Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ! ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ! (ΦΩΤΟ)


- Πότε και που θα γίνει η άσκηση με την ονομασία “Τυφώνας 2” για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών - Πιθανοί στόχοι επίθεσης η Ερμού, το Μοναστηράκι, η Διον. Αρεοπαγίτου και η Πλάκα - Τι προβλέπει το σενάριο για επίθεση και τι φοβούνται οι υπηρεσίες ασφαλείας για την είσοδο ακραίων στοιχείων - Γιατί η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει στόχο των τζιχαντιστών και ποια μέτρα λαμβάνονται - Άσκηση με τρομο-σενάριο επίθεσης τζιχαντιστών και Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Μπορεί να γίνει επίθεση τζιχαντιστών στην Ερμού ή το Μοναστηράκι; Κι όμως αυτό είναι το σενάριο της άσκησης με την επωνυμία Τυφώνας 2 που θα γίνει με τη συμμετοχή της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η άσκηση αναμένεται τον επόμενο μήνα και θα έχει στόχο την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης από ακραίους ισλαμιστές.

Τα σημεία που εκτιμάται ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο είναι η οδοί Ερμού, και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και σημεία στην Πλάκα και τα πέριξ της Ακρόπολης, σταθμοί μετρό, .όπως στο Μοναστηράκι και αλλού.

Ανάλογες ασκήσεις θα γίνουν και στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αντίστοιχα σημεία στην Πάτρα.


Στόχος των τζιχαντιστών η Ελλάδα;

Το ερώτημα δεν έχει εύκολη απάντηση, ωστόσο οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι υποχρεωμένες να έχουν τρόπο αντίδρασης σε όλα τα σενάρια.

Το παράδειγμα της Βαρκελώνης απέδειξε ότι οι μεγαλουπόλεις έχουν τρωτά σημεία, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων.

Οι πεζόδρομοι στην Ερμού και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα μπορούσαν για ένα αρρωστημένο μυαλό να αποτελέσουν ιδανικό σημείο επίθεσης. Το ίδιο και η πλατεία ή ο σταθμός στο Μοναστηράκι.

Ανοιχτοί χώροι, τα οχήματα έχουν πρόσβαση, παρά την πεζοδρόμηση, ενώ υπάρχει σχεδόν όλες τις ώρες μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.



Έτσι οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας τον ερχόμενο Οκτώβριο ετοιμάζουν άσκηση “σε πραγματικές συνθήκες” για την αντιμετώπιση τρομο-χτυπήματος.

Ο στόχος είναι διπλός. Πρώτα απ’ όλα να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία. Σημεία δηλαδή όπου υπάρχουν κενά στην κάλυψη ή την πρόσβαση των αστυνομικών ή των ασθενοφόρων σε περίπτωση χτυπήματος.

Στη συνέχεια θα εκτιμηθεί ο τρόπος αντίδρασης των υπηρεσιών μετά από ένα χτύπημα.
Γιατί τώρα;

Οι τζιχαντιστές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους υφίστανται ήττες σχεδόν σε όλα τα μέτωπα σε Συρία και Ιράκ. Έτσι τον τελευταίο καιρός έχουν αυξηθεί οι επιστροφές φανατικών που είχαν πάει στις περιοχές αυτές για να πολεμήσουν, προερχόμενοι από κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα βασικά σημεία διέλευσής τους. Έτσι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εντοπισμού και σύλληψης κάποιου υπόπτου, γεγονός που θεωρείται πως μπορεί να βάλει τη χώρα μας στο στόχαστρο.

Συγγενείς ή συμπολεμιστές του συλληφθέντα ίσως θελήσουν να προβούν σε μια πράξη εκδίκησης και τότε όλα είναι πιθανά.


«Μπάλες» και ζαρντινιέρες


Σε κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει το σχέδιο για την τοποθέτηση εμποδίων σε σημεία όπως η Ερμού η Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την αποτροπή χτυπημάτων με οχήματα.

Τσιμεντένιες “μπάλες”, ζαρντινιέρες μεγάλου μεγέθους έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και πρωτεύουσες κρατών μετά το χτύπημα στη Βαρκελώνη και όλα δείχνουν ότι κάτι ανάλογο θα σημεία και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου