Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΜΑΡΑ



Κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού σήμερα με την αζέρικη Σαχ Ντενίζ για τον αγωγό φυσικού αερίου - Επίσης θα δεχτεί στο Μαξίμου τους υπευθύνους της Vodafone και της Wind

Να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα και να επαναφέρει την κυβερνητική λειτουργία σε ταχείς ρυθμούς επίγεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την κρίση που δημιούργησε το κλείσιμο της ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Σήμερα θα έχει κρίσιμη συνάντηση με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, ενόψει της ανακοίνωσης για την επιλογή του αγωγού που θα κατασκευαστεί για να μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

Στην αντιπροσωπεία του Σαχ Ντενίζ περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη της ΒΡ και της Αζέρικης εταιρίας φυσικού αερίου SOCAR.

Η απόφαση για την επιλογή μεταξύ του ΤΑΡ και του ανταγωνιστικού σχεδίου Ναμπούκο αναμένεται ως το τέλος του μήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει το πρότζεκτ του αγωγού ΤΑΡ, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας.

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα με τον ΤΑΡ, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας, η επίσημη υπογραφή της οποίας αναμένεται να γίνει αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Καθώς οι επενδύσεις αποτελούν πάντα τη βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού σήμερα ο κ. Σαμαράς δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου και τους υπεθύνους της Vodafone και της Wind, οι οποίες θέλουν να κάνουν κοινή επένδυση στον τομέα των δικτύων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς του να «πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο βασικός στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας που είναι απαραίτητη προυπόθεση για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα. Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του είπε ότι είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας και οι διαρθωτικές αλλαγές.

Για να υπάρξει σταθερότητα είπε θα πρέπει να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει καλύτερος κυβερνητικός συντονισμός. Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του είπε ότι υπεύθυνοι για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης και ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος και τους κάλεσε όταν δε βρίσκουν τον ίδιο να επικοινωνούν με έναν από τους δύο συνεργάτες του. Είναι δε αυτό και μία απάντηση στον κ. Βενιζέλο που ζητούσε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου και την οποία μάλλον θα ξεχάσει τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Γνωρίζοντας τις δυσαρέσκειες που δημιουργεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ασφαλώς ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του αλλά αυτή τη στιγμή η σωτηρία της πατρίδας είναι η υπέρτατη ιδεολογία».

Ο κ. Σαμαράς έβαλε σαν στόχο του να επιτευχθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα να πετύχει πρωτογεννές πλεόνασμα και να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων. Πιστεύω ότι θα τους πετύχουμε τους στόχους είπε ο κ. Σαμαράς αλλά η διατύπωση αυτή απέχει από την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς είχε την Τρίτη την πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δύο νέους υπουργούς κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν αναλάβει κρίσιμα υπουργεία που συνδέονται με τον έλεγχο που διενεργεί η τρόικα. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι ενημέρωσε για την πορεία των συζήτησεων με την Τρόικα και για να κενά που υπάρχουν και υπογράμμισε την ανάγκη να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει παράταση για το πρόγραμμα κινητικότητας στο δημόσιο είπε «θα το δούμε» αλλά πηγές του Οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει μια παράταση για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να βαθμολογηθεί σε όλα τα άλλα ζητήματα με άριστα.

protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου