Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει στις αρχές Ιανουαρίου ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Λακκί της Λέρου, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση ποσού 1.118.000 ευρώ!
Η πράξη για την οποία κατηγορείται είχε «αποκαλυφθεί» από κλιμάκιο της τράπεζας που διενήργησε έλεγχο για το σκοπό αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2008 και η υπόθεση είχε εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 10 Ιουλίου 2009.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην διευθυντή με το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ΄εξακολούθηση και για υπεξαίρεση με σκοπό όφελος άνω των 73.000 ευρώ επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 4 ετών για την κάθε πράξη, και κατά συγχώνευση καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Την ποινή αυτή ο πρώην διευθυντής θα επιχειρήσει να μειώσει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Σημειώνεται πως στην πρόταση του ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου χωρίς ελαφρυντικά, και την επιβολή 6 ετών κάθειρξη για την κάθε πράξη.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, αφορμή για να αποκαλυφθεί η υπόθεση αποτέλεσε η προκαταβολή του μισθού του που έλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008 ο πρώην διευθυντής από τη τράπεζα, χωρίς όμως προηγουμένως να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την έγκριση αυτού.
Ακολούθησε η επίσκεψη κλιμακίου της τράπεζας στη Λέρο αλλά και η αυτοβούλως παράδοση μέσω υπαλλήλου της τράπεζας σε ανώτερα στελέχη, δύο φακέλων του πρώην διευθυντή. Στους φακέλους αυτούς υπήρχαν διάφορα πλαστά παραστατικά για τα χρήματα που είχε υπεξαιρέσει αλλά και μία ιδιόχειρη επιστολή του πρώην διευθυντή, με την οποία παραδεχόταν τις πράξεις του.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρώην διευθυντής απολογούμενος ανέφερε πως έφθασε στη θέση αυτή, εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής που υπέστη με τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου στο οποίο είχε επενδύσει πάρα πολλά χρήματα.
Προκειμένου λοιπόν να καλύψει το «άνοιγμα» που είχε, άρχισε να παίρνει χρήματα από πελάτες. Ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του και είχε ζητήσει συγγνώμη για τις ενέργειες του αυτές.
Σύμφωνα με τη δικογραφία ο πρώην διευθυντής από τον Οκτώβριο του 2001 έως και τον Αύγουστο του 2008, χρονικό διάστημα κατά το οποίο κατήρτιζε με γραφομηχανή πλαστούς προθεσμιακούς τίτλους και πλαστά αποδεικτικά προθεσμιακών καταθέσεων για τους τίτλους αυτούς.
Στη συνέχεια τα χορηγούσε σε πελάτες της τράπεζας με τους οποίους νωρίτερα είχε έρθει προσωπικά σε συναλλαγή, προκειμένου να ανοίξουν προθεσμιακούς λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην διευθυντής κατάφερε να υπεξαιρέσει συνολικά 1.118.000 ευρώ.
ΡΟΔΙΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου