Ανάμεσα στους έλληνες ιδιώτες που συνεργάζονταν με τους αλλοδαπούς χάκερ ήταν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων από τα Χανιά, καταστηματάρχες από την Αθήνα, υπάλληλοι από Θεσσαλονίκη, Φλώρινα κ.ά. Εκτός των άλλων διαπιστώθηκε ότι μέσω χάκερ πλήρωνε τους εκκρεμείς λογαριασμούς προς υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ιδιοκτήτης πρακτορείου Προ-Πο στην Αθήνα ο οποίος συγκέντρωνε τα σχετικά ποσά από τους ιδιώτες καταναλωτές που πήγαιναν σε αυτόν για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε κρατικούς οργανισμούς.
«Υποσχόμενη» σελίδα στο Facebook
Η έρευνα για αυτή τη νέα «ψηφιακή μαφία» πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τον εντοπισμό δημοφιλούς σελίδας στο Facebook η οποία υποσχόταν «ωφέλιμη διεκπεραίωση μεγάλων οφειλών σε κρατικούς φορείς». Όπως προέκυψε, η συγκεκριμένη σελίδα είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και 8.500 likes. Επιπλέον, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπήρξε καταγγελία αναφορικά«με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος τράπεζας από άγνωστους χρήστες του Διαδικτύου».
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι αυτό το προφίλ στο Facebook είχαν δύο υπήκοοι Ρουμανίας, 29 και 38 χρόνων, και πέντε ακόμη αλλοδαποί κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Οι αλλοδαποί χάκερ δράστες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς περίπου 150 ανυποψίαστων ιδιωτών από τους οποίους υφάρπαζαν χρηματικά ποσά.
Πώς γινόταν η κομπίνα
Επειδή όμως υπάρχουν σχετικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι σε αυτές τις διαδικασίες, δεν μετέφεραν τα ποσά που άρπαζαν σε λογαριασμούς τους αλλά σκαρφίστηκαν κάτι άλλο. Μέσω ιστοσελίδας στο Facebook αλλά και e-mail που έστελναν υπόσχονταν τακτοποίηση εκκρεμών λογαριασμών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ., καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ. Οι ίδιοι όριζαν ότι η αμοιβή τους θα ήταν το 10% επί των συναλλαγών των «πονηρών επιχειρηματιών» που θα τακτοποιούσαν.
Έτσι άρχισαν να συρρέουν πελάτες που ήθελαν να πληρώσουν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με χρήματα άλλων. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι από την ψηφιακή μαφία πραγματοποιήθηκαν 79 απατηλές συναλλαγές, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση 41χρονου ιδιοκτήτη ξενοδοχείου από την Κρήτη, ο οποίος απευθύνθηκε στους χάκερ και επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου ύψους 3.000 ευρώ. Επιπλέον οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από ΑΤΜ τράπεζας χρησιμοποιώντας κωδικούς μέσω Διαδικτύου σε μηνύματα SMS.
ΒΗΜΑ (Β.Λαμπρόπουλος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου