Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, ένας πολιτικός μηχανικός, ένας αρχιμανδρίτης που έχει απασχολήσει ήδη τις δικαστικές αρχές, αστυνομικοί, επιχειρηματίας φέρεται να συμμετείχαν στο αποκαλούμενο «κύκλωμα ακινήτων» ή αλλιώς στο «δεύτερο παραδικαστικό κύκλωμα», με τα πλοκάμια του να φεύγουν και εκτός Αθηνών και να φτάνουν στα Γιάννενα.
Το πόρισμα-«φωτιά» του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου φέρνει έντονο άρωμα στην πόλη από το πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα με την τότε πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία.

Στο δεύτερο αυτό κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται πρόεδρος Εφετών στα Γιάννενα, αλλά και ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για δικαστές που βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις κατά το παρελθόν ή που βρίσκονται ακόμα. Το τρίτο πρόσωπο της Δικαιοσύνης είναι μια εφέτης στην Αθήνα. Ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΜιλτιάδης Παπαϊωάννουζήτησε ήδη να τεθούν σε αργία οι δικαστές που κατηγορούνται για κακουργήματα, ενώ σε άλλους τρεις κατηγορουμένους απαγορεύτηκε με εισαγγελική διάταξη η έξοδος από τη χώρα. Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου ΠάγουΓιώργος Χατζίκος, στρέφεται κατά 20 ατόμων, συνολικά. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους, ανά περίπτωση, μεταξύ άλλων είναι: κατάχρηση εξουσίας, απάτη, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ψευδής βεβαίωση, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας ή της συνέργειας, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα με διάταξη του εισαγγελέα, στον πολιτικό μηχανικό, τον αρχιμανδρίτη και τον δικηγόρο που φέρονται ως πρόσωπα «κλειδιά» της πολυμελούς σπείρας.

Το κύκλωμα δεν αποκαλείται τυχαία «κύκλωμα των ακινήτων». Σύμφωνα με το πόρισμα, «έστηνε» πλειστηριασμούς ακινήτων εξαπατώντας τράπεζες και ιδιώτες, ενώ μέσω εταιρειών-μαϊμού νομιμοποιούσε χρήματα τα οποία προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες και εξέδιδε χιλιάδες εικονικά τιμολόγια.

Η δράση του κυκλώματος έγινε γνωστή πριν από δύο χρόνια, μετά από μηνύσεις τραπεζών, και ακολούθησαν καταγραφές συνομιλιών από την ΕΥΠ που ξεπερνούν τις 90.000. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει πάνω από 150 εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων και προσέγγιζαν ανυποψίαστους πολίτες που κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς υποσχόμενοι ότι θα γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα θύματα υπέγραφαν συμφωνητικά όπου δικηγόροι του κυκλώματος εμφανίζονταν ως δανειστές τους και εξαιτίας της ιδιότητάς τους προηγούνταν από τις τράπεζες για την ικανοποίηση αξιώσεων στον πίνακα που καταρτιζόταν πριν τους πλειστηριασμούς.

Μέσω των συνομιλιών της ΕΥΠ, αποκαλύφθηκε ότι στήνονταν επίσης συνθέσεις έναντι αμοιβής και απαλλάσσονταν ακόμα και εμπλεκόμενοι στο πρώτο προδικαστικό κύκλωμα. Κρατούσαν επίσης στο συρτάρι υποθέσεις που αφορούσαν δήμαρχο μεγάλης πόλης.

Η όλη υπόθεση είναι τόσο σοβαρή, που πολύ σύντομα, στις 31 Μαΐου, συγκαλείται η Ολομέλεια των Εφετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν η υπόθεση θα ανατεθεί ή όχι σε εφέτη-ανακριτή.

agon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου