Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

"ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΣ...ΤΗΣ ΤΙΓΡΗΣ!"


Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΞΙΚΟ

Η Ελλάδα γίνεται Μεξικό του ανεξέλεγκτου εγκλήματος; Η απαγωγή του 15χρονου στη Χαλκίδα με στόχο τη... ληστεία μιας τράπεζας, οι αιματηρές επιδρομές κακοποιών και άλλα σχετικά περιστατικά που βρίσκονται σε εξέλιξη επιβεβαιώνουν τους πιο μεγάλους φόβους των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Οτι δηλαδή λόγω οικονομικής κρίσης το έγκλημα θα γίνει μαζικό και ανεξέλεγκτο και θα παραπέμπει στα δεδομένα του Μεξικού ή χωρών της Λατινικής Αμερικής όπου σημειώνονται σχεδόν δύο απαγωγές την ημέρα και δεκάδες εγκληματικές ενέργειες.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν τέσσερις σοβαρές απαγωγές, ενώ δύο χρόνια πριν καταγράφονταν δύο ως τρία κρούσματα την πενταετία! Πλέον οι αξιωματικοί της Αστυνομίας φοβούνται την επιδρομή των επονομαζομένων «απαγωγών της τίγρης», με στόχο τα ταμεία τραπεζών και επιχειρήσεων. Παράλληλα μιλούν για ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στην εγκληματική δραστηριότητα αλλά και για το «έγκλημα των φτωχών» με στόχο μόνον λίγες δεκάδες ευρώ...


Το ιστορικό της απαγωγής


Τα άγνωστα στοιχεία της απαγωγής της Χαλκίδας είναι χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον δύο δράστες απήγαγαν τον 15χρονο γιο του διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας στη Χαλκίδα την ώρα που πήγαινε στο σχολείο και του οποίου - όπως διαπιστώθηκε στην πορεία - δεν γνώριζαν καν το όνομα. Φαίνεται ότι είχαν παρακολουθήσει λίγες ημέρες νωρίτερα τον ανήλικο να φεύγει από το σπίτι του και θεώρησαν ότι θα ήταν ένας ευάλωτος στόχος.
Λίγη ώρα μετά την αρπαγή του παιδιού οι δύο τουλάχιστον κουκουλοφόροι απαγωγείς τηλεφώνησαν στο κινητό του πατέρα του που ήταν ήδη στο γραφείο του και του ζήτησαν να... ληστέψει την τράπεζά του! Τον «διέταξαν» να πάρει 3 εκατ. ευρώ από το ταμείο και να τα παραδώσει στους κακοποιούς όταν επέστρεφε το μεσημέρι σπίτι του. Απειλούσαν ότι θα σκότωναν τον γιο του, ο οποίος κρατείτο όμηρος σε ένα βαν.
Ο πατέρας του παιδιού αιφνιδιάστηκε, δεν είχε πληροφορηθεί την απαγωγή του γιου του και ζήτησε, για λόγους επαλήθευσης, να του πουν το όνομα του παιδιού. Και εκείνοι δεν ήξεραν! Στη συνέχεια οι δράστες τηλεφώνησαν στο σπίτι του τραπεζικού και μίλησαν με την κόρη του. Της ζήτησαν να πείσει τον πατέρα της να δώσει τα λεφτά για να σωθεί ο αδελφός της.
Στη συνέχεια τηλεφώνησαν πάλι στον πατέρα και του ζήτησαν επιτακτικά να αρπάξει χρήματα από την τράπεζα χωρίς να το πει σε κανέναν. Τελικά το σχέδιό τους ματαιώθηκε επειδή ο διευθυντής τράπεζας δεν μπορεί να έχει αποκλειστική πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιό της και στη σχετική διαδικασία απαιτείται και η παρουσία ενός ακόμη τραπεζικού υπαλλήλου. Ετσι οι δράστες, λίγες ώρες αργότερα, άφησαν τον 15χρονο ελεύθερο και έμειναν άπραγοι...


Νέες... επιχειρήσεις, νέοι κίνδυνοι

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «η ληστεία αυτή, πίσω από τον ερασιτεχνισμό της, μας δείχνει το επόμενο βήμα του εγκλήματος στην Ελλάδα. Δηλαδή τις γρήγορες απαγωγές-ληστείες με κύριους στόχους συγγενείς διευθυντών τραπεζών ή μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων προκειμένου αυτοί να αναγκαστούν να ληστέψουν τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Αυτή η νέα τακτική έχει ονομασθεί στο εξωτερικό "απαγωγή της τίγρης" (tiger kidnapping) και ήδη προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν ξένες διωκτικές αρχές».
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ακόμη ότι «εκείνο που φοβόμαστε επίσης είναι οι απαγωγές των... φτωχών, με λύτρα μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις αρπαγές Πακιστανών, περίπου 50 κάθε χρόνο! Φοβόμαστε πολλές απαγωγές από οργανωμένες συμμορίες, ορισμένες από τις οποίες θα έχουν αιματηρή εξέλιξη προς γνώση και συμμόρφωση, την επόμενη φορά, των συγγενών των απαχθέντων. Ως τώρα εξιχνιάζαμε σχεδόν όλες τις απαγωγές και φροντίζαμε με ειδικούς διαπραγματευτές για την απελευθέρωση των ομήρων. Ομως όταν τα περιστατικά πυκνώσουν, ίσως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον παλιά ξέραμε ότι οι απαγωγείς είχαν κάποια έμμεση ή άμεση σχέση με το θύμα-στόχο. Τώρα όμως βλέπουμε ότι γίνονται απαγωγές γιατί υποθέτουν ότι κάποιος έχει πολλά χρήματα, όπως έγινε με τον γιατρό που απήχθη στη Σταμάτα πριν από μερικούς μήνες».

ΤΟ ΒΗΜΑ (Β.Λαμπρόπουλος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου