Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΔΟΣΙΑ! ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΥΠΟΤΑΓΗΣ!!!


Στο φως της δημοσιότητας η επιστολή έγγραφης απολογίας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούμ Ντάισελμπλουμ και στον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η επιστολή έχει χαρακτηριστικά έγγραφης απολογίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Ο Τσακαλώτος, σύμφωνα με την επιστολή που παρουσιάζει αποκλειστικά το «ΒΗΜΑ» αναγνωρίζει ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου» κατόπιν επικύρωσης της Eurostat.
Επίσης αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητούν και να συμφωνούν με τους Θεσμούς τη χρήση της δημοσιονομικής υπερ-απόδοσης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φόρων καθώς επίσης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Aν δεν πιαστεί ο στόχος του 2016, πράγμα που θεωρεί απίθανο, ο Τσακαλώτος αναλαμβάνει μια νέα δέσμευση: την περικοπή συντάξεων και όχι σειράς δαπανών που ορίζει ο κόφτης.

Συγκεκριμένα, αφού επαναβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τον κόφτη προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της έκβασης και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016», σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

«Αναφορικά με το μέτρο των συντάξεων, παρακαλώ να σημειώσετε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο κι εγώ, έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και ότι δεν έχουμε την πρόθεση να γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.
Για τη μη εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ξεκαθαρίζει ότι περιορίζεται μόνο για το 2017.

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρωςότι τα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαίου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου» τονίζει ο Υπουργός και κλείνοντας αναφέρει:

«Ελπίζω ότι αυτές οι διασαφηνίσεις θα καθησυχάσουν το Eurogroup για την πλήρη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, τόσο όσον αφορά την ουσία, καθώς και τη διαδικασία της συνεργασίας με τους εταίρους μας»…

Μεταφρασμένη ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Σε απάντηση της προκαταρκτικής αξιολόγησης των Θεσμών, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στις συντάξεις και τον ΦΠΑ που νομοθέτησαν πρόσφατα οι ελληνικές Αρχές, αλλά και των απόψεων που εκφράστηκαν στο EuroWorking Group στις 20 Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

Όσον αφορά τα μέτρα στις συντάξεις, τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι εγώ έχουμε κάνει σαφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι πρόκειται για έκτακτη παροχή που δεν έχει σκοπό να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα στο πρόσφατα μεταρρυθμισμένο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όσον αφορά την προσωρινή αναβολή της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και τα κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του έχουν ήδη εξευρεθεί από τον προϋπολογισμό του 2017.

Οι ελληνικές Αρχές παραμένουν προσηλωμένες στο συμφωνημένο δημοσιονομικό «μονοπάτι» που στηρίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1,75% και 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές Αρχές θα ενεργοποιήσουν το κόφτη δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ορίστηκε στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης, σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2016 δεν πετύχει τους συμφωνημένους στόχους, κάτι που θεωρούμε απίθανο, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν αντισταθμιστικά μέτρα στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, ώστε να καλύψουν τη διαφορά με τον φετινό δημοσιονομικό στόχο.

Αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπλοκές θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο συζήτησης και να συμφωνούνται από κοινού με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του μνημονίου.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης κι επίτευξης των στόχων του προγράμματος (μέσω πιστοποίησης από την Eurostat), οι ελληνικές Αρχές θα συμφωνήσουν με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, στη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Αναγνωρίζουμε ότι ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές παροχές (ειδικά το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης) ή και για την μείωση των φορολογικών βαρών. Εναλλακτικά, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού για τη δημιουργία κεφαλαιακών «μαξιλαριών» ή για να προχωρήσουμε σε διακανονισμό των οφειλών μας.

Oι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως πως οι ανακοινώσεις του Eurogroup της 25ης Μαΐου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη συνεχή ακολούθηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Ελπίζω πως αυτές οι διευκρινίσεις θα διαβεβαιώσουν το Eurogroup πως είμαστε πλήρως δεσμευμένοι για να παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα, τόσο στην ουσία αλλά και στην διαδικασία συνεργασίας με τους εταίρους.

Eυκλείδης Τσακαλώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου