Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ!


Πώς αντιμετωπίσατε την επαύριο των εκλογών την τραγική ειρωνεία να είστε πρώτος σε σταυρούς απ’ όλους τους υποψηφίους στο Νομό Λέσβου και να μην έχετε εκλεγεί; Ήταν μεγαλύτερο ή μικρότερο των προσδοκιών σας το αποτέλεσμα;«Για μία ακόμη φορά θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας για την τιμή που μου έκαναν. Στο πρόσωπό μου τίμησαν την ξεκάθαρη πολιτική των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενάντια στο μνημόνιο. Δικαίωσαν τη μάχη που έδωσα στη Βουλή καταψηφίζοντας τα δύο επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που τα συνόδευαν.
Από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έγινε πλέον ξεκάθαρο πού το πάει ο καθένας. Οι μνημονιακές δυνάμεις θέλουν με κάθε τίμημα να μπορούν να ελέγξουν την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Οι ωμοί εκβιασμοί και οι απειλές σε ανθρώπους που γονάτισαν από την ανεργία, την εκμηδένιση των μισθών και των συντάξεων και την καταστροφή των επιχειρήσεων, δεν περνούν πλέον. Είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες εκλογές θα έρθει η έδρα της Λέσβου στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όλοι γνωρίζουν πλέον πού το πάει το κάθε κόμμα και ποιοι είναι οι δοκιμασμένοι.»

«Δεν έγινα “κωλοτούμπας”»


Μετανιώσατε έστω και για ένα λεπτό για την επιλογή σας να αποχωρήσετε απ’ τη Ν.Δ.;

«Θέλω να τονίσω ότι δεν αποχώρησα από τη Ν.Δ., με διέγραψαν. Με διέγραψαν επειδή παρέμεινα πιστός στις διαχρονικές αρχές της παράταξης. Με διέγραψαν γιατί ούτε το πολιτικό μου ήθος, ούτε η προσωπική μου αξιοπρέπεια, μου επέτρεπαν άλλα να λέω τη μία μέρα και άλλα την άλλη. Αρνήθηκα να αλλάξω αρχές και ιδεολογία, αρνήθηκα να γίνω “κωλοτούμπας”! Δεν μπόρεσα να ακολουθήσω το Σαμαρά στο ξεπούλημα των πάντων.
Η απόφαση, ξέρετε, δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη, ήταν αυτονόητη. Ήταν η αυτονόητη πράξη ευθύνης την οποία κι εσείς και ο καθένας μας θα έκανε σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή: να βάλει το “εμείς” πάνω από το “εγώ” και την πατρίδα πάνω από το προσωπικό συμφέρον. Δεν επέτρεψα και δεν επιτρέπω ούτε να με εκφοβίσουν ούτε να με εξαναγκάσουν.
Το Σύνταγμα της πατρίδας μας μού δίνει το δικαίωμα για ψήφο κατά συνείδηση. Δεν μπορώ να επιτρέψω και δεν επέτρεψα σε κανένα Σαμαρά, σε κανέναν Παπανδρέου και σε καμμία Μέρκελ να το καταπατήσουν. Αρνήθηκα να τους παραδώσω την εντολή που έλαβα από τους συμπολίτες μας! Έμεινα πιστός στον κόσμο των νησιών μας, όπως είχα καθήκον να κάνω, και γι’ αυτό δε μετανιώνω.»

«Το κόμμα, απόκομμα»

Αλήθεια, πώς κρίνετε τη μετεκλογική γκρίνια στο πρώην κόμμα σας; Δικαιολογείται απ’ το αποτέλεσμα
;

«Ο Σαμαράς δε διέγραψε μόνο εμένα, δε διέγραψε μόνο δεκάδες στελεχών, διέγραψε και τις αρχές της παράταξης, διέγραψε τις ιστορικές παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και το κυριότερο, διέγραψε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας που πίστευε σε αυτές τις αρχές. Μικρόψυχος και φατριαστής, πήρε ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα και με τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και διαγραφές προσπαθεί να το καταντήσει απόκομμα. Θλίβομαι όταν το ιστορικό κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πέφτει από το 34% των προηγούμενων εκλογών, στο 18% εξ αιτίας του πολιτικού αμοραλισμού της ηγεσίας του. Είναι σα να βλέπει κανείς το πατρικό του σπίτι να έχει πέσει στα λάθος χέρια και να γίνεται ερείπιο.
Το περίεργο είναι ότι η ίδια ομάδα που υπέστη αυτήν τη συντριπτική ήττα, εξακολουθεί να παραμένει στην ηγεσία της. Συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια στρατηγική της κωλοτούμπας, των ανερμάτιστων εκφοβισμών και της πλήρους απουσίας οράματος. Για τους απογοητευμένους η απάντηση είναι μία: ο αγώνας συνεχίζεται. Η ουσία μιας παράταξης δεν είναι η κομματική σφραγίδα, είναι ο κόσμος της, οι αξίες της και τα ιδανικά της.»

Άντεξε ο Γιαννέλλης


Ως γνώστης του εσωκομματικού τοπίου, περιμένατε την πρόσφατη αποχώρηση του Γιάννη Γιαννέλλη, με τον οποίο, όπως όλοι θυμούνται, είχατε έρθει σε ρήξη όταν προσχωρήσατε στους Ανεξάρτητους Έλληνες;

«Αυτό που δεν περίμενα, ήταν οι αντοχές του Γιάννη Γιαννέλλη. Ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο ο ίδιος στήριξε καθοριστικά στην εκλογή του, τον απέπεμψε αναιτιολόγητα, με το “έτσι θέλω”, τον προσέβαλε, δε σεβάστηκε ούτε τον ίδιο, ούτε την ιστορία του, ούτε καν τον κόσμο που τον στήριξε. Μπροστά στη μικροκομματική σκοπιμότητα, αρχές και αξίες ποδοπατήθηκαν. Ο Γιάννης Γιαννέλλης, οι συνυποψήφιοί του και η λεσβιακή κοινωνία αντελήφθησαν ότι ο αρχηγός θέλησε να ποδηγετήσει τη λαϊκή βούληση. Έτσι απλά, έτσι αγγελικά, έτσι όμορφα.»
Με ποιο βασικό επιχείρημα ξεκινάτε τη νέα πορεία προς τις νέες εκλογές; Εκτιμάτε πως η δύναμη του κινήματός σας στο Νομό Λέσβου μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι σ’ αυτές της 6ης Μαΐου; Αν ναι, πού στηρίζετε την αισιοδοξία σας;
«Στις επόμενες εκλογές υπάρχει ένα εθνικό και ένα τοπικό διακύβευμα. Στο επίπεδο του εθνικού διακυβεύματος, της συνολικής πορείας της χώρας, οι μνημονιακές δυνάμεις της συγκυβέρνησης, το δίδυμο Σαμαράς - Βενιζέλος, προσπαθούν να εκβιάσουν το λαό βάζοντας θέμα Ευρώ και εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ουσιαστικά ακολουθούν τη γραμμή των τοκογλύφων. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει! Ουδείς μπορεί να μας εκδιώξει από το Ευρώ! Μετά το ισχυρό “όχι” του ελληνικού λαού απέναντι στο μνημόνιο, αίφνης η Ευρώπη εμφανίζεται έτοιμη να ρίξει νερό στο κρασί της. Και όσοι διαγραφήκαμε επειδή φωνάζαμε ότι το Μνημόνιο ΙΙ είναι λάθος, δικαιωθήκαμε. Και αυτός που μας διέγραψε, επιχειρεί μία ακόμα κωλοτούμπα. Αυτά δεν περνάνε, ο λαός μας ξέρει πολύ καλά ότι μία φορά να προσκυνήσει κάποιος, μια ζωή προσκυνημένος θα είναι. Ή, επί το πιο επίκαιρο: Μία φορά Ναιναίκος (της Μέρκελ), μία ζωή Νενέκος.»

Και το τοπικό διακύβευμα που αναφέρατε, ποιο θεωρείτε ότι είναι;

«Κοιτάξτε, πέρα από τα κόμματα, υπάρχουν και τα άτομα και η σχέση που έχουν με την τοπική κοινωνία. Εδώ πια, με το σύστημα της λίστας, είναι κουκιά μετρημένα: Είμαστε πέντε υποψήφιοι για τρεις έδρες. Υπάρχουν πέντε άτομα, οι Π. Βογιατζής, Δ. Καραγιάννης, Γ. Ζερδελής, Ν. Σηφουνάκης και Σπ. Γαληνός για τρεις θέσεις και οι διαφορές σε ψήφους ανάμεσά τους είναι πολύ μικρές. Ποιον θέλει ο κόσμος να τον εκπροσωπεί στο εθνικό κοινοβούλιο; Πως αξιολογεί το έργο και την παρουσία προσωπικά του καθενός;»

Μνημόνιο τέλος

Είστε ικανοποιημένος απ’ τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις διαδικασίες διερεύνησης των δυνατοτήτων να συγκροτηθεί κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες;
«Οι εκλογές έδωσαν μία πεντακάθαρη εντολή του λαού προς τον πολιτικό κόσμο: “Φύγετε από τα μνημόνια!” Η δική μας πρόταση για την κυβέρνηση συνεργασίας απηχεί τη σταθερότητα των αρχών μας, την αδιαπραγμάτευτη θέση μας απέναντι στα μνημόνια και τη σαφήνεια των θέσεών μας στα μεγάλα εθνικά μας θέματα (η ΑΟΖ είναι ένα από αυτά). Τηρήσαμε συνεπή και αποφασιστική στάση, σύμφωνη με την ψήφο που ζητήσαμε και πήραμε. Τιμήσαμε στο ακέραιο την εντολή που λάβαμε στις 6 Μαΐου, ενώ ταυτόχρονα έγινε κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της κυρίαρχης εντολής: Μνημόνιο τέλος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου