Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑΣ;



Σαν παλιό σινεμά φαντάζει σήμερα η εποχή της βιντεοκασέτας! Τα βιντεοκλάμπ που νοίκιαζαν τις «ανάρπαστες» ταινίες εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και σιγά-σιγά άρχισαν να εξαπλώνονται σε κάθε γειτονιά, δημιουργώντας «εθισμό» στα νοικοκυριά της εποχής.

Ποιος δεν έχει νοικιάσει ταινίες όπου οι πρωταγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, ζούσαν ιστορίες της διπλανής πόρτας; Η εποχή της βιντεοκασέτας ήταν το προοίμιο ενός νέου και συναρπαστικού τρόπου ψυχαγωγίας, που μεσουράνησε όταν στην τηλεόραση υπήρχαν μόνον τα δύο κρατικά κανάλια. Ετσι, η ελληνική οικογένεια, προκειμένου να έχει περισσότερες επιλογές, κυρίως όσον αφορά το «σινεμά» στο σπίτι, στρεφόταν αποκλειστικά στο βίντεο.

Είναι πολλές οι αναμνήσεις που γεννιούνται από εκείνον τον καιρό. Πολλοί ηθοποιοί αυτής της χρυσής δεκαετίας έγιναν διάσημοι, αφού ο κόσμος τούς γνώρισε και τους αγάπησε μέσα από συγκεκριμένους ρόλους. Τα σενάρια ήταν προβλέψιμα: λίγο κοινωνικά, λίγο αισθηματικά, λίγο κωμικά, λίγο απ’ όλα δηλαδή, με κύριο στόχο την ψυχαγωγία.

Ετσι γεννήθηκαν τα «αστέρια της βιντεοκασέτας», άλλα από τα οποία διατηρούν τη λάμψη τους έως σήμερα και άλλα έφυγαν άδοξα από τον χώρο του θεάματος. Αραγε, τι κάνουν σήμερα όλοι αυτοί που μας χάριζαν άπειρες φορές μέσα από τις βιντεοκασέτες γέλιο και δάκρυ; Η «Espresso της Κυριακής» βρήκε αυτά τα αστέρια και φώτισε τη σημερινή ζωή τους.

ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΓΚΟΣ
Διαφημίσεις και θέατρο
Δεκαετία του ’80 και ο Νίκος Ζιάγκος κάνει το μεγάλο βήμα και από φωτογράφος γίνεται ηθοποιός. Η πρώτη δουλειά του ήταν σε μια διεθνή παραγωγή με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, όπου ενσάρκωνε τον Σπύρο Λούη. Τα κοριτσάκια λιποθυμούν όταν τον βλέπουν να πρωταγωνιστεί στο θέατρο και τα αντίστοιχα έντυπα της εποχής τον φιλοξενοούσαν σε εβδομαδιαία βάση. Πριν από χρόνια ανέβασε ένα δικό του θεατρικό σε περιφερειακή σκηνή. Εξακολουθεί να είναι ένας πολύ γοητευτικός άνδρας, κάνει κάποιες διαφημίσεις και κυρίως θεατρικές δουλειές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΣΙΟΣ
Εκλεψαν τα ρούχα του Ταμτάκου
Ο γύφτος των ελληνικών ταινιών, ο πασίγνωστός «Ταμτάκος», εκτός των άλλων έμαθε και τη διάλεκτο της φυλής. Ο Μιχάλης Μόσσιος στον ρόλο του Ταμτάκου από την πρώτη στιγμή μπήκε στα σπίτια πολλών οικογενειών και αγαπήθηκε από όλες τις ηλικίες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ταξίδεψε μέχρι και την Αμερική για να βρεθεί κοντά στους ομογενείς και να τους χαρίσει απλόχερα το γέλιο.

Ομως βαθιά μέσα του έκρυβε τον πόνο λόγω του διαζυγίου του από τη Μαρία Κώνστα, κάτι που του στοίχισε πολύ. Τα χαρακτηριστικά ρούχα του τα έκλεψαν μέσα από το καμαρίνι του πριν από μερικά χρόνια, γεγονός που τον λύπησε ιδιαίτερα, γιατί ήταν έναν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του.

«Με πείραξε πολύ όχι για τα κοστούμια της παράστασης που έκλεψαν, αλλά για τα ρούχα του Ταμτάκου, γιατί με αυτά ήμουν συναισθηματικά δεμένος» δηλώνει ο ηθοποιός στην «Εspresso». Οσο για εκείνη την εποχή που πολλοί τη χαρακτήρισαν χρυσή, εκείνος απαντάει: «Ποτέ δεν βγάλαμε εύκολο χρήμα και πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ο χαρακτήρας του Ταμτάκου φάνηκε ότι αγαπήθηκε από τον κόσμο, αφού μέχρι και σήμερα με φωνάζουν έτσι όταν με βλέπουν στον δρόμο».

Ο Μιχάλης Μόσσιος σήμερα παίζει σε επιλεκτικές παραστάσεις, κυρίως σε περιοδείες ανά την Ελλάδα.

ΒΙΝΑ ΑΣΙΚΗ
Η απόλυτη φαντασίωση
Το έξοχο κορμί και γενικότερα η εξωτερική εμφάνισή της τη βοήθησαν να γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της βιντεοκασέτας. Η δασκάλα γυμναστικής του «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» μαζί με τον εξίσου γνωστό σύζυγό της Ορέστη Δημητρίου σήμερα ασχολείται με τα δρώμενα του δήμου Λιοσίων. Οπως μάθαμε η ηθοποιός επιπλέον παραδίδει μαθήματα χορού σε παιδάκια.

ΓΙΟΥΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Θεατρική επιχειρηματίας
Και ποιος δεν θυμάται τη Γιούλη Ηλιοπούλου να παίζει την ωραία και μοιραία στις βιντεοκασέτες; Η ηθοποιός ήταν μεταξύ αυτών που το άστρο τους έλαμψε τη δεκαετία του ’80. Με το πέρασμα των χρόνων, η Γιούλη εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο. Η ηθοποιός πριν από μερικά χρόνια παρουσίαζε στην τηλεόραση «Το χρυσό κουφέτο», ενώ πλέον ασχολείται με το θέατρο, ανεβάζοντας δικές της παραστάσεις, κυρίως παιδικές. Το τελευταίο διάστημα έχει την εκμετάλλευση του Δημοτικού Θεάτρου Νίκαιας.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΣ
Κατάστημα οπτικών
Ο Κώστας Μακέδος ήταν χοντρούλης και καλός άνθρωπος, και πάντα με κάτι φαγώσιμο στο χέρι. Με το τέλος της χρυσής εποχής της βιντεοκασέτας, μεταπήδησε στο «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη κάνοντας αυτοσχέδια πράγματα και κερδίζοντας και πάλι το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Εδώ και χρόνια διατηρεί κατάστημα οπτικών στην Κυψέλη.

ΓΚΕΛΛΥ ΓΑΒΡΙΗΛ
Σύμβολο του sex
Η Γκέλλυ Γαβριήλ ήταν σύμβολο του σεξ και στις βιντεοκασέτες αποτελούσε πάντα το θηλυκό που προκαλούσε πανικό στον ανδρικό πληθυσμό. Μετά τη χρυσή εποχή, ασχολήθηκε και με άλλα πράγματα. Ωστόσο, ποτέ δεν εγκατέλειψε το θεατρικό σανίδι και συμμετείχε σε ενδιαφέρουσες θεατρικές δουλειές.

ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Συνεχίζει στο θέατρο
Και ο Σπύρος Ιωάννου ανήκει στη γενιά των κωμικών που διασκέδαζαν τον κόσμο μέσα από τις βιντεοταινίες. Μπορεί να μην ήταν ο γόης, αλλά ήταν αυτός που έκανε πλάκα και ξεσήκωνε τους υπόλοιπους. Σήμερα συνεχίζει να παίζει σε παραστάσεις και τα τελευταία χρόνια είναι μαζί με τον Μάρκο Σεφερλή στις θεατρικές παραγωγές που ανεβάζει.

ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο ρόλος του παπά
Ο Ηλίας Κωνσταντίνου δεν ήταν ποτέ ο πρωταγωνιστής στις βιντεοταινίες, αλλά είχε το χιούμορ και τον τρόπο του να ξεχωρίζει. Ο ψηλόλιγνος ηθοποιός στις περισσότερες ταινίες υποδυόταν τον παπά. Μάλιστα, η τελευταίες συμμετοχές του ήταν στις κινηματογραφικές ταινίες «Πόντιοι: New generation - Νέων γενεών» και «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», δηλαδή σε δύο ταινίες που φέρουν την υπογραφή του Ομηρου Ευστρατιάδη.

ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΛΕΣΗ
Η ξανθιά σεξοβόμβα
Το ταλέντο της Ισμήνης Καλέση σε συνδυασμό με την ομορφιά της την έκανε περιζήτητη τη χρυσή εποχή των βιντεοκασετών τη δεκαετία του ’80. Η ηθοποιός παρά την εικόνα που πλάσαρε στη μικρή οθόνη, αυτήν της χαζούλας, δεν είναι καθόλου έτσι στην πραγματικότητα. Ωστόσο, κατάφερε να αποδώσει τον ρόλο με μεγάλη επιτυχία.
Μπορεί πλέον αυτή η εποχή να ανήκει στο παρελθόν για την Ισμήνη, παρ’ όλα αυτά δεν εγκατέλειψε εντελώς το επάγγελμα και κατά καιρούς λαμβάνει μέρος επιλεκτικά σε θεατρικές δουλειές. Ομως αυτά που δεν άλλαξαν με τα χρόνια είναι η αγάπη και η δίψα της για μάθηση. Η ηθοποιός έχει σπουδάσει και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

ΜΑΚΗΣ ΚΩΣΤΙΝΗΣ
Ασχολείται και με το τραγούδι
Ο Μάκης Κωστίνης ήταν δευτεραγωνιστής, αλλά πάντα μέσα στα γεγονότα και στις περισσότερες ταινίες, κυρίως με τον Στάθη Ψάλτη. Σήμερα μπορεί να απέχει από τα τηλεοπτικά, όμως τον είδαμε να συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Μαρία η άσχημη», ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το τραγούδι κάνοντας δικό του σόου.

ΝΑΝΑ ΒΕΝΕΤΗ
Θηλυκός πειρασμός
Η Νανά Βενέτη υπήρξε μία από τις πιο όμορφες και ευγενικές παρουσίες εκείνης της εποχής. Εχει παίξει σε πολλές ταινίες, με τελευταία «Το χρήμα στον λαιμό σας» του Νίκου Ζερβού το 1995, μετά την εποχή της βιντεοκασέτας. Πλέον έχει αλλάξει ρότα στη ζωή της, έχει φτιάξει μια εταιρεία με γερανούς, παντρεύτηκε έναν Αγγλο επιχειρηματία με τον οποίο έκανε οικογένεια και η υποκριτική αποτελεί παρελθόν για εκείνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΠΙΑΔΗΣ
«Ζω μέχρι σήμερα με τα κέρδη των ταινιών»
Ψηλός και λιγνός, έκανε θραύση στις βιντεοκασέτες της δεκαετίας του ’80. «Η εποχή εκείνη ήταν η καλύτερη και δεν νομίζω πως θα ξανάρθει. Υπήρχαν το κέφι και η διάθεση, αλλά πάνω απ’ όλα και ένα ενδιαφέρον οικονομικό και καλλιτεχνικό. Τώρα, όσον αφορά την ποιότητα, ο καθένας την κρίνει με τον χρόνο. Ετσι πιστεύω εγώ. Γενικώς οι καλλιτέχνες είναι λίγο αδικημένοι, όχι μόνον οι παλιότεροι αλλά και οι νεότεροι. Οσο για μένα, είμαι πολύ ευτυχισμένος που γύρισα αυτές τις ταινίες. Εζησα την οικογένειά μου με αυτές και δεν έχω να πω κάτι αρνητικό. Εάν ξαναερχόταν αυτή η εποχή, πάλι βιντεοκασέτες θα έκανα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Γύρισα γύρω στις 65 ταινίες και από αυτές ζω και σήμερα. Αν δεν τις γύριζα, δεν θα μπορούσα να ζήσω την οικογένειά μου. Είμαι ευτυχής γιατί ενήργησα σωστά και τα χρήματα που έβγαζα από τις ταινίες τα επένδυσα κάπου και σήμερα ζω από αυτά» δηλώνει ο ηθοποιός.

Ο Παναγιώτης Σουπιάδης παντρεύτηκε και ζει με την οικογένειά του εκτός Αθηνών. Σήμερα, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνον τον ψηλόλιγνο άνδρας, αφού έχει πάρει κιλά. Ο κόσμος τον αναγνωρίζει πιο δύσκολα. Οταν μιλήσει όμως, σε όλους έρχεται στο μυαλό η εικόνα των «χρυσών» ρόλων του. Τώρα παίζει σε δικό του παιδικό θέατρο και κάνει παραστάσεις για δημοτικά σχολεία («Ο Αλαντίν», «Ο κοντορεβιθούλης» και άλλα παραμύθια που τους δίνει εικόνα). Κάνει λίγες παραστάσεις σε συνεργασία με δήμους και φτιάχνει μέχρι και τα σκηνικά, τα οποία κατασκευάζει στο εξοχικό του στον Ωρωπό.

ΣΤΙΒ ΝΤΟΥΖΟΣ
«Ακόμη με φωνάζουν “Μπίλια”»
Ο Στιβ Ντούζος, ο θρυλικός «Μπίλιας» του «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» ήταν ο χαβαλές της παρέας και γινόταν περισσότερο αξιαγάπητος λόγω της εξωτερικής εμφάνισής του. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έζησα τα 70s στη Νέα Υόρκη και τα 80s στην Αθήνα» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο ηθοποιός.

«Εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές δουλειές. Ανέκαθεν είχα προτάσεις για πέντε με έξι ταινίες τον χρόνο, από τις οποίες διάλεγα και βιντεοκασέτες. Κάτι που δεν γνωρίζουν οι θαυμαστές μου είναι ότι η μεγάλη μου αγάπη ήταν το θέατρο. Εχω παίξει πολύ μεγάλους ρόλους και με καλές κριτικές. Εκεί έδινα τον εαυτό μου. Οι ταινίες και οι βιντεοκασέτες ήταν καθαρά για το χρήμα, για τα πρώτα τραπέζια στο “Lido”, για τις καμπάνες το καλοκαίρι στα “Αστέρια” και για τα… Δεν μπορώ να το πω, γιατί ακούει η γυναίκα μου. Και όλα αυτά με φίλους αδελφικούς και πάντα εκτός χώρου. Ακόμη και σήμερα με φωνάζουν “Μπίλια” και όλοι μου λένε ότι σε κάθε γειτονιά υπάρχει κι ένας “Μπίλιας”. Το χειρότερο είναι να με συναντάνε στον δρόμο κάτι 65άρες και να μου λένε ότι μεγάλωσαν μαζί μου. Κατσαρώνει το μουστάκι σου ή δεν κατσαρώνει; Εστω 45άρες, πάει κι έρχεται, αλλά όχι 65άρες!» καταλήγει.

Σήμερα ο ηθοποιός ασχολείται πλέον με επιλεκτικές δουλειές, όπως η πιο νέα βερσιόν της ταινίας «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα». Ο Στιβ Ντούζος είναι παντρεμένος και η σύζυγός του και τα δύο παιδιά του, η Αρτεμισία και ο μικρός Αντρέας, είναι όλος ο κόσμος του.

ΤΕΤΑ ΝΤΟΥΖΟΥ
Κτηματο-μεσιτικές business
Η Τέτα Ντούζου, εκτός από πρωταγωνίστρια, ήταν και ο πόθος αρκετών ανδρών. Οι τέλειες αναλογίες της σε συνδυασμό με την ομορφιά της και τον αέρα που είχε από το εξωτερικό την έκαναν πρωταγωνίστρια σε αρκετές βιντεοκασέτες, μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο έρωτας και αποσύρθηκε. Εδώ και αρκετά χρόνια η Τέτα προχώρησε στις επιχειρήσεις. Αρχικώς διέθετε κατάστημα ρούχων και αργότερα πέρασε σε κτηματομεσιτικό γραφείο. Πριν από λίγα χρόνια είχε nail spa, κάτι που ωστόσο δεν κράτησε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα κτηματομεσιτικά.

ΕΦΗ ΠΙΚΟΥΛΑ
Μετά τη «Λάμψη» αποσύρθηκε
Η «χαζούλα» των βιντεοταινιών μόνο χαζή δεν ήταν στην πραγματικότητα, αφού μετά τις βιντεοκασέτες συμμετείχε για χρόνια στην τηλεοπτική επιτυχία του Νίκου Φώσκολου «Λάμψη», όπου ενσάρκωνε τον ρόλο της υπηρέτριας της πλούσιας οικογένειας Δράκου.

Η Εφη Πίκουλα είναι παντρεμένη με τον αδελφό της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τον Τάκη, έχει αφιερωθεί στην οικογένειά της και τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει κάποια δουλειά στη μικρή οθόνη.

ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΖΕΣ
Comeback με σίριαλ
Ο Μάρκος Λεζές θεωρείται από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του και έχει παίξει με μεγάλα ονόματα. Ο ηθοποιός δεν εγκατέλειψε ποτέ το σανίδι. Στην τηλεόραση εμφανιζόταν σπάνια. Και αυτό γιατί υποστήριζε ότι δεν τον καλούσαν και ότι υπήρχαν άτομα από τον χώρο του που τον έβαλαν στο περιθώριο. Φέτος κάνει δυναμικό comeback μέσα από την τηλεοπτική σειρά του MEGA «Κλινική περίπτωση» όπου υποδύεται τον δήμαρχο του χωριού.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ο γιος του «Ταμτάκου»
Υποδυόταν τον γιο του «Ταμτάκου». Σε όλες τις ταινίες χάριζε γέλιο στο κοινό και έγινε πολύ αγαπητός. «Ο,τι κανονίζαμε τα παίρναμε μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ενώ σήμερα στα σίριαλ που παίζονται, πληρωνόμαστε ύστερα από έξι μήνες» δηλώνει ο ηθοποιός.

«Αξιοπρεπέστατος ο κύριος Καραγιάννης, αλλά και όσοι είχαν εταιρείες παραγωγής βιντεοκασετών. Εγώ τις περισσότερες τις έκανα με τον Καραγιάννη. Μόνο καλά λόγια μπορώ να πω γι’ αυτόν. Ομως και όλοι οι συνάδελφοί μου ήταν καλά παιδιά και έχω κρατήσει επαφές μέχρι και σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Σήμερα ο Λευτέρης Μελέτης βρήκε τον τρόπο να συνδυάζει το επάγγελμά του με κάτι άλλο εκτός καλλιτεχνικού χώρου. Πριν από χρόνια ασχολιόταν με ανατομικά στρώματα και κρεβάτια νοσοκομείων, ενώ -αγνώριστος πια- πρωταγωνιστεί στη διαφήμιση του 11880 με τον Λευτέρη Λουκαδή υποδυόμενο τον κουμπάρο. Πλέον, η εξωτερική εμφάνισή του δεν θυμίζει σε τίποτε τον ήρωα εκείνης της εποχής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ
Εργάζεται στην Κύπρο
Ο κωμικός ηθοποιός Μιχάλης Μουστάκας φαίνεται ότι κληρονόμησε το ταλέντο του από τον θείο του Σωτήρη Μουστάκα. Μάλιστα, έπαιξε σε σχεδόν όλες τις ταινίες όπου πρωταγωνιστούσε ο βετεράνος κωμικός ηθοποιός. Και αυτός ήταν ο αφελής συνήθως, ο οποίος όμως με τον δικό του τρόπο και την καλοσύνη του κέρδιζε πάντα. Μετά τη χρυσή εποχή των βιντεοταινιών, επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, όπου εμφανίζεται σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις αλλά και σε τηλεοπτικά σίριαλ.




Πηγή:madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου