Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ



Δημήτρης Τζώρας – Πολιτικός Αναλυτής


Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να πείσει τους αναγνώστες, ότι τα γεγονότα θα εξελιχθούν κατ’ αυτό τον τρόπο και σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο. Ο σκοπός του είναι, να αναλύσει με τρόπο κατανοητό, τη θεωρία του ντόμινο και να καταδείξει την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών αλληλεπιδράσεων. Επίσης, να παρουσιάσει κατά το μέτρο του δυνατού, την πραγματική εικόνα του κόσμου, προτρέποντας τους αναγνώστες να μετατοπίσουν λίγο τη σκέψη τους από ένα δομημένο σύστημα πεποιθήσεων και παγιωμένων αντιλήψεων, που έχουν αποκτήσει.

Ιανουάριος 2014. Η Κίνα καταφέρνει να επιβάλει την θέλησή της στα νησιά Σενκάκου, ύστερα από την στρατηγική υποχώρηση των ΗΠΑ. Η Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αντιλαμβάνεται, ότι θα πρέπει να αρκεστεί στις δικές της δυνάμεις αυτοάμυνας για την προστασία της .Η Ιαπωνία - το Ισραήλ του Ειρηνικού - μένει μόνη μετά το άδειασμα των Αμερικανών.

Φεβρουάριος 2014. Η Ιαπωνία αρχίζει να αποσύρει, διακριτικά στην αρχή, κεφάλαιά της από την Wall Street και την δευτερογενή αγορά αμερικανικών ομολόγων, ώστε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να πιέσει τους Αμερικανούς και να διαπραγματευτεί εκ νέου την θέση της στην παγκόσμια οικονομία με την Ε.Ε. και τους αναδυόμενους στην Ασία. Η Αυστραλία πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, βλέποντας τα νέα δεδομένα στην περιοχή, αποσύρει κι εκείνη κεφάλαια από την WallStreet, ακολουθώντας το σκεπτικό των Ιαπώνων. Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν ακολουθούν μετά την Ιαπωνία και Αυστραλία. Οι Κινέζοι καλύπτουν προσωρινά την διαφυγή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο την Κυβέρνηση Ομπάμα για την φιλειρηνική στάση της. Οι επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν να ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής χρηματαγοράς, εάν και τα κινέζικα κεφάλαια καταπραΰνουν προσωρινά τις ανησυχίες. Το δολάριο δέχεται πιέσεις, αλλά όχι σημαντικές προς το παρόν.

Μάρτιος 2014. Οι ΗΠΑ έρχονται σε συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και οι αγορές ετοιμάζονται να δεχτούν στους κόλπους τους μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Το πετρέλαιο πέφτει στις διεθνείς αγορές κατά 5%. Οι Ιρανοί συνεχίζουν φυσικά τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μυστικές εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν την αγορά τους για επενδύσεις. Η Κυβέρνηση του Ιράκ καλωσορίζει το νέο στρατηγικό της σύμμαχο στην περιοχή και ανακοινώνει συνέργιες μαζί του σε προγράμματα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Απρίλιος 2014. Τεράστια πρότζεκτ από Κίνα και ΗΠΑ ανακοινώνονται στον τομέα εξόρυξης και διύλισης αργού σε Ιράν και Ιράκ. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη πέφτει 8%. Η Κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει ακάθεκτη τον δανεισμό για να χρηματοδοτήσει την αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ και το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης. Τριάντα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες νομιμοποιούνται στις ΗΠΑ και ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται να πληρώσει την απορρόφηση αυτή. Η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. αποσύρουν σταδιακά κεφάλαια από τη Wall Street, ως προειδοποίηση στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την συνεργασία της με το Ιράν. Η Ρωσία, που βλέπει την καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου και την άμεση απειλή του προϋπολογισμού της και των σχεδίων ανάπτυξής της, αποσύρει κεφάλαια από τα αμερικανικά ομόλογα και αναζητεί πλέον τρόπους για να επέλθει μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που θα αυξήσει πάλι τις τιμές του πετρελαίου. Το δολάριο χάνει 5% σε ένα μήνα.

Μάιος 2014. Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να πέφτει λόγω ύφεσης της Ευρώπης και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο, αλλά την προοπτική μιας μόνιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Η εξόρυξη πετρελαίου στις ΗΠΑ και Καναδά αρχίζει να μοιάζει ασύμφορη, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών και των προοπτικών τους και οι πρώτες σκέψεις για πάγωμα των προγραμμάτων αυτών κάνουν την εμφάνισή τους στον αμερικανικό Τύπο. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αρχίζει να αυξάνει ανησυχητικά, οι επενδυτές στη Wall Street ρευστοποιούν σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα και αρχίζει να παγώνει πάλι η τραπεζική πίστη εντός των ΗΠΑ. ΗFED κόβει χρήμα που κανένας δεν θέλει να δανείσει!!!

Ιούνιος 2014. Η ΕΚΤ σε μια απροσδόκητη κίνηση αυξάνει τα επιτόκια για να σαρώσει την παγκόσμια ρευστότητα προς όφελος των ευρωπαϊκών ελλειμμάτων, τραπεζών και χρηματαγορών. Η Deutsche Bank, η Credit Agricole και η Credit Suisse ανακοινώνουν, ότι θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους έντονα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κίνας και της Ινδίας, δίνοντας το έναυσμα για τη δημιουργία ενός νέου κύκλου του χρήματος στην Ευρασία.

Ιούλιος 2014. Η κατάσταση στην αμερικανική επικράτεια αρχίζει να γίνεται κρίσιμη. Οι φωνές ορισμένων Πολιτειών για απόσχιση από την Ομόσπονδη Κυβέρνηση γίνονται πιο έντονες από ποτέ. Η εθνοφρουρά έχει ήδη λάβει τις κατάλληλες διαταγές για παν ενδεχόμενο… Οι κοινωνικές αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ λόγω της οικονομικής κατάστασης αυξάνονται καθημερινά. Οι Γερουσιαστές δέχονται πλέον δημόσιους προπηλακισμούς και ακραίοι εθνικιστές ρίχνουν τις πρώτες σφαίρες κατά ομοσπονδιακών στόχων. Η κοινωνική κατάσταση ρίχνει και άλλο τις τιμές σε μετοχές, πετρέλαιο και δολάριο, που υποχωρούν πλέον 25% από την αρχή του έτους!

Αύγουστος 2014.Η Κυβέρνηση Ομπάμα κάνει τεράστιες και έκτακτες περικοπές στο στρατό, ο οποίος καλείται άμεσα να αποσύρει το 30% των μονάδων επιφανείας, να κλείσει βάσεις εντός και εκτός των ΗΠΑ και να αποσύρει το 40% των μαχητικών αεροσκαφών από τις τάξεις του. Τα νέα προγράμματα μπαίνουν στο ψυγείο για πάντα. Στην Ευρώπη, δύο μήνες μετά τις Ευρωεκλογές, ο συνδυασμός εθνικιστών και ακροαριστερών, πιέζει αφόρητα τα πολιτικά καθεστώτα λόγω της ύφεσης, παρασύροντας την σε πολιτική αστάθεια. Η ΕΚΤ για να κρατήσει ψηλά το ευρώ και αυτό να αποτελέσει με την σειρά του παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αυξάνει και άλλο τα επιτόκια. Άραβες, Κινέζοι, Ινδοί και Ρώσοι μιλάνε μόνο με την Καγκελάριο Μερκελ, αφού πλέον έχει μπει στο τραπέζι η πραγματικότητα ενός κόσμου χωρίς δολάριο και ΗΠΑ !!!

Σεπτέμβριος 2014. Ισχυρές καταιγίδες με κατεύθυνση νοτιοανατολική, πλήττουν σφοδρά την Μέση Ανατολή. Ένα πυρηνικό όπλο ισχύος 50 κιλοτόνων, που έχει εναποτεθεί στο βυθό της θάλασσας και έχει μεταφερθεί από εμπορικό πλοίο έξω από τις ακτές του Ισραήλ εκρήγνυται. Το Τελ Αβίβ ισοπεδώνεται!!! Ένα εκατομμύριο πολίτες βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις μεταφέρουν την ραδιενέργεια μέσα στο έδαφος, αλλά και την εμποδίζουν να εξαπλωθεί οριακά έξω από την επικράτεια του κράτους του Ισραήλ. Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές σταματούν στις ΗΠΑ και τη Ε.Ε., η οποία διατάσσει τον εμπορικό στόλο της να μεταφέρει άμεσα τους Ισραηλινούς πολίτες μακριά από τις ραδιενεργές περιοχές. Ο ελληνικός επιβατηγός στόλος πλέει με φουλ τις μηχανές προς την Χάϊφα. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια αγνώστου προελεύσεως, ενώ το Ιράν και η Αλ Κάϊντα, αρνούνται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή τους.

Οκτώβριος 2014. Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πλέον έκρυθμη!!! Οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Ταραχές ξεσπούν σε κάθε πόλη και ο αμερικανικός στόλος είναι ακινητοποιημένος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης λόγω έλλειψης χρημάτων. Το δολάριο πλέον έχει μηδενική αξία. Το ευρώ και το γουάν αποτελούν τα δύο κύρια παγκόσμια νομίσματα. Η εκκένωση του Ισραήλ συνεχίζεται με πρώτο σταθμό άφιξης τα λιμάνια της Κρήτης και του Πειραιά. Η Τουρκία εισβάλλει ανεμπόδιστα πλέον στην ελεύθερη Κύπρο και την καταλαμβάνει εντος 72 ωρών. Η Αθήνα, που είναι εν μέσω ταραχών λόγω του μνημονίου και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αδυνατεί να υπερασπιστεί το νησί. Η Ε.Ε. και η Ρωσία αποδέχονται το τουρκικό τετελεσμένο. Αθήνα και Άγκυρα για χάρη της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας, ανακοινώνουν τη δημιουργία Συνομοσπονδίας. Η οικονομική στήριξη των Αράβων στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή.

Νοέμβριος 2014. Οι χρηματαγορές της Ευρασίας πλέον αρχίζουν να ισορροπούν. Η παγκόσμια ρευστότητα βρίσκεται εντος των γεωγραφικών της ορίων. Η Ρωσία θα δεχθεί τεράστιες επενδύσεις στο έδαφός της από ευρωπαϊκές και κινέζικες επιχειρήσεις, ως αντάλλαγμα για την στάση της στην παγκόσμια κρίση και την συνεισφορά της στην παγκόσμια ειρήνη. Το G20 - πλην των ΗΠΑ που δεν συμμετέχουν - αποφασίζει, οτι η Ρωσία θα αποτελεί τον 21ο αιώνα την οικονομική, βιομηχανική, πολιτισμική και στρατιωτική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το Μεξικό και ο Καναδάς έχουν κλείσει προσωρινά τα σύνορά τους με τις ΗΠΑ, που χαρακτηρίζονται πλέον από ειδικούς ο «Λίβανος της Αμερικανικής Ηπείρου».

Δεκέμβριος 2014. Το Ντουμπάι, ως η νέα κοινή Μέκκα Σιιτών και Σουνιτών, υποδέχεται τους ηγέτες του κόσμου πλην Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, οι οποίοι συντάσσουν και υπογράφουν τον οδικό χάρτη του 21ου αιώνα. Χωρίς την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, η Ευρασία αυτοανακηρύσσεται ως ένωση προόδου, οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας του πλανήτη. Οι «κακές» και «προβληματικές» χώρες έχουν πλέον σβηστεί από το χάρτη και η ανθρωπότητα μπορεί να κάνει το επόμενό της βήμα…

Ζούμε σε έναν κόσμο, που τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όσο η υπόσχεση της οικονομικής ευημερίας έχει καλύτερες «δημόσιες σχέσεις» από τη λογική και την ελευθερία, οι πολίτες θα δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να διαχειριστούν την πραγματικότητα.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου