Για δεύτερη συνεχή ημέρα και παρά την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, αρνούνται να παραδώσουν το USB που έχουν στην κατοχή τους στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνει πραγματογνωμοσύνη.
Ετσι, τουλάχιστον έως την επόμενη Πέμπτη, ημέρα συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή των προτάσεων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το USB θα παραμείνει στα χέρια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για το αν πρέπει ή όχι να διαβιβάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το επίμαχο USB, καθώς -όπως επισημαίνουν- οι προθεσμίες είναι αρκετά ασφυκτικές από την πλευρά της Βουλής. Και αυτό γιατί στις 17.1.2013 θα αποφασίσει αν θα συγκροτηθεί ή όχι προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ.
Τονίζουν ότι αν αποσταλεί το USB στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαιτούνται περίπου 7 με 8 ημέρες για να γνωμοδοτήσει. Σε περίπτωση όμως που συσταθεί προανακριτική επιτροπή πρέπει αμέσως η δικογραφία να διαβιβαστεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή.
Η τελευταία θα αποφασίσει τόσο για την τύχη των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, όσο και για τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα, εφόσον υπάρξουν. Δηλαδή, εάν θα δικαστούν οι συμμέτοχοι μαζί με τα πολιτικά πρόσωπα στο Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον παραπεμφθούν) ή θα δικαστούν ανεξάρτητα από την Ποινική Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, υποστηρίζουν, υπάρχει η πιθανότητα ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ασκήσει την ένσταση ότι κατά την επεξεργασία δημιουργήθηκε παρέμβαση στο αποδεικτικό υλικό (USB) που μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του και πιθανά ανεπανόρθωτα. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται χρόνος για να εξεταστεί από τον αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό η ένσταση του εμπλεκόμενου προσώπου. Δηλαδή, η Βουλή θα αναμένει την δικογραφία αλλά εκείνη δεν θα μπορεί να διαβιβαστεί, καθώς θα υπάρχει εκκρεμής ένσταση.
Μάλιστα, έλεγαν σήμερα δικαστικοί κύκλοι, ότι σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι εισαγγελικές αρχές, άρα μπορεί εκείνη να στείλει το USB στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ακόμη, προσέθεταν ότι οι τεχνικοί του ΣΔΟΕ έχουν πρόγραμμα που μπορεί να επαναφέρει τα διαγραμμένα τρία αρχεία από το USB. Oμως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δεν έδωσαν εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσουν οι τεχνικοί στην επαναφορά των διαγραμμένων αρχείων, καθώς αυτό θα έδινε την δυνατότητα οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν δικονομικά ενστάσεις.
Η συνάντηση στον Αρειο Πάγο
Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, είχαν συνάντηση τόσο με τον προϊστάμενο τους αντεισαγγελέα Νίκο Παντελή, όσο και με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για το ζήτημα αυτό.
Μετά την συνάντηση ο κ. Πεπόνης, παρουσία των κυρίων Μουζακίτη και Παντελή, κατηγορηματικά διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου που έκανα λόγο για σύγκρουση των δύο οικονομικών εισαγγελέων με τον κ. Παντελή.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πεπόνης ανέφερε ότι «τα αναγραφόμενα περί συγκρούσεως μεταξύ μας είναι μυθεύματα και αποκυήματα φαντασίας». Ο εισαγγελικός λειτουργός προσέθεσε: «Και σε νομικό επίπεδο είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια σύγκρουση. Η συνεργασία μας είναι άψογη και αγαστή. Διαψεύδουμε τα δημοσιεύματα περί δήθεν συγκρούσεως».
Επίσης, τον κ. Παντελή επισκέφθηκε στέλεχος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γεωργατσής, ο οποίος ανέφερε ότι η υπηρεσία του μπορεί να φτάσει σε ασφαλή συμπεράσματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός την έκανε την μεταγραφή του USB δεν είχε εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Πρώτα αποθηκεύτηκε και μετά μετεγγράφη
Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται από εισαγγελικούς κύκλους ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση των αρμοδίων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, όντως το επίμαχο USB αναπαρήχθη (μετεγγράφη) στις 8 Ιουλίου 2011. Ομως εμφανίζει το παράδοξο να καταγράφει ώρα μετεγγραφής 14:20 και ώρα τελευταίας αποθήκευσης 13:33, δηλαδή προηγήθηκε η αποθήκευση της μετεγγραφής. Κάτι όμως που τεχνικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου