Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΟΚ! ΠΙΝΟΥΝ ΒΕΝΖΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ!

Στη σφράγιση δύο κοινόχρηστων βρυσών στην Αγριά, προχώρησε προληπτικά η ΔΕΥΑΜΒ, μετά από καταγγελία πολίτη ότι το νερό παρουσίαζε οσμή. Συγκεντρώσεις βενζολίου και οργανικών ενώσεων έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ ερευνά τυχόν ανθρώπινη παρέμβαση στο κοινόχρηστο δίκτυο, προκειμένου να κινήσει εάν χρειαστεί τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Κάτοικος της Αγριάς – τακτικός χρήστης της κοινόχρηστης βρύσης στην περιοχή κάτω του δρόμου πίσω από την ΕΨΑ προς Ρηγούλια, τις βραδινές ώρες της περασμένης Κυριακής, διαπίστωσε ότι το νερό της βρύσης παρουσίαζε οσμή. Πήρε δείγμα σε πλαστικό μπουκάλι και το προσκόμισε στο εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ την επομένη το πρωί.

Η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ αντέδρασε άμεσα και προχώρησε στην τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων, με παράλληλη εκτόνωση του νερού ανά διαστήματα, ενώ την Τρίτη προχώρησε, προληπτικά, στο σφράγισμα τόσο της συγκεκριμένης κοινόχρηστης βρύσης, όσο και της κοινόχρηστης βρύσης Βασιλειάδη, αφού και το νερό της βρύσης αυτής παρουσίασε οσμή.

Παράλληλα, το εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε άμεσα σε δειγματοληψία του νερού σε 12 κοινόχρηστες βρύσες της Αγριάς, καθώς και στη δεξαμενή «Σκοπελίτη» που τις τροφοδοτεί. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νερού των κοινόχρηστων βρυσών (σκληρότητα, χλωριόντα) δε διαφοροποιούνται από το νερό της δεξαμενής. Από τα παραπάνω δείγματα, πέντε εστάλησαν για περαιτέρω εξέταση, και συγκεκριμένα το δείγμα δεξαμενής (02.09.2013 ένα δείγμα), το δείγμα της κοινόχρηστης βρύσης πίσω από την ΕΨΑ (δύο δείγματα 01.09.2013 και 02.09.2013 αντίστοιχα), το δείγμα της κοινόχρηστης βρύσης Βασιλειάδη (ένα δείγμα 02.09.2013) και το δείγμα της κοινόχρηστης βρύσης Παραθύρα πάνω από τον παραλιακό δρόμο μετά από το Valis προς ΕΨΑ.

Τα δείγματα αυτά επιλέχτηκαν λόγω της γειτνίασης με τη βρύση, στο νερό της οποίας παρουσιάστηκε οσμή. Τα αποτελέσματα των ελέγχων παραλήφθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ χθες Παρασκευή και εμφανίζουν ως κανονικά τα δείγματα που ελήφθησαν από τη δεξαμενή Σκοπελίτη και την κοινόχρηστη βρύση Παραθύρα, ενώ τα υπόλοιπα τρία παρουσίασαν οσμή και περιεκτικότητα σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Συγκεκριμένα, από τα δύο δείγματα της βρύσης πίσω από την ΕΨΑ, αυτό που λήφθηκε ανεπίσημα στις 01.09.2013 παρουσίασε συγκεντρώσεις βενζολίου πάνω από την παραμετρική τιμή, καθώς και οργανικών ενώσεων, ενώ αυτό που λήφθηκε στις 02.09.2013 από τα στελέχη του εργαστηρίου της ΔΕΥΑΜΒ, παρουσίασε συγκέντρωση βενζολίου κάτω της παραμετρικής τιμής και απουσία οργανικών ενώσεων.

Το τρίτο δείγμα της βρύσης Βασιλειάδη που λήφθηκε στις 02.09.2013 παρουσίασε συγκεντρώσεις βενζολίου εντός της παραμετρικής τιμής και παρουσία οργανικών ενώσεων.

Χθες, το εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε νέα δειγματοληψία από τις βρύσες και από βρύσες της ευρύτερης περιοχής που γειτνιάζουν με αυτές στις οποίες παρουσιάστηκε η οσμή. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα γνωστοποιηθούν με την παραλαβή τους από την υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, "Ταχυδρόμος" της Λάρισσας, πέραν της εκτόνωσης του νερού στις ανωτέρω κοινόχρηστες βρύσες που έγινε την περασμένη Δευτέρα, η υπηρεσία συνέχισε την εκτόνωση και τις επόμενες ημέρες (και ενώ οι βρύσες παραμένουν σφραγισμένες), προκειμένου να ληφθούν νέα δείγματα.

Ταυτόχρονα το τμήμα Συντήρησης και Λειτουργίας των Δικτύων Ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ, με επιτόπου αυτοψίες διερευνά τα αίτια τις παρουσίας των ουσιών και εφ' όσον αποδειχθεί ανθρώπινη παρέμβαση στο κοινόχρηστο δίκτυο θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου