Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ "ΞΕΨΕΙΡΙΖΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ 54 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ!



του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ 

Αντίστροφη μέτρηση για το «μαύρο χρήμα» 

Υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αδιάσειστα στοιχεία στη διάθεση των διωκτικών Αρχών για παρένθετα πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σαν «βιτρίνα» σε εταιρείες οffshore και σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού…


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Ελλάδας» για επέμβαση του ΣΔΟΕ έπειτα από επείγουσα εισαγγελική εντολή και το άνοιγμα 54 τραπεζικών λογαριασμών, που ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα, προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Είναι μια εισαγγελική έρευνα η οποία φαίνεται να επιμένει και να επεξεργάζεται με ιδιαίτερη προσοχή, ανάμεσα στους προαναφερόμενους 54 πολιτικούς, τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε έναν πρώην πρωθυπουργό και έναν νυν αρχηγό πολιτικού κόμματος!

Το άνοιγμα των παραπάνω λογαριασμών αποσκοπεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη διασταύρωση στοιχείων που έχουν στη διάθεση τους οι διωκτικές Αρχές, αναφορικά με την κίνηση και το ύψος των ποσών που διακινήθηκαν, την αιτιολογία και τους αποστολείς αυτών των ποσών.

Από το σύνολο των 54 νυν και πρώην πολιτικών προσώπων που ελέγχονται, περίπου οι 20 εμπλέκονται σε παραπλήσιες -κατά κάποιον τρόπο- υποθέσεις «μαύρου χρήματος».

Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερες πληροφορίες της «Ε», σε αυτήν την «ομάδα» πολιτικών, οι περισσότεροι φαίνεται να είχαν μακρά κυβερνητική θητεία ως υπουργοί, καθορίζοντας με την υπογραφή τους την «τύχη» μεγάλων έργων, την εκτέλεση εθνικών επενδυτικών προγραμμάτων αλλά και προμήθειες στρατιωτικών εξοπλισμών.

Η αιφνιδιαστική εισαγγελική έρευνα για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και οι έλεγχοι στοιχείων σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου, τουλάχιστον των δέκα προηγούμενων χρόνων, ενισχύουν την άποψη ότι οι εμπλεκόμενοι δειλά δειλά άρχισαν να κινούν σημαντικά χρηματικά ποσά από κρυφούς λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Από αυτήν την κίνηση οι διωκτικές Αρχές θεωρούν βάσιμα ότι ένα τμήμα τους διοχετεύθηκε σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, σε εμπορικές περιοχές της πρωτεύουσας και νησιά και σε αγορές ομολόγων και μετοχών μεγάλων εταιρειών σε διάφορες χώρες, πολυεθνικού χαρακτήρα.

Έτσι, λοιπόν, εξετάζουν και προσπαθούν να διασταυρώσουν με δικά τους στοιχεία εάν τα ποσά που κινήθηκαν μέσω των ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών προέρχονται από την αξιοποίηση των παραπάνω «επενδύσεων» - δηλαδή κατά πόσον τα ποσά αυτά προέρχονται από μερίσματα, αγορές και πωλήσεις μετοχών, αλλά και από ενοίκια ακινήτων, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορέσουν να μάθουν, παράλληλα, τις χώρες προέλευσης των ποσών, τις τυχόν ενδιάμεσες τράπεζες και τους πραγματικούς αποστολείς.

Ύποπτοι διαγωνισμοί 

Δεν θα ήταν, ίσως, υπερβολή να σημειώσουμε ότι για πολλούς από τους εν λόγω 54 νυν και πρώην πολιτικούς οι επικείμενες Γιορτές των Χριστουγέννων να είναι οι τελευταίες που θα χαρούν ελεύθεροι, αφού άρχισε, πλέον, γι’ αυτούς η αντίστροφη μέτρηση!

Υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσεις οι οποίες εμπλέκουν κορυφαίους πολιτικούς, που μιλούν για ύποπτους διαγωνισμούς, αλλά και αδιάσειστα στοιχεία στη διάθεση των διωκτικών Αρχών για παρένθετα πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σαν «βιτρίνα» σε εταιρείες οffshore και σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν θεωρούν τυχαία με αυτήν την εξέλιξη μια πρόσφατη -κρυφή επίσης- επιχείρηση του ΣΔΟΕ, έπειτα από ανάλογη εισαγγελική παραγγελία, στο Κρανίδι, απ’ όπου τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έπειτα από μια επιχείρηση-αστραπή, γύρισαν «φορτωμένα» και παρέδωσαν αυθημερόν δεκάδες φακέλους εταιρειών offshore που έχουν ως έδρα τους την περιοχή.

Οι φάκελοι αυτοί, λέγεται, εμπεριέχουν στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και τίτλους σειράς ακινήτων στην Ελλάδα και με «βιτρίνα» συγγενικά πρόσωπα γνωστών πολιτικών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η μεγάλης κλίμακας και διαρκής επιχείρηση «καθαρά χέρια» που εξελίσσεται τελευταία στη χώρα μας οργανώθηκε από λιγοστούς -αρχικά- εισαγγελείς μία μόλις εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Έκτοτε, η δύναμη κρούσης αλλά και το εύρος των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι εισαγγελείς αυτοί τους έδωσαν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις έρευνές τους, με ιδιαίτερη επιτυχία, και εκτός συνόρων.

Λέγεται ότι έχουν ξεκινήσει με αντίστοιχους συναδέλφους τους στην Ευρώπη συνεχή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασία, επιτυγχάνοντας προνομιακή πρόσβαση σε απρόσιτα τραπεζικά ιδρύματα και φορολογικούς παράδεισους, όπως για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, το Λιχνενστάιν, η Ελβετία και η δύσκαμπτη Γερμανία.

Ειδικότερα, στις δύο πρώτες χώρες έχει επιβεβαιωθεί ότι υπήρξαν εταιρείες και «τριγωνικές» συνεργασίες, απ’ όπου διακινήθηκαν μίζες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, στους οποίους εμπλέκονται κάποιοι από τους 54 νυν και πρώην Έλληνες πολιτικούς.

Η Ελβετία αποδείχθηκε «κρυψώνα» και ενδιάμεση στάση κίνησης κεφαλαίων προς εξωτικούς φορολογικούς παράδεισους και ενός μικρού τμήματος προς χώρες της Ευρώπης…

Παράλληλα, στα άδυτα τραπεζικών λογαριασμών της Γερμανίας λέγεται ότι βρίσκονται κρυμμένα πολλά ένοχα μυστικά, τα οποία έχουν σχέση με διακρατικές συμφωνίες, αγορές πολυετών ομολόγων και ακινήτων και ερμητικά κλειστές θυρίδες εγγράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου