Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ



«Αιχμή» του προβληματισμού της επιτροπής η περιεκτικότητα σε νικοτίνη των υγρών αναπλήρωσης 

Αθήνα 11 Απριλίου 2013. Με συμμετοχή εκπροσώπων από Ελλάδα, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία και ΗΠΑ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ακροάσεων της ειδικής επιτροπής του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Από πλευράς ΣΕΕΗΤ συμμετείχε ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, ενώ επίσημος προσκεκλημένος του Συνδέσμου ήταν ο καρδιολόγος και ερευνητής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος και ανέπτυξε στην επιτροπή το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, χρησιμοποιώντας τα ευρήματα από τις πρόσφατες έρευνές του.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά αυτά στοιχεία του κ. Φαρσαλινού, αποδεικνύεται περίτρανα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ακόμα και σε υψηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη (20mg/ml), παρέχει στον χρήστη του πολύ λιγότερη δραστική ουσία από τα αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα των 4mg. Συνεπώς το σκεπτικό της επιτροπής για περιορισμό αυτής της περιεκτικότητας είναι λανθασμένο και πρέπει τα όρια που θα θεσπιστούν να προσαρμοστούν στον ειδικό τρόπο χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που φυσικά απέχει δραστικά από κάθε άλλο υποκατάστατο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δ. Πετρόπουλος στη δική του παρουσίαση, σημείωσε τη συμφωνία του Συνδέσμου με την πρόταση της επιτροπής για κατηγοριοποίηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία προφανώς και δεν είναι φάρμακα και διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού λόγω της πολύ μικρότερης βλαπτικότητάς τους. Συγχρόνως επισήμανε με έμφαση, πως τυχόν έγκριση του περιορισμού της νικοτίνης θα προκαλέσει επιστροφή του 88% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου στο παραδοσιακό κάπνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου