σε έναν ακηδεμόνευτο, αντισυστημικό συνδυασμό, με νέα πρόσωπα, προερχόμενα από την κοινωνία που διεκδικεί να σπάσει το κομματικό και παραγοντικό κατεστημένο στη Γλυφάδα, είναι μία πρόκληση. Συνειδητά επέλεξα να συμπράξω με τον ιατρό, Στέλιο Δίβαρη, για μια "Δημιουργική Διαδρομή" για τη Γλυφάδα.


Στην επικαιρότητα κυριαρχεί το "Μπαλτάκος gate". Οι αποκαλύψεις του Ηλία Κασιδιάρη κλυδώνισαν την κυβέρνηση. Εσείς τί λέτε , ποιά είναι η θέση σας;

Π.Σ.: Νομίζω ότι πιο εύστοχο είναι να το αποκαλούμε "Σαμαράς gate". Ο κ. Μπαλτάκος άθελά του αποκάλυψε την αλήθεια. Την υπόθεση της συλλήβδην δίωξης της Χρυσής Αυγής σε μορφή "πογκρόμ", οφείλουμε να την προσεγγίσουμε πλέον στην πραγματική της διάσταση. Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα εις βάρος της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Μία ολιγομελής ομάδα εξουσίας, με κεντρικά πρόσωπα τους Σαμαρά και Βενιζέλο, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Αδιαφορούν για τη νομιμότητα και το Σύνταγμα. Λειτουργούν με το μεσαιωνικό "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Χλευάζουν τη λαϊκή βούληση, "καννιβαλίζουν" ανθρώπους, προκαλούν σύνδρομα φοβίας και ενοχής στους ψηφοφόρους-πολίτες, προκειμένου να επιβάλλουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Δεν έχουν κίνητρα ηθικά ή ιδεολογικά παρά μόνον ψηφοθηρικά!


Και όλα αυτά τα στοιχεία που ενυπάρχουν στη δικογραφία και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τι είναι; Η Δικαιοσύνη υπακούει τυφλά στην πολιτική εξουσία;

Π.Σ.: Όποιος διαπράττει αδικήματα και παραβαίνει το νόμο, οφείλει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη. Αλλά και η Δικαιοσύνη οφείλει να τον αντιμετωπίσει γι’ αυτό που έκανε, να διερευνήσει υπό ποιές συνθήκες το έκανε και ποιά κίνητρα είχε. Η Δικαιοσύνη είναι θεσμός και στηρίζεται σε ιερούς κανόνες. Και πάνω από όλα είναι ανεξάρτητη εξουσία, απονέμεται "εν ονόματι του Ελληνικού Λαού" και όχι "εν ονόματι σκοπιμοτήτων της πολιτικής εξουσίας". Να διωχθεί και να τιμωρηθεί ο δράστης ενός εγκλήματος, όπως το καθορίζει ο νομικός μας πολιτισμός και όχι όπως το καθορίζει μία κλίκα συστημικής εξουσίας. Όταν όμως δράττουμε την ευκαιρία για να εκδιώξουμε και να εξοντώσουμε συλλήβδην τους πολιτικούς μας αντιπάλους, τότε μιλάμε για εκτροπή της εξουσίας και παρεκτροπή της Δικαιοσύνης. Οι ευγενείς προθέσεις ή προφάσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον "βιασμό" ούτε της δημοκρατίας, ούτε της δικαιοσύνης.


Χρησιμοποιείτε σκληρή γλώσσα, τα λέτε "τσεκουράτα"..

Π.Σ.: Τα λέω, όπως τα βιώνω. Οι σκοτεινές πτυχές δεν περιγράφονται ενίοτε με . . . καλλιγραφία! Είμαι κάθετα αντίθετος σε "φρονηματικές" διώξεις. Και ανυπόκριτα σας λέω χωρίς διακρίσεις. Ασπάζομαι πλήρως τη ρήση του Βολταίρου: «διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».


Πώς βλέπετε το ρόλο της Δικαιοσύνης σήμερα;

Π.Σ.: Οι ίδιοι οι δικαστές οφείλουν να την προστατεύσουν από τις άνομες ορέξεις είτε της πολιτικής εξουσίας είτε από ομάδες συμφερόντων. Είναι ανεξάρτητη εξουσία που εκπορεύεται από το λαό και μόνον. Και οφείλει να λειτουργεί υπέρ αυτού. Είναι καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία της και την αυτονομία της. Να σταθούμε απέναντι στην πολιτική εξουσία που καθεστωτικά αντιλαμβάνεται ότι είναι η αποκλειστική έκφρασή της. Είναι το "καταφύγιο" των αδυνάτων, προπύργιο της Δημοκρατίας.

Μπορεί οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους να ανταπεξέλθουν σε μία πολιτική δίκη; Πως αντιμετωπίζεται η δικαστική αυθαιρεσία που υποστηρίζεται από την πολιτική εξουσία;

Π.Σ.: Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η θέση του κατηγορουμένου είναι δεινή και του συνηγόρου δυσχερής. Είναι ότι δυσκολότερο και συνάμα χειρότερο να συμμετέχεις σε μία δικαστική υπόθεση με πολιτικούς όρους και όχι νομικούς. Αντιμετωπίζεις τον νόμο του ισχυρού και όχι του δικαίου. Θέλει ιδιαίτερη ψυχική δύναμη αλλά και στρατηγική η υπεράσπιση. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ακολουθώ πιστά τη "συνταγή" του διάσημου Γάλλου ποινικολόγου Jacques Verges, όπως την περιγράφει στο βιβλίο του "Η στρατηγική της δίκης". Είναι δικαστικές υποθέσεις οι πολιτικές δίκες όπου υποχρεώνεσαι να ακολουθήσεις στρατηγική τακτική υπεράσπισης ρήξης. Γιατί η πολιτική εξουσία μετατρέπει τη Δικαιοσύνη σε "πεδίο μάχης". Και πρέπει να την αντιμετωπίσεις ως «ένα κόσμο ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο σκληρό από τον πόλεμο ή το εμπόριο».

Θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, και άλλες "βόμβες", στα πλαίσια της στρατηγικής της ρήξης;

Π.Σ.: Δεν μου αρέσει να μελλοντολογώ και μάλιστα για μία υπόθεση με τέτοιο ειδικό βάρος. Εύχομαι μόνον να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο.


Τι προβλέπετε για τους Σαμαρά και Βενιζέλο;

Π.Σ.: Ο Σαμαράς έχει απογοητεύσει τους νεοδημοκράτες. Και έχει γoητεύσει τους εναπομείναντες πασόκους! Ο Βενιζέλος απογοητεύει τους πάντες. Πρόκειται για ανίερη συμμαχία. Έχουν εξασφαλίσει όμως την υποστήριξη συγκεκριμένων ξένων ηγετών και ηγεσιών λομπίστικων συμφερόντων. Έχουν χάσει και οι δύο τη βάση των ψηφοφόρων τους. Όσοι τους ανέχονται, τους θεωρούν απλά αναγκαίο κακό. Οι Νεοδημοκράτες - εξ’ όσων γνωρίζω - σύντομα θα επιδιώξουν την ανασυγκρότηση με άλλη ηγεσία, που θα ενώνει και δεν θα διχάζει την παράταξη. Ο Έλληνας πολίτης - εν όψει των εκλογών - σιωπηλά και σκωπτικά προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την αμετροέπειά τους και την εξουσιομανία τους. Θα έχουν την τύχη που τους αξίζει. Οι Έλληνες θέλουν ηγεσία που να διεκδικεί και να κερδίζει τα δικά τους συμφέροντα. Είμαστε υπερήφανος λαός και δεν συγχωρούμε τις ταπεινώσεις.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, τι γνώμη έχετε;

Π.Σ.: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανερχόμενος. Είναι νέος και έχει καλά αντανακλαστικά. Στο πρόσωπό του η Αριστερά έχει βρει προοπτική εξουσίας. Αν καθυποτάξει τα ανερμάτιστα στελέχη του με τις "βάρβαρες" διαθέσεις και δεν ενσωματωθεί ο ίδιος στο διεφθαρμένο σύστημα, θα πρωταγωνιστήσει. 


Και για τους εντολείς σας, για τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Ηλία Παναγιώταρο;
Π.Σ.: Εγώ έκανα το καθήκον μου με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια. Στάθηκα απέναντι σε ένα πανίσχυρο σύστημα πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. Δεν υπολόγισα το προσωπικό κόστος. Μετέτρεψα τα όνειρα των διωκτών τους σε εφιάλτες! Και οι δύο είναι ελεύθεροι να διεκδικήσουν τους στόχους τους.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης θα προφυλακιστεί μέχρι τις εκλογές;

Π.Σ.: Όχι . . .

Αυτό είναι είδηση . . .

Π.Σ.: Εγώ κάνω το καθήκον μου. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Το ίδιο θα κάνω για όποιον εμπιστεύεται τις επαγγελματικές μου δεξιότητες.

Φοβόσαστε; Το σύστημα είναι πανίσχυρο και εκδικητικό …

Π.Σ.: Μόνον το θεό! Καταλαβαίνω τι υπονοείτε. Σέβομαι τους πάντες, αρκεί να με σέβονται. Εγώ γεννήθηκα στο Αγρίνιο, είμαι "ντουτσαγιώτης", δεν μεγάλωσα με φραπόγαλο στο Κολωνάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου