Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ - ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


«Η επιβίωση εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Η ευκαιρία για θρίαμβο εξαρτάται από τις ενέργειες των άλλων»...
έλεγε τον 5ο αιώνα π.Χ. ο μεγάλος Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου και αυτή η φράση, έστω και με παραλλαγή, βρίσκει τη δικαίωσή της στη σημερινή Ν.Δ. που εμφανίζεται από την Παρασκευή το μεσημέρι με ένα νέο αντιπολιτευτικό σχήμα. Η επιβίωση της Ν.Δ., δηλ. η διατήρησή της σε υψηλά ποσοστά εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από τις δικές της ενέργειες και το γεγονός ότι παρέμεινε συμπαγής, παρά το μνημόνιο, εν αντιθέσει με το άλλοτε μεγάλο κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ευκαιρία της για εκλογικό θρίαμβο που είναι, κατά πολλούς, προ των πυλών, εξαρτάται από τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ που παραπαίει.

Το σχέδιο Μητσοτάκη
Για να συντελεστεί όμως αυτός ο εκλογικός θρίαμβος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αλλάξει το σχήμα της αντιπολίτευσης και ουσιαστικά τη δομή λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαπιστώνοντας σειρά λαθών, παραλείψεων, αστοχιών και δυσλειτουργιών, αποφάσισε να αναδομήσει το αντιπολιτευτικό του σχήμα, εγκαταλείποντας το σύστημα των συντονιστών και υιοθετώντας το βρετανικό μοντέλο περί «σκιώδους κυβέρνησης».

Η κεντρική του επιλογή ήταν να αλλάξει τον εκπρόσωπο του κόμματος και να ορίσει τον Βασίλη Κικίλια στη θέση του Γιώργου Κουμουτσάκου (ορίστηκε τομέαρχης Εξωτερικών), με στόχο να φρεσκάρει την εικόνα της Ν.Δ. και να δώσει άλλον αέρα στην επικοινωνιακή πολιτική. Η άλλη κομβική του επιλογή ήταν να δώσει θεσμική υπόσταση στον στενό του συνεργάτη Τάκη Θεοδωρικάκο που θα έχει πλέον την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας. Παράλληλα ενίσχυσε και το διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Μπεκίρη.

Η διατήρηση των αντιπροέδρων

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι, αν και υπήρχαν εισηγήσεις είτε για κατάργηση των δυο θέσεων αντιπροέδρων είτε για αύξηση του αριθμού τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να διατηρήσει τον Κωστή Χατζηδάκη στην αντιπροεδρία της Ν.Δ, ενώ θα συνεχίσει να έχει και την ευθύνη για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο και αναβάθμισε περαιτέρω, δίνοντάς του και τον τομέα της Εθνικής Άμυνας και ουσιαστικά θα ελέγχει και θα συγκρούεται με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Φτώχεια στελεχών
Η σύνθεση του νέου σχήματος έδειξε την ένδεια στελεχών σε επίπεδο, όχι κόμματος που παρατηρείται μια ποιοτική αναβάθμιση ως προς τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται με τη Ν.Δ. (άνθρωποι της αγοράς, πανεπιστημιακοί, κ.α.), αλλά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Αυτή την Κ.Ο. έχει και αυτό το υλικό διαθέτει και με αυτό πορεύτηκε ο Μητσοτάκης» έλεγε πρόσωπο που γνωρίζει καλά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, ενώ άκουγε με προσοχή την εκτίμηση ότι θα μπορούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να ανοίξει το παιχνίδι και να μην ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων προέδρων που αξιοποιούν μόνο μέλη της Κ.Ο. σε τέτοια σχήματα.

Ο πειρασμός των εξωκοινοβουλευτικών

«Θα μπορούσε να προβάλλει μερικά πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά, ώστε να δείξει ότι έχει άλλη νοοτροπία και λογική και θα κυβερνήσει διαφορετικά» είπε κάποιος, ενώ στην Πειραιώς, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη διαφωνούν τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πει επανειλημμένως ότι θα κυβερνήσει και με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

«Σκοπός είναι ο διαρκής, εντατικός πολιτικός και κοινοβουλευτικός έλεγχος της Κυβέρνησης «τομέα προς τομέα», «πρόσωπο προς πρόσωπο» («σκιώδης» Κυβέρνηση), καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής» λένε από την Πειραιώς και διευκρινίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση, το σχήμα αυτό δεν δεσμεύει, ούτε ως προς την οργάνωση της Κυβέρνησης, ούτε ως προς τα πρόσωπα, τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας». Σε αυτή τη λογική στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη «σκιώδη» κυβέρνηση δεν έχουν προβάδισμα στη μελλοντική κυβέρνηση της Ν Δ.

Ο βασικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη με το νέο σχήμα που θα αντανακλά ευθέως στη δομή της παρούσας κυβέρνησης είναι να υπάρχει καθημερινά ασφυκτικός έλεγχος με τους υπουργούς, τους αναπληρωτές και τους υφυπουργούς τους και κυριολεκτικά όπως ειπώθηκε από ανώτερο κομματικό στέλεχος, «να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από την αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ηγεσίας ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε τις αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση και την καλύτερη αποτελεσματικότητα του αντιπολιτευτικού έργου της Ν.Δ., ενώ οι επικεφαλής των Τομέων, οι υπεύθυνοι παρακολούθησης των αρμοδιοτήτων των υπουργών, πέραν της άμεσης συνεργασίας τους με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, θα συνεργάζονται σε σταθερή βάση με τον Επικεφαλής του Επιτελείου του, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Μιχάλη Μπεκίρη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στα δεξιά της Ν.Δ., καθώς ο ίδιος φροντίζει το άνοιγμα στο κέντρο με τις παρασκηνιακές επαφές που έχει με στελέχη της κεντροαριστεράς και φιλελευθέρους. Γι’ αυτό το λόγο και τοποθέτησε τον Αδ. Γεωργιάδη, αν και παραμένει και αντιπρόεδρος, τομεάρχης Άμυνας, ένα πεδίο προνομιακό για τον ίδιο, αφού αρκετά από τα πρόσωπα που ανήκουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αρκετά συντηρητικοί και εντάσσονται στο σκληρό πυρήνα της δεξιάς.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχοντας κατά νου ότι η Χρυσή Αυγή αντέχει και ενδέχεται να ενισχυθεί με ψήφους της Δεξιάς που θα μπορούσαν να καταλήξουν στη ΝΔ, αλλά και ότι κυοφορούνται και νέα σχήματα τα οποία δεν έχουν δυναμική, αλλά αποτελούν παράγοντες ανάσχεσης της συσπείρωσης από αυτή την πλευρά, επέλεξε να δώσει χώρο στα δεξιά του κόμματός του. Εκτός από τον Αδ. Γεωργιάδη αναβάθμισε τον Μάκη Βορίδη που θα έχει τον τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, ένα κατεξοχήν πεδίο που αφορά και τις εκλογές και θα έχει απέναντί του τον Πάνο Σκουρλέτη. Με την ίδια λογική επέλεξε και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής για να ελέγχει το Νίκο Παππά.

Στις θέσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων έκανε δυο αλλαγές, με την τοποθέτηση του Κώστα Τζαβάρα και του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ διατήρησε ως πρώτο κοινοβουλευτικό τον Νίκο Δένδια που σηκώνει και το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Οι άλλοι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως και Γιάννης Βρούτσης αναβαθμίστηκαν, η πρώτη τομεάρχης Παιδείας και ο δεύτερος τομεάρχης Εργασίας.

Ενδιαφέρουσα ήταν η μετακίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη - άφησε τη θέση της στον Γιώργο Κουμουτσάκο, επί δέκα μήνες εκπρόσωπο του κόμματος- στο πόστο της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη μεταδίδουν – αν και πολλοί εξεπλάγησαν για την αλλαγή λόγω της κρισιμότητας και των εθνικών θεμάτων και των πιθανών εξελίξεων στην περιοχή - ότι η ίδια ήθελε τη μετακίνηση σε ένα άλλο πόστο που να σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών και το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.

Η τοποθέτηση του Γ. Κουμουτσάκου, ενός καραμανλικού που έχει ως μέντορά του τον πρώην υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, συζητείται έντονα σε διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς η «αλεπού» της ελληνικής διπλωματίας ήταν και ο εισηγητής του ανοίγματος της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, προς τη Ρωσία.

Επίσης, ο Γ. Κουμουτσάκος θα έχει ως αναπληρωτές τρία πρόσωπα που έχουν καλή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη, τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη (διατηρεί διαχρονικές σχέσεις με τον ΠΑΟΚ), τον Σίμο Κεδίκογλου και τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και φίλο του Κ. Καραμανλή, τον Σάββα Αναστασιάδη.

Ευχαριστημένος από τον Ν. Παναγιωτόπουλο, τον έχρισε τομεάρχη Δικαιοσύνης με αναπληρωτή τον Κώστα Καραγκούνη (σκληρό υποστηρικτή του Αντώνη Σαμαρά), ενώ διατήρησε τον Χρήστο Σταϊκούρα ως υπεύθυνο για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρεί τον βουλευτή Φθιώτιδας και πρώην αναπληρωτή υπουργό άκρως επιτυχημένο στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Μαζί με τον Χρ. Σταϊκούρα θα είναι ως αναπληρωτής ο Θόδωρος Φορτσάκης, ένα πρόσωπο που γνωρίζει λόγω και της ιδιότητας του καθηγητή της Νομικής και του φορολογικού δικαίου, το φορολογικό καθεστώς.

Στον τομέα της Υγείας τοποθέτησε τον Βασίλη Οικονόμου, έναν από τους πιο παραγωγικούς βουλευτές, όπως και τον Κώστα Σκρέκα στον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ λόγω της θετικής του παρουσίας στην επιτροπή που ερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων όρισε τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απέναντι στην Όλγα Γεροβασίλη, τον Γιώργο Γεωργαντά.

Στο πόστο του παρέμεινε ως τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Σερρών, ο Κώστας Καραμανλής για τον οποίο είναι ευχαριστημένος ο Κυρ. Μητσοτάκης που αποφάσισε να δώσει ρόλο και στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δίνοντάς του τον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στη μάχη της αντιπολίτευσης μπήκε πιο δυναμικά και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. (επί ένα μήνα στις εσωκομματικές εκλογές) Γιάννης Πλακιωτάκης που θα εποπτεύει τον τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού τοποθετήθηκαν αντίστοιχα, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Μάνος Κόνσολας.

Πολλούς ξάφνιασε η μετακίνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη ως τομεάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια απόφαση που λέγεται ότι δεν της άρεσε, καθώς έως σήμερα επί 10 μήνες προεδρίας του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν όχι απλά υπεύθυνη τομέα, αλλά συντονίστρια Ανάπτυξης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου