Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ "ΠΑΓΩΣΕ" ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ EUROBANK!


Το «πάγωμα» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με το κλιμάκιο της Τρόικας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, το απόγευμα της Κυριακής.

Οπως αποφασίστηκε, οι δύο τράπεζες θα ξεκινήσουν ξεχωριστά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται ως τέταρτος πόλος του τραπεζικού συστήματος η Eurobank.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς σε αυτή συμμετείχαν τόσο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα είχε ενστάσεις για τη συγχώνευση, θεωρώντας ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας προβληματισμό για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.

Πιο συγκεκριμένα, για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank (την οποία η κυβέρνηση στήριζε απόλυτα μέχρι σήμερα), η Τρόικα έθεσε ερωτήματα για το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και για τον τρόπο που θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο «ραντεβού», στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ


Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρά κανονικά. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.»

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι δύο τράπεζες

Εν τω μεταξύ έπειτα από το φρένο στη συμφωνία για την Εθνική και την Eurobank, οι δύο τράπεζες περνούν υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο τις «κρατικοποιεί». Και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας. Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Τα εκκρεμή θέματα

Συνεχίστηκαν την Κυριακή, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το πρωί, καθώς και της νέας επαφής με το οικονομικό επιτελείο, το απόγευμα.

Κατά την πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα, ο κ. Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δε συζητά τη λήψη νέων μέτρων και έθεσε το πολιτικό πλαίσιο και κυρίως την «κόκκινη γραμμή» ότι δεν υπάρχει περιθώριο, ούτε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.

Παράλληλα, η Τρόικα φαίνεται να δέχεται τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το δημοσιονομικό κενό, αρκεί όσα αναγράφονται στα χαρτιά να γίνουν και πράξη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, συμπληρώνοντας πως παραμένουν ορισμένα θέματα σε εκκρεμότητα.

Πιέζει η Τρόικα για απολύσεις

Το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι αυτό που απασχόλησε κατά κύριο λόγο τους συνομιλητές, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε κάποια σημεία και να διαφοροποιούνται σε άλλα. Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρωινή συνάντηση, συμφωνήθηκε να γίνουν απολύσεις, εντός του Ιουνίου, των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με ισάριθμους υπαλλήλους που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Υπολογίζεται πως οι απολύσεις επίορκων υπαλλήλων θα ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.000 άτομα.

Ωστόσο, η Τρόικα φαίνεται πως εξακολουθεί να πιέζει για αποχωρήσεις 20.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου