Ως «ανάσα» για την οικονομία, αλλά και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένη.
Επιχειρηματολογώντας, οι περί τον πρωθυπουργό λένε:
- και μόνο το γεγονός ότι μία παγκόσμια οικονομική δύναμη με αποθεματικά για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ έχει την Ελλάδα στα αναπτυξιακά της πλάνα, είναι σημαντικό από μόνο του.
- οι συμφωνίες που έκλεισαν για την επέκταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, για την τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων στο αεροδρόμιο και στους σιδηροδρόμους, δημιουργούν θετική δυναμική στην οικονομία, που μέχρι τώρα έδειχνε τελματωμένη
- η πολιτική ομπρέλα που δίνει η δηλωμένη πρόθεση των δύο κυβερνήσεων για στρατηγική σχέση δημιουργεί πεδίο ευκαιριών για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα
- εντελώς ξεχωριστό πεδίο είναι ο τουρισμός που, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά, από του χρόνου θα αυξηθούν κατά χιλιάδες οι αφίξεις Κινέζων στη χώρα μας.
Το πιο σημαντικό, όμως ,για την κυβέρνηση είναι ότι αποτελεί το αποτέλεσμα του ταξιδιού «ανάσα» για το εσωτερικό της χώρας, καθώς βοηθά να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξιάς που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση. Θα βοηθήσει τον κ. Σαμαρά «να αντέξει μέχρι τον Ιούνιο», που είναι αγωνία που ο ίδιος είχε εκφράσει παλαιότερα. Τα θετικά αποτελέσματα θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η εύθραυστη κοινωνική γαλήνη και ακολούθως η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
Ευελπιστούν οι περί τον πρωθυπουργό ότι θα επηρεάσει θετικά τις μεταξύ των τριών εταίρων σχέσεις, ενώ στο κοινωνικό πεδίο θα παρατείνει την ανοχή της κοινωνίας που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, εκτιμά τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά να κάνει επανεκίνηση της οικονομίας.
Το κυβερνητικό επιτελείο αξιοποιεί το ταξίδι και για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να απαντήσει στον κ. Αλέξη Τσίπρα και τις δηλώσεις του ότι θα επανεξετάσει τις αποκρατικοποιήσεις που γίνονται. Η δήλωση του κ. Σαμαρά από την Σαγκάη ήταν εξαιρετικά σκληρή, καθώς απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης “πρόθεση να αποτύχει η προσπάθεια της χώρας για πρόσκαιρους και μικροπολιτικούς σκοπούς”, ενώ παρενέβη και στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι “με τον κ. Τσίπρα δεν συμφωνούν κάποιες από τις συνιστώσες του κόμματός του”. Φυσικά, ισχυρίστηκε ότι ο λαός δεν συμφωνεί με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτή η επιχειρηματολογία εκφράζει τη θετική εκδοχή των πραγμάτων. Ακόμη κι αν όλα πάνε κατ' ευχή στο πρακτικό επίπεδο θα χρειαστεί περισσότερο από ένας χρόνος για να φανούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ιδίως στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Επιπλέον, η ανάπτυξη που θα φέρουν οι τοποθετήσεις αυτές, θα είναι «κινεζικού τύπου».
Υπάρχει όμως και μία στρατηγική διάσταση. Οι Κινέζοι όντως θα κάνουν την Ελλάδα βασική πύλη εισόδου τους στην ΕΕ, αυξάνοντας συνολικά τ διείσδυσή τους. Αυτό όμως θα δημιουργήσει αντιδράσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Όπως αναγνώριζε υπουργός που βρισκόταν στην Κίνα, θα χρειαστούν προσεκτικοί χειρισμοί. Άλλωστε, οι Κινέζοι θέλουν ως ένα από τα ανταλλάγματα για την επένδυσή τους στην Ελλάδα την υποστήριξη της χώρας μας, όταν θα έχει την προεδρία, για να προωθηθούν οι θέσεις τους στην ΕΕ και να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων -σε κάποια θέματα- και της Γερμανίας.
Η θετική αντανάκλαση του ταξιδιού στην Κίνα βοηθά να καλυφθεί η ματαίωση της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ ως προσκεκλημένος σε εκδήλωση του εβραϊκού λόμπι. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο κ. Σαμαράς να πάει στις ΗΠΑ, ευελπιστώντας ότι θα είχαν καταφέρει να κλείσουν και συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα. Καθώς το ραντεβού δεν κλείστηκε, η επίσκεψη Σαμαρά αναβλήθηκε και θα τον αντικαταστήσει στην εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ελπίζει το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα κανονίσει επίσκεψη μέσα στον Ιούλιο και αναγνωρίζει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, ο αντίκτυπος θα είναι έντονα αρνητικός. Παρομοίως έχει αναβληθεί και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Αντίθετα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο κ. Σαμαράς θα πάει ξανά στο Βερολίνο. Στο επίπεδο των διεθνών επαφών, αναμένει την επίσκεψη του Ιρλανδού πρωθυπουργού στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου