Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ


Θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών, εκφράζουν με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ως ένα πολιτικό με όραμα για την κοινωνία και με έγνοια για το συμφέρον της χώρας περιγράφει τον εκλιπόντα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε: «Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».



Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

» Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη μακρά δημόσια πορεία του υπηρέτησε με εντιμότητα πολιτικές αρχές και διακρίθηκε σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της χώρας για τη γενναιότητα και την παρρησία του. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό.

» Ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία ο ελληνικός λαός τον περιέβαλε ήταν η αναγνώριση του εξαίρετου πολιτικού ήθους του, αλλά και της σεμνότητας και απλότητας που τον χαρακτήριζαν. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε με εντιμότητα και συνέπεια τη χώρα και την κοινωνία από το πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», τονίζει σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,Γιάννης Δραγασάκης, για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δραγασάκης, ο Κωστής Στεφανόπουλος «διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος και την προσήλωσή του στο δημόσιο συμφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου και τα θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους οικείους του.

«Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον Τόπο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολιτκός άνδρας που τίμησε όσο λίγοι τα αξιώματα, τα οποία του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία. Η θητεία του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν απολύτως επιτυχής και υποδειγματική» τονίζει, σε δήλωσή του, για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Κατά τη μακρά πολιτική του πορεία, ο Κ. Στεφανόπουλος διακρίθηκε για τη σεμνότητα και την εντιμότητά του. Η δεκαετής θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε εξόχως τιμητική για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας, καθώς ο Κ. Στεφανόπουλος υπηρέτησε τα καθήκοντα του με απόλυτο σεβασμό και υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Σήμερα στη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερμάχου Στρατηγού το Έθνος αποχαιρετά τον Εθνικό ηγέτη τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, δήλωσε:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.

» Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Επίσης, ο Κυρ.Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε μήνυμά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε μέσω του Twitter ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περνά στην Ιστορία με το έργο του. «Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε και την πολιτική αλήθειας που άσκησε».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και έκανε λόγο για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε τη χώρα και ο οποίος ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα και τη συναίνεση.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

«Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός που ενσάρκωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας.

» Από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, υπήρξε η δημοκρατική φωνή της Ελλάδας διεθνώς. Μια φωνή αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας που εξέφρασε και ένωσε όλους τους Έλληνες πολίτες.

» Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς και σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου εκφράζουν την οδύνη τους, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στους οικείους του».

Ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με δήλωσή του, εκφράζει στην οικογένεια και τους φίλους του Κωστή Στεφανόπουλου τα πιο θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του.

Την παρακαταθήκη που άφησε ο Κωστής Στεφανόπουλος, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε δήλωσή του.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε με υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και λειτούργησε με γνώμονα την ευρεία συναίνεση» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, η στιβαρή διεθνής παρουσία του, καθώς και η σεμνότητα που διέκρινε την πορεία του, αποτελούν συστατικά στοιχεία απαραίτητα για τον δημόσιο βίο σήμερα».

Τη θλίψη της για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να συγκεντρώσει μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό. Παρά το γεγονός ότι είχε επιλέξει να έχει μετρημένο δημόσιο λόγο, σε κρίσιμες στιγμές υπερασπίστηκε με δημόσιες τοποθετήσεις του τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Κωστής Στεφανόπουλος διατήρησε το σεβασμό των πολιτών και μετά το τέλος της προεδρίας του. Η ΓΣΕΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου