Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ. ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ


Τουλάχιστον 91 άτομα έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 20 παιδιά, από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στα προάστια της Οκλαχόμα Σίτι στις ΗΠΑ. Περισσότερο επλήγη η περιοχή Μουρ, όπου σπίτια και σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους ανέμους που έφτασαν τα 320 χλμ την ώρα. Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε την Οκλαχόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής.
REUTERS/Gene Blevins Περίπου 230 είναι τραυματίες σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Ο ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος περίπου 3 χλμ, σύμφωνα με το Reuters.
 
REUTERS/Gene Blevins Είκοσι παιδιά αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια του σχολείου τους. Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει κινητοποιήσει δύναμη της Εθνοφρουράς.
Το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής 16 λεπτά πριν την έλευση του ανεμοστρόβιλου. Σύμφωνα με την Keli Pirtle, εκπρόσωπο του Κέντρου, συνήθως τέτοιου είδους προειδοποιήσεις εκδίδονται 8-10 λεπτά πριν.
 
REUTERS/Richard Rowe Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κατέταξε τον ανεμοστρόβιλο ως EF-4 στην κλίμακα Fujita, ως δηλαδή τον δεύτερο ισχυρότερο τύπο ανεμοστρόβιλου.
Πρόκειται για τον πιο φονικό ανεμοστρόβιλο στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.
Δορυφορική εικόνα των καταιγίδων του ανεμοστρόβιλου, στις 4.40 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) από το BBC Weather:


Πηγές: Reuters, BBC, enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου