Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

STOP ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΡΕΞΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ



Με νόμο που ψηφίστηκε στο Ισραήλ απαγορεύονται πλέον οι διαφημίσεις με υπερβολικά αδύνατα μοντέλα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των διατροφικών διαταραχών που αντιμετωπίζουν πολλά νεαρά κορίτσια. Η ισραηλινή Κνεσσέτ, το κοινοβούλιο δηλαδή της χώρας, έβγαλε κόκκινη κάρτα στα εξαιρετικά αδύνατα μοντέλα από τις διαφημιστικές καμπάνιες, τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας.

Βάσει του ίδιου νόμου, τα περιοδικά μόδας υποχρεώνονται να δηλώνουν πότε έχει χρησιμοποιηθεί ειδική τεχνική για να φαίνονται τα μοντέλα στις φωτογραφίες, είτε άνδρες είτε γυναίκες, πιο αδύνατα.

Ο πράκτορας μοντέλων και φωτογράφος Αντι Μπάρκαν, που είχε πραγματοποιήσει το 2009 μια καμπάνια κατά της νευρικής ανορεξίας, λέει χαρακτηριστικά: «Τα έχω δει σχεδόν όλα ήδη. Εχω δει σεξουαλική παρενόχληση και έχω δει ναρκωτικά κι έχω δει διατροφικές διαταραχές, αλλά δεν γνώριζα και δεν είχα συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η βιομηχανία μας δημιουργεί αυτό το κακό...».

Με το νέο νόμο τα μοντέλα θα πρέπει, πριν από κάθε φωτογράφιση ή γύρισμα, να παρουσιάζουν χαρτί γιατρού όχι παλαιότερο των τριών μηνών, με το οποίο να φαίνεται ότι δεν υποσιτίζονται.

Βάσει της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σε μια φυσιολογική κοπέλα ο δείκτης μάζας σώματος, δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από το 18,5. Αυτό σημαίνει ότι μια κοπέλα με ύψος 1.72 δεν πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 54 κιλά.

Η Ντανιέλ Σίγκαλ είναι μοντέλο και είχε πέσει θύμα ανορεξίας και δηλώνει για την περιπέτειά της: «Ήμουν σοβαρά πάρα πολύ αδύνατη. Ήμουν σωματικά και πνευματικά σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Νοσηλεύθηκα πολλές φορές. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος, το γεγονός ότι συνάντησα τον Άντι με βοήθησε πραγματικά, να αναπτύξω ένα διαφορετικό λάιφ στάιλ και να δω ότι αυτή δεν είναι η πραγματικότητα, είναι μια ψευδαίσθηση, ότι μας δείχνουν στα περιοδικά δεν είναι αληθινό. Αυτό που κατάλαβα μου επέτρεψε να ξεπεράσω τη νόσο και νομίζω πως όταν το καταλάβουν και τα άλλα μοντέλα δεν θα φτάσουν στα άκρα».

Η Σίγκαλ νοσηλεύθηκε τρεις φορές και για αυτό θεωρεί ότι αυτός ο νόμος μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Οι εισηγητές του νέου νόμου στην ισραηλινή Βουλή ελπίζουν, ότι κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η πίεση προς τη βιομηχανία μόδας να κάνει κάτι για το θέμα των διατροφικών διαταραχών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά τους θανάτους μοντέλων από τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη που έπασχαν από νευρική ανορεξία. Στην επιδείξεις μόδας που γίνονται στη Μαδρίτη δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μοντέλων με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 18 και στο Μιλάνο ισχύει το ίδιο για όσες έχουν δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 18.5





Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου