Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ "ΜΑΖΕΨΤΕ" ΤΟΝ!!!



Αυτές τις ημέρες ο κ. Αρθούρος Ζερβός συμπληρώνει τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ. Ο καθηγητής του ΕΜΠ και νυν μάνατζερ της ΔΕΗ επεφύλαξε ένα ηλεκτροσόκ για τους πολίτες, προφανώς αγνοώντας – μπορεί και να μην τον ενδιαφέρει – τι βιώνει ο έλληνας καταναλωτής εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Το χριστουγεννιάτικο δώρο του κ. Ζερβού ήταν μια πρόταση για αύξηση έως 49% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου και παραδέχθηκε ότι τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις θα είναι αυτά που θα επωμιστούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος μάνατζερ είπε στη Βουλή ότι «πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια».

Αλήθεια, ποιος ήταν επικεφαλής της ΔΕΗ επί τρία χρόνια; Μήπως κάτι δεν έκανε καλά ο κ. Ζερβός; Μήπως αγνόησε τις βασικές αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ;

Νομίζω, ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ – που οχυρώθηκε πίσω από το επιχείρημα ότι η αύξηση είναι σχεδόν υποχρεωτική λόγω Μνημονίου – δεν μπορεί ή δεν θέλει να κατανοήσει το πρόβλημα που έχει μια μέση ελληνική οικογένεια που βλέπει τα εισοδήματά της να εξαφανίζονται ή οικογένειες με άνεργα μέλη ή με μισθό 500 ευρώ τον μήνα ή έναν συνταξιούχο του ΟΓΑ με 330 ευρώ.

Μπορεί ο κ. Ζερβός να θεωρεί τα 15 ευρώ ψίχουλα. Είναι δικαίωμά του. Εξάλλου, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι βιώνει ο πολίτης, όταν ο ίδιος λαμβάνει ιδιαίτερα παχυλό μισθό.

Ο κ. Ζερβός που προτείνει την υπέρογκη αύξηση, έλεγε πως το σύνολο των καταναλωτών οφείλει προς τη ΔΕΗ 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 660 εκατ. ευρώ προέρχονται από νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

Ουσιαστικά, με βάση τα οικονομικά δεδομένα και με την πρόβλεψη ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενδέχεται ότι πολλοί μπορεί να μη δύνανται να καταβάλλουν την αύξηση που προτείνει.

Πώς, λοιπόν, περιμένει ο κ. Ζερβός να καλυτερέψουν τα οικονομικά της ΔΕΗ; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σπουδαίος οικονομολόγος ή μάνατζερ ή να έχει τελειώσει πανεπιστήμιο για να λάβει απόφαση υπέρογκης αύξησης των τιμολογίων. Μπορεί να τη λάβει ο καθένας.

Το ζητούμενο είναι να έχεις ασκήσει σωστή και αποτελεσματική διοίκηση, με βάση τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ, που όπως φαίνεται στην περίπτωση της ΔΕΗ, δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, με τέτοιες αποφάσεις, όσο και να θέλει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς να οικοδομήσει την κοινωνική συνοχή, σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, τόσο θα υπονομεύεται η προσπάθειά του.

Τη λύση τη γνωρίζει ο Πρωθυπουργός και ας φροντίσει λοιπόν ο ίδιος να βάλει τάξη, αν θέλει να μην αυξηθεί και άλλο η οργή των πολιτών που ήδη βιώνουν μια πολύ σκληρή καθημερινότητα.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου