Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: 47.000.000 ΙΤΑΛΟΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ EXIT POLLS - ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ - "ΚΛΕΙΔΙΑ"!


Το χρονοδιάγραμμα των αποτελεσμάτων και οι πόλεις-«κλειδιά»

Σύμφωνα με το newmoney.gr:

20.00 μ.μ. (τοπική ώρα)

Θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα, γεγονός που θα δείξει κατά πόσο υπήρξε μεγάλη προσέλευση στις νότιες περιοχές της χώρας και στη Σικελία, όπου τα μη συστημικά κόμματα είναι ισχυρά. Υψηλή προσέλευση σε αυτές τις περιοχές θα αποτελέσει «άσχημη είδηση» για τον κ. Ρέντσι. Υψηλή συμμετοχή ψηφοφόρων στην κεντρική και βορειοδυτική Ιταλία -όπου βρίσκονται τα προπύργια του κ. Ρέντσι- ίσως να μην είναι αρκετή ώστε να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ένα οριακό, τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η συμμετοχή να ξεπεράσει το 60%.

23.00 μ.μ. (τοπική ώρα)

Θα ανακοινωθούν exit polls από τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς ( RAI, LA7, Mediaset). Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις τα exit polls στην Ιταλία έχουν διαψευσθεί. Στις γενικές εκλογές τόσο του 2006 όσο και του 2013 υπερεκτίμησαν τη δύναμη της κεντροαριστεράς τουλάχιστον κατά πέντε μονάδες και το 2008 δεν «μέτρησαν» σωστά τη δύναμη του κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με διαφορά επτά μονάδων. Το 2014, στις ευρωεκλογές, το κόμμα του κ. Ρέντσι κέρδισε τουλάχιστον 10 παραπάνω μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό που είχαν προβλέψει τα exit polls.

23.30 - 23.45 μ.μ. (τοπική ώρα)

Πιθανώς να δημοσιοποιηθούν, μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, οι πρώτες εκτιμήσεις. Οι ψήφοι θα καταμετρούνται συνεχώς και τα στοιχεία θα ανανεώνονται στην ιστοσελίδα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Θα υπάρχουν στοιχεία τόσο σε πανεθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

24.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα, κυρίως από τις αστικές περιοχές. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το «Ναι» και το «Όχι» έρχονταν ισόπαλα στις βορειοδυτικές περιοχές (Μιλάνο, Τορίνο) και στην κεντρική Ιταλία (Μπολόνια), ενώ το «Όχι» προηγούνταν στον Νότο (Νάπολη) και τη Σικελία. Πιθανώς το Μιλάνο να είναι η περιοχή που θα δείξει την κατεύθυνση. Αποτελεί προπύργιο του Μπερλουσκόνι, τα τελευταία χρόνια «γύρισε» σε κεντροαριστερή διακυβέρνηση και εξέλεξε δήμαρχο τον οποίο είχε στηρίξει ο Ρέντσι, στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Εάν το «Όχι» επικρατήσει στο Μιλάνο, αυτό θα αποτελεί προαναγγελία της συνολικής ήττας του Μ. Ρέντσι.

24.00 π.μ. - 01.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Νέες εκτιμήσεις μπορούν να υποδείξουν τον νικητή, πριν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα.

Πριν τις 03.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για όσους ζουν στην Ιταλία. Δεν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για τα 4 εκατ. Ιταλούς που ζουν στο εξωτερικό και μπορούσαν να ψηφίσουν έως την 1η Δεκεμβρίου. Οι Ιταλοί του εξωτερικού συνήθως στηρίζουν τους κεντροαριστερούς υποψήφιους. Σημειώνεται ότι η άποψή τους δεν έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις. Μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα εάν όλα «παιχθούν» στο νήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου.

07.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Βάσει της συνήθειας του να χρησιμοποιεί τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για όλα όσα έχει να πει, πιθανώς ο Ματέο Ρέντσι να ανακοινώσει, μέσω του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, την απόφασή του να παραιτηθεί, εάν χάσει στο δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου