Λεφτά υπάρχουν. Και μάλιστα πολλά… Μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Για το πόσα ακριβώς, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ούτε καν οι φορολογικοί μηχανισμοί. Το βέβαιο είναι ότι σε 49 άλλες χώρες του πλανήτη έχουν καταθέσεις Έλληνες.
Και αυτό το γνωρίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τι περισσότερο ξέρει δεν έχει πει, τουλάχιστον δημόσια, ο επικεφαλής της Γ. Πιτσιλής. Και προφανώς οι εν λόγω έλληνες καταθέτες θα πρέπει να έχουν χάσει ήδη τον ύπνο τους γιατί ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ θα λάβει –στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών– στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχουν στις εν λόγω 49 χώρες. Από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα στείλει στις φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών στοιχεία για τους αλλοδαπούς που έχουν λογαριασμούς στην Ελλάδα.
Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει πληροφορίες μέσα στο 2017 είναι οι Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κολομβία, Νήσοι Φερόε, Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκ και Κάικος. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Ότι όσοι έχουν λογαριασμό, π.χ., στο Βέλγιο, στην Αγγλία, στις Βερμούδες, στην Κύπρο ή στο Λουξεμβούργο και δεν το έχουν γνωστοποιήσει στις εδώ φορολογικές αρχές θα… τρέχουν και δεν θα φτάνουν…
Να σημειωθεί ότι, αν πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα, τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και στο 120% του κεφαλαίου.
70 δισ. δολάρια…
Σύμφωνα με την έρευνα του Gabriel Zucman για τον κρυμμένο πλούτο των χωρών σε φορολογικούς παραδείσους, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκεται σε χώρες όπως η Ελβετία και ο Παναμάς αγγίζει το 40% του ελληνικού ΑΕΠ, ήτοι 70 δισ. δολ. περίπου. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 9,8% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατατάσσει τη χώρα μας πάνω από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με ΑΕΠ μεγαλύτερο από 200 δισ. ευρώ.
Θησαυρός στα στρώματα!
Και οι εντός, όμως, που δεν έχουν… κονέ στις Βερμούδες και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο… στρώμα τους, έχουν… καταθέσει σε αυτό κοντά στα 38 δισ. ευρώ. Όχι μεγάλα πακέτα, φυσικά, αλλά για να έχουν τα απαραίτητα, να αντέξουν αν μείνει άνεργος ο άνδρας ή κλείσει το μαγαζί και να αντιμετωπίσουν τη θύελλα που έχει σαρώσει τα πάντα.
Στην αρχή της κρίσης η… αποταμίευση στα στρώματα ήταν διπλάσια, ίσως και παραπάνω, αλλά από τότε τα χρήματα όλο και λιγοστεύουν. Το ποσό των 38 δισ. ευρώ είναι κατά 18 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από τα 20 δισ. ευρώ που είναι το όριο για τις ανάγκες των καθημερινών συναλλαγών, όπως το έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου