Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΟΟΣΑ: ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!



Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παραδέχεται πως «έπεσε» έξω στις προβλέψεις του για τον βαθμό μετάδοσης της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αδυναμία των ηγετών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση δημοσίου χρέους, γι αυτό και δεν προέβλεψε σωστά το βάθος και την διάρκεια της κρίσης του 2008.

Αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας το διάστημα 2007- 2012, ανακοίνωσε πως οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο είναι κατά 1,4% υψηλότερες των πραγματικών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας η εφαρμογή της λιτότητας έπαιξε ρόλο στη λανθασμένη πρόβλεψη του ΑΕΠ. «Ο ΟΟΣΑ δεν υπολόγισε ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές ήταν μικρότεροι», δήλωσε χθες στο Λονδίνο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

«Η επαναλαμβανόμενη εμβάθυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μας εξέπληξε, εξαιτίας της ισχυρότερης του αναμενόμενου αλληλεπίδρασης μεταξύ τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης, γεγονός που μας οδήγησε σε εσφαλμένες προβλέψεις για την ανάκαμψη στα πρώτα χρόνια της κρίσης».

«Αυτό δείχνει πως οι προβλέψεις μας δεν κατάφεραν να αντικατοπτρίσουν πλήρως την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση που έλαβε χώρα πριν την εκδήλωση της κρίσης, που είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη και ευρύτερη μετάδοση των σοκ της οικονομίας».

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης πως οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στους υπολογισμούς του παρατηρούνται σε χώρες με έντονη εμπορική δραστηριότητα αλλά και σε αυτές στις οποίες δραστηριοποιούνται πολλές ξένες τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου