Τέλος στην κωλυσιεργία των ελληνικών κυβερνήσεων φαίνεται πως θέλει να βάλει η Τρόικα απαιτώντας να σταλεί σαφές «μήνυμα» αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση. Ο τρόπος; Με 3000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το Δεκέμβριο.
Αυτό το αίτημα έθεσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στις συναντήσεις του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. Οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ζήτησαν από τον υπουργό να τους δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα, το οποίο θα δείχνει τις υπηρεσίες από όπου θα γίνουν οι αποχωρήσεις υπαλλήλων αλλά και το πότε ακριβώς θα σταματήσει να εργάζεται καθένας.
Θέλουν 3.000 αποχωρήσεις εδώ και τώρα...
Παράλληλα, οι τροϊκανοί υπενθυμίζουν συνεχώς την μνημονιακή υποχρέωση για αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων εντός του 2012, που δεν τηρήθηκε. Πλέον ζητούν να απολυθούν ουσιαστικά 3.000 ή και 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012 δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών.
Σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αντιπροτείνει να τεθούν σε εφεδρεία, ενώ το μέτρο της διαθεσιμότητας «πηγαίνει» για το 2013. Για να προχωρήσει η διαθεσιμότητα όμως, πρέπει πρώτα να έχουν αξιολογηθεί οι υπάλληλοι, πράγμα που επίσης δεν πρόκειται να γίνει πριν τις αρχές του 2013. Σε αυτή την χρονική μετάθεση της διαθεσιμότητας για το 2013, οφείλεται άλλωστε και η αδυναμία του κ. Μανιτάκη να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα και στοιχεία για το πόσοι θα αποχωρήσουν και πότε.
Τριβές Τρόικα-Μανιτάκη
Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, η χτεσινή συνάντηση Μανιτάκη-Τρόικα ήταν άκαρπη. Το μόνο που συμφωνήθηκε ήταν η επίσπευση των νέων οργανογραμμάτων ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι η συζήτηση προχωρά, ωστόσο είναι γνωστή η θέση του πως δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση του δημοσίου υπό το φόβητρο των απολύσεων, όπως έχει πει χαρακτηριστικά. Ο υπουργός θεωρεί ότι με τα νέα οργανογράμματα, τη συγχώνευση φορέων και τη διαθεσιμότητα αλλά και με όσους είναι επίορκοι ή έχουν πειθαρχικά παραπτώματα θα προκύψουν αρκετές χιλιάδες αποχωρήσεις, πράγμα που αμφισβητεί η Τρόικα και γι' αυτό ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το υπουργείο εκτιμά πως οι απολύσεις επίορκων και όσων έχουν πειθαρχικά παραπτώματα θα φτάσουν στις 8.500. Θα ακολουθήσουν 2.500 υπάλληλοι οι οποίοι είτε απουσιάζουν αδικαιολόγητα είτε θα κριθούν ακατάλληλοι με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Τέλος, ακόμα 5.000 αποχωρήσεις θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις οργανισμών. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπουν σε διαθεσιμότητα με το 75% του μισθού τους.
Υπενθυμίζεται πως από τη πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Μανιτάκης, θεωρεί πως υπάρχει συμφωνία στην πρόταση που έχει καταθέσει για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία ο στόχος των 150 χιλιάδων λιγότερων υπαλλήλων μέχρι το 2015 είναι εφικτός μέσω απλών αποχωρήσεων. Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε χτες ότι με τις αποχωρήσεις είναι εφικτό να φύγουν από το δημόσιο ακόμα και 200 χιλιάδες άτομα μέχρι το 2015. Σύμφωνα με το υπουργείο μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις, που είναι αυξημένες, θα αποχωρήσουν έως και 40.000 υπάλληλοι μέσα στο 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου