Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Και το 2014, η καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ αναδεικνύεται ως ο καλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα. Κάθε Έλληνας θα ήθελε να εργάζεται σε αυτή την εταιρεία, που εν μέσω κρίσης, μοίρασε ως μπόνους τους υπαλλήλους της 2.85 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας κατά 300.000 ευρώ περίπου το ποσό σε σχέση με πέρυσι.

Τι κι αν κάποιοι πριν από 14 χρόνια περίπου, μιλούσαν για σοβαρούς κλυδωνισμούς στην εταιρεία, όταν διεκόπη η συνεργασία της με την Japan Tobacco International, για την παραγωγή των τσιγάρων Camel.

Τελικά αποδείχθηκε κίνηση-ματ, καθώς η εταιρία, επιμένοντας… ελληνικά, επέλεξε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ιδιόκτητων σημάτων της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, και κατόρθωσε να αναδείξει ως βασικό παίκτη της αγοράς το «Καρέλια χρυσή κασετίνα» που ως τότε δεν ήταν δημοφιλής.

Από το 2000 λοιπόν κατάφερε να… υπερτετραπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, από 147 εκατ. ευρώ σε 630 εκατ. ευρώ το 2012 και σε 720 εκ. ευρώ το 2013.

Όμως, πώς ξεκίνησε ο όμιλος ΚΑΡΕΛΙΑ;
Η ιστορία της τοπικής επιχείρησης που έγινε κολοσσός

Η ιστορία της καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ ξεκινά το 1888 στην Καλαμάτα, όταν ο Γιώργος Καρέλιας με τον αδελφό του Ευστάθιο, ιδρύουν μια καπνεμπορική επιχείρηση και προμηθεύουν την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά με καπνό. Ο καπνός-καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή – έρχεται με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία.

Κατά τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας της, οι δραστηριότητες της επιχείρησης ήταν κυρίως τοπικές, μέχρι τη στιγμή που το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον της χώρας σταθεροποιήθηκε, επιτρέποντας στην ΚΑΡΕΛΙΑ να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, 4 γιους και 4 κόρες. Αργότερα, οι γιοί του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολούνται με την επιχείρηση. Το 1916, ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας, αγοράζει την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή. Τη δεκαετία του 1930, η καπνοβιομηχανία «Καρέλια Α.Ε.» είναι πασίγνωστη στην Πελοπόννησο, σχεδόν άγνωστη όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 1929, η επιχείρηση συγκαταλέγεται μεταξύ των 29 πρώτων ελληνικών βιομηχανιών και 20 χρόνια αργότερα βρίσκεται στη 12η θέση. Από το 1950 μέχρι σήμερα, πολλά ήταν τα σήματα της ΚΑΡΕΛΙΑ που αναδείχθηκαν σε ιδιαιτέρως δημοφιλή, εξασφαλίζοντας ευρύ δίκτυο διανομής και σημαντικό μερίδιο αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το 2007, το γραφείο στην Βουλγαρία αναβαθμίστηκε σε εισαγωγική εμπορική εταιρεία με την επωνυμία Karelia Bulgaria EOOD. Το 2008, η ΚΑΡΕΛΙΑ ίδρυσε μια θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία, την Karelia Tutun ve Ticaret A.S. Την ίδια χρονιά, η ΚΑΡΕΛΙΑ απέκτησε από την Altadis S.A., το σήμα πούρων Backwoods, ειδικά για την ελληνική αγορά και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου