Στις 5 Μαρτίου θα επισκεφτεί την Τουρκία ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των 40 λεπτών συνάντησή τους, στο Κατάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική ρύθμιση, ενώ, κατά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», συζητήθηκε και το θέμα της κατασκευής του τεμένους στην Αθήνα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «Χουριέτ», σε δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά ότι αφού «πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους, δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς. Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς, αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας». Ο κ. Σαμαράς, πάντα σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «επέδειξε θετική στάση». Δεν έγινε γωνστό, πάντως, τι ακριβώς του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Συμβουλές» για ιδιωτικοποιήσεις
Στη συνάντηση των πρωθυπουργών συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος: οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, φέρεται να επεσήμανε στον κ. Σαμαρά ότι «εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».
Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τους δύο άνδρες να συζήτησαν ακόμα θέματα που άπτονται της ΑΟΖ.
Στη συνάντηση, παρόντες ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.
Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο αραβικό εμιράτο με στόχο να ανανεώσει το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν 50 κορυφαίοι εκπρόσωποι της τραπεζικής και επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και πολυμελής κυβερνητική ομάδα.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις Ντόχα - Αθήνας, μετά το ναυάγιο στα επενδυτικά σχέδια για το Ελληνικό. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Εμίρη του Κατάρ, ενώ οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν διακρατική πολιτιστική συμφωνία.
Το μόνο σίγουρο (καθώς έχει ήδη προετοιμασθεί) είναι πως θα συσταθεί ελληνο-καταριανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ΣΕΒ ενώ ανάλογα συμβούλια έχουν συσταθεί και με άλλες χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Λίβανος και Κορέα.
Ποιοι επιχειρηματίες μετέχουν
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμφωνίες που θα δρομολογήσουν ή και θα «κλείσουν» οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εκπροσωπούν όλους τους τομείς των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όπως: Ο ιδιοκτήτης της LAVIPHARM Θανάσης Λαβίδας (και επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ), Δημήτρης Καλιτζάντζης (ACTOR S.A.), Γιώργος Περιστέρης (TERNA S.A.), Δημήτρης Κοπελούζος (KOPELOUZOS GROUP), Γεώργιος Στασης (MAMIDAKIS GROUP), Νικόλαος Μάνεσης (HELLENIC HALYVOURGIA), εκπρόσωπος της οικογένειας Κων/νου Αγγελόπουλου (HALYVOURGIKI INC), Ευκλείδης Ιωαννίδης (VIOHALCO S.A), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (TITAN CEMENT C.O.), Χριστόφορος Χατζηγεωργίου (ALUMIL S.A.), Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (TEMES S.A), Νικόλαος Τσάκος (TSAKOS E.N. Ltd), Νίκος Ευθυμιάδης (REDESTOS S.A.), Ευθύμιος Ευθυμιάδης (AGRITEX ENERGY S.A.), Γεώργιος Αποστολόπουλος (ATHENS MEDICAL CENTER), Σπύρος Δημοτσάντος (MEDICON HELLAS S.A.), Ευάγγελος Σπανός (BIOMEDICINE GROUP), Θεόδωρος Βάρδας (VARDAS S.A.), Στέλιος Σταυρίδης (ΕΥΔΑΠ).
Και οι τράπεζες
Επίσης μετέχουν εκπρόσωποι των τεσσάρων Τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, ο Κωνσταντίνος Πιλάλης (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ο Δημήτρης Παντερμαλής (Μουσείο Ακρόπολης). Ας σημειωθεί ότι στον τραπεζικό χώρο το κρατικό fund του Κατάρ διατηρεί ποσοστό κάτω του 5% στην Alpha Bank.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου