Αν καταμετρήσει κάποιος πόσες υποθέσεις διαφθοράς έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν οι εισαγγελείς Πεπόνης-Μουζακίτης εύλογα μπορεί να θέσει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν δύο άνθρωποι να μπορέσουν να ελέγξουν όλες αυτές τις περιπτώσεις και να τιμωρήσουν τους ενόχους. Μπορεί επίσης να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Πολιτεία δεν επιθυμεί την πραγματική διαλεύκανση αυτών των θεμάτων.
Ο Γρηγόρης Πεπόνης και ο Σπύρος Μουζακίτης είναι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί με κοινά χαρακτηριστικά. Εξαιρετικά αυστηροί, άτεγκτοι, χωρίς να σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Μπήκαν στο δικαστικό σώμα την ίδια ακριβώς ημερομηνία και από τότε η πορεία τους συνοδεύτηκε με μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις.
Ασήκωτο το βάρος
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς έχουν επιφορτιστεί με αδιανόητες υποθέσεις τις οποίες δύσκολα μπορεί ακόμη και να απαριθμήσει κανείς:
1.Παράνομες ταριχεύσεις, δωροδοκίες, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι μερικά από τα αδικήματα που διερευνά το ΣΔΟΕ στα νεκροτομεία της χώρας με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη!
2. Η εμπλοκή της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ.
Η επίμαχη αναφορά γίνεται στην κατάθεση που έδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2012 ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, επικαλούμενος μαρτυρίες δύο διευθυντών της υπηρεσίας του.
3. Οι μηνύσεις που είχαν κατατεθεί κατά μελών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο ένταξης της χώρας στο πρώτο μνημόνιο.
Η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα έγινε με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
4. Τη λίστα με τα ονόματα των 97 Ελλήνων που διατηρούσαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στο φορολογικό παράδεισο του νησιού Τζέρσεϊ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το ύψος των καταθέσεων στο νησί έφτανε τα 22,3 εκατομμύρια ευρώ, με τους δικαιούχους των λογαριασμών να απολαμβάνουν ένα ουδέτερο φορολογικό καθεστώς.
5. Η δικογραφία της λίστας Λαγκάρντ προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των κυρίων Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, υπό την ιδιότητά τους ως υπουργοί Οικονομικών.Ο κ. Πεπόνης απέστειλε στη Βουλή και πλήρες αντίγραφο της λίστας Λαγκαρντ, όπως τουλάχιστον αυτή έφτασε στα χέρια του μέσω του usb που είχε στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος και έστειλε με καθυστέρηση στο Μέγαρο Μαξίμο.
6.Την υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη οι οποίοι βρίσκονται στη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής στην οποία αναφέρει ότι τα δύο εν λόγω πρόσωπα συγκαταλέγονται σε αυτή.
7. Την αναστολή λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού και καταγραφής αυθαίρετων κτισμάτων που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ.
8.Τη λίστα με τα ονόματα όλων των πολιτικών που βρίσκονται στην «λίστα Λαγκάρντ» καθώς και των 36 πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό.
Σύμφωνα με την παραγγελία πρέπει να επιλεγούν εφόσον περιλαμβάνονται, όλα τα ονόματα των πολιτικών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές και διαχειριστές των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων.
Παράλληλα πρέπει να σταλούν και τα ονόματα των συζύγων και ανήλικων παιδιών, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Επίσης θα πρέπει να διαβιβαστούν και όλα τα ονόματα των πολιτικών προσώπων 36 τον αριθμό, οι οποίοι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό.
Παράλληλα, θα διαβιβαστούν στο κοινοβούλιο τα ονόματα εκείνων των πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με τον Ν. 4065/2012 επανελέγχονται οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» από το 1974 έως σήμερα, όπως και των συζύγων και των ανήλικων παιδιών τους και σε βάρος τους διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ (κεντρική ή περιφερειακές).
9. Κύκλωμα λαθρεμπορίας το οποίο έχει προκαλέσει ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε σοβαρές υποθέσεις λαθρεμπορίας με εμπλοκή τελωνειακών σε αποθήκες τσιγάρων και ποτών της Αττικής και υπέβαλε τις σχετικές δικογραφίες στον οικονομικό εισαγγελέα
10. Οι πέντε μικρές Siemens με τις μίζες των 26 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα
Πέντε αμερικάνικες εταιρείες-κολοσοί έχουν «ομολογήσει» στις αρχές των ΗΠΑ πως έδωσαν σε έλληνες αξιωματούχους μίζες που ξεπερνούν τα 26,4 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 1997-2008 και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα - αλλά όχι στην Ελλάδα.
11. Ο φάκελος με τις δωροδοκίες των πολυεθνικών
Το σχετικό υλικό αναφέρεται σε πρόστιμα ύψους 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δυο χρόνια σε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επειδή δωροδοκούσαν με σκοπό να προωθήσουν σε οργανισμούς του Δημοσίου τα προϊόνα τους.
12. Λίστα με 800 πολιτικούς
Λίστα με τα ονόματα 800 πολιτικών, δηλαδή όλων των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Εσχες» από το 1974 έως σήμερα έστειλε ο πρόεδρος της επιτροπής «Πόθεν Εσχες», Θανάσης Νάκος στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, για να λάβει μια απάντηση για το ποιοι από αυτούς ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
13. Ανάκριση Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ
Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρασαν την πόρτα του γραφείου του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη και κατέθεσαν για την πολύκροτη «λίστα Λαγκάρντ».
14. Συμμορία Ρομά στην Πάτρα έστησε κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ.
Προκαταρκτική εξέταση του ΣΔΟΕ που κατατέθηκε στο οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση συμμορίας Ρομά η οποία είχε εξαπατήσει δεκάδες εταιρείες στο εξωτερικό αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.
15. 5.000 λογαριασμοί άνοιξαν για λεφτά από μίζες, πορνεία και ναρκωτικά
16. Λίστα με 32 πολιτικούς που πλούτισαν παράνομα
Στο στόχαστρο των Εισαγγελικών αρχών μπήκαν οι 32 πολιτικοί που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ καθώς τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό.
17. Εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στην Αγροτική Τράπεζα
Ποινική έρευνα για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ATE), διέταξε να διενεργηθεί, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, μετά τους ισχυρισμούς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, περί «δομικών προβλημάτων και αστοχιών».
18. Οι 1300 πολυτελείς βίλες στην Πάρο και η γειτονιά των πολιτικών
Την καταγγελία ότι στην Πάρο έχουν κατασκευαστεί 1300 πολυτελείς βίλες, από αλλοδαπούς, που τις νοικιάζουν για 750 ευρώ την ημέρα μέσω Ιντερνετ χωρίς να πληρώνουν φόρους, θα διερευνήσει το ΣΔΟΕ αυτήν την εβδομάδα, ενώ θα κινηθεί και στη «γειτονιά των πολιτικών» στο Υστέρνι, όπου δέκα πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν αγοράσει βίλες.
19. Ελεγχος 425 στελεχών τραπεζών χωρίς φορολογικές δηλώσεις
Παρέμβαση για περισσότερα από 2.000 άτομα, μεγαλοκαταθέτες, που δεν έχουν καταθέσει φορολογικές δηλώσεις κάνει ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.
20. Εισαγγελική παρέμβαση για τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ
Δικαστική έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) διέταξε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης.
21. Υπόθεση CDS
Ο κ. Πεπόνης αρνήθηκε να ασχοληθεί με το θέμα «για λόγους ευπρέπειας» μετά το αίτημα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση των αποδόσεων των CDS (συμβόλαια ασφάλισης ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας), στην οποία έχει εμπλακεί και το όνομα του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
22. Υπόθεση Λαυρεντιάδη
Τελικά, μετά από πολύμηνες έρευνες, η Δικαιοσύνη απήγγειλε 5 κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ ταυτοχρόνως ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζήτησε τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγει στο εξωτερικό και θα προσέλθει ενώπιον των αρχών αρχικά για να απολογηθεί και στη συνέχεια να δικαστεί.
23. Εισαγγελική έρευνα για τους 20.000 συνταξιούχους-φαντάσματα
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή καταγγελίες στον Τύπο για χιλιάδες συντάξεις προς πρόσωπα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για συνταξιοδότηση, παρήγγειλε ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.
Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, που θα διενεργήσει ο αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας, Σπ. Μουζακίτης, αποτελούν οι λεγόμενες συντάξεις «μαϊμού», που φαίνεται να λάμβαναν περίπου 20 χιλιάδες πρόσωπα, με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
24. Τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών
Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων μπήκαν τα μυστικά κονδύλια που φέρεται ότι διατέθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 2009-2010, ύστερα από την πρόσφατη κατάθεση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
25. Η δικογραφία για την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Το δρόμο προς τη Βουλή πήρε η δικογραφία για την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή και τη σχετική αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Δεν έχουν μέσα και υποδομή
Οι δύο εισαγγελείς δεν έχουν προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Οπως έχει αναφέρει σε ερώτησή του ο κ. Μαρκόπουλος, οι δύο Οικονομικοί Εισαγγελείς «δεν είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε τη στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο, συσκευές φαξ και φορητούς υπολογιστές», ενώ «στερούνται εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ απουσιάζει η άρτια γραμματειακή υποστήριξη του έργου τους, ενώ δεν τους παρέχεται ούτε καν «σώμα» εφημερίδων για την καθημερινή ενημέρωσή τους από τον Τύπο».
Τέλος ο γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απευθυνόμενος στο υπουργό Δικαιοσύνης ρωτά: «αν έχουν στελεχωθεί με ικανό αριθμό δικαστικών, γραμματέων και ειδικών επιστημόνων τα γραφεία του κ. Μουζακίτη και κ.Πεπόνη, αν σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιλύουν τα υπάρχοντα προβλήματα και αν δίδεται προτεραιότητα στην έγκριση οικονομικών κονδυλίων για την ενίσχυση του έργου των Οικονομικών Εισαγγελέων και αν έχει προβλεφθεί η παροχή αστυνομικής προστασίας για αυτούς και τις οικογένειες τους».
Σφοδρή επίθεση ΠΑΣΟΚ στον εισαγγελέα Πεπόνη για την «παραπομπή» Γιώργου Παπανδρέου
Με μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση του τότε εκπροσώπου Πάνου Μπεγλίτη το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τον Γρηγόρη Πεπόνη μετά την απόφασή του να στείλει στη Βουλή το φάκελο της υπόθεσης της διόγκωσης του ελλείματος το 2009 για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη αναφέρονταν τα εξης:
«Αφού για δεύτερη φορά οι «καταγγελίες» των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός» , ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας».
Παρεμβάσεις από δημοσιογράφο και υπουργό «έδειξαν» οι Πεπόνης-Μουζακίτης
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνη και Σπύρος Μουζακίτης έκαναν καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο τους και στα υπομνήματά τους μιλούσαν για «συστάσεις» οικονομικού παράγοντα μέσω μεγαλοδημοσιογράφου.
Στα υπομνήματά τους οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, μίλησαν για τρεις υποθέσεις που αφορούν:
τα CDS,
τη γνωστή λίστα φοροφυγάδων του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και
την υπόθεση τράπεζας στην οποία εμπλέκεται και δημοσιογράφος.
Ειδικά για την τρίτη υπόθεση, ο κ. Μακρής γράφει στο πόρισμά του ότι: «Ο Γρηγόρης Πεπόνης αναφέρει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2011 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του γνωστό και έγκριτο δημόσιο πρόσωπο (δημοσιογράφος) και τον πληροφόρησε ότι γνωστός μεγαλοοικονομικός παράγοντας του εξέφρασε απειλές για το πρόσωπό του εξ αιτίας του ότι εκκρεμεί στα χέρια του συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου