Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

"ΣΠΑΝΕ" ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ!


Μέτρα για την ασφάλεια των φυλακών, αλλά και για τους καταχραστές του Δημοσίου, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ανάμεσα στα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνονται η ενίσχυση του εξοπλισμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών με κατάλληλο οπλισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα και η τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών στις σκοπιές των καταστημάτων κράτησης, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μία από τις φυλακές των Τρικάλων, Δομοκού και Μαλανδρίνου θα μετατραπεί σε κατάστημα κράτησης υψίστης ασφαλείας, θα προσληφθούν 500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και από τον θεσμό της κινητικότητας 220 δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης, το ΣΔΟΕ θα ελέγξει ορισμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες περί διάπραξης παραβατικών πράξεων. Το ωράριο των σωφρονιστικών υπαλλήλων αυξάνεται στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως από τις 34,5 που είναι σήμερα.

Ακόμη, με άλλη νομοθετική ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το ενέχυρο, προβλέπεται "παράθυρο" για τη μείωση των ποινών των καταχραστών του Δημοσίου, δηλαδή "σπάνε" τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου, εφόσον συμφωνήσουν να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητά παλαιό στρατόπεδο, προκειμένου να εκτίουν τις ποινές τους όσοι έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα, τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Τέλος, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος, εκτός αν τα αδικήματα αφορούν άρνηση καταβολής διατροφής και καταβολής εργατικών απαιτήσεων.

Τα δεκαέξι μέτρα ασφαλείας για τις φυλακές, που εξήγγειλε ο κ. Ρουπακιώτης, είναι:
1) Η μετατροπή μιας από τις φυλακές Τρικάλων, Δομοκού ή Μαλανδρίου σε υψίστης ασφαλείας, προκειμένου να μεταφερθούν οι χαρακτηριζόμενοι ως επικίνδυνοι ισοβίτες και βαρυποινίτες κρατούμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί.
2) Η αναζήτηση παλαιού στρατοπέδου στην περιοχή της Αττικής, για την κράτηση όσων έχουν στερηθεί την ελευθερία τους για μικρά οικονομικά αδικήματα, που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως δύο ετών.
3) Η τοποθέτηση κλοβών διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων για τις περιπτώσεις που εισάγονται αυτά παράνομα στα καταστήματα κράτησης.
4) Οι κάμερες ασφαλείας όλων των φυλακών θα συνδεθούν με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης που θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
5) Η τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών σε όλες τις σκοπιές των φυλακών, όπως και η ενίσχυση των σκοπιών με αδιαπέραστα από σφαίρες υλικά (σσ: Σήμερα θωρακισμένες σκοπιές έχουν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού).
6) Η ενίσχυση του εξοπλισμού των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό (ήδη παραδόθηκαν από την ΕΛΑΣ τα πρώτα 50 τουφέκια G3A3).
7) Η χορήγηση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους φωτοβολίδων κρότου - λάμψης, δακρυγόνων, καπνογόνων και αλεξίσφαιρων γιλέκων.
8) Η τοποθέτηση σχεδόν σε όλες τις φυλακές συρματόσχοινων με σκοπό να αποτρέπεται η απόδραση από αέρος με ελικόπτερο και σε όποιες φυλακές ήδη υπάρχουν αυτά θα πυκνώσουν.
9) Η επάνδρωση για πρώτη φορά με εξωτερικούς φρουρούς των κεντρικών πυλών και των εξωτερικών θυρωρείων των καταστημάτων κράτησης για τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτά προσώπων.
10) Η αύξηση του ωραρίου απασχόλησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως από 34,5 ώρες που είναι σήμερα.
11) Η εντατικοποίηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων στις φυλακές με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων (ΕΚΑΜ). 12) Ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της περιουσιακής κατάστασης ορισμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για διάπραξη παραβατικών πράξεων.
13) Η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων.
14) Η μετακίνηση 220 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της διαδικασίας της «κινητικότητας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις φυλακές της χώρας.
15) Η υλοποίηση της συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων, ενώ ήδη διατέθηκαν 14 γιατροί του ΕΣΥ (8 παθολόγοι, 3 ψυχίατροι, 1 πνευμονολόγος, 1 γυναικολόγος και 1 παιδίατρος) και την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν αναλάβει την εξέταση των κρατουμένων.
16) Το νομοσχέδιο για τα «βραχιολάκια» ήδη οδεύει προς τη Βουλή.
Ως προς το τελευταίο, υπενθυμίζεται, ότι θα τοποθετούνται στους κρατούμενους, προκειμένου αυτοί να λαμβάνουν άδειες ή να αποφυλακίζονται (όσοι έχουν μικρές ποινές) υπό όρους. Πάντως, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι η προμήθειά τους θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό.

Αναφορικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τόσο ο κ. Ρουπακιώτης όσο και ο κ. Σκανδάμης, επισήμαναν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία συνολικά 42 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 8 κρατούνται προσωρινά με σχετικό ένταλμα. Από τους οκτώ οι έξι κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, από τους 42 οι δύο κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες (εκτός φυλακών) και οι υπόλοιποι κατηγορούνται για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα που κατά κανόνα τελέστηκαν εντός των φυλακών (απάτες, είσοδος και πώληση κινητών τηλεφώνων εντός των καταστημάτων κράτησης, εκβιασμοί, κ.λπ.). Σημειώνεται ότι την τελευταία επταετία (2005 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2012) είχαν τεθεί σε αργία 22 υπάλληλοι.

Τέλος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρουπακιώτης, τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές ανερχόταν στους 12.475. Εξ' αυτών, οι 4.325 είναι υπόδικοι, 7.875 αλλοδαποί, 557 γυναίκες, 600 ανήλικοι κρατούμενοι, 4.267 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1.025 ισοβίτες, 47 κρατούμενοι για χρέη, 7.463 κατάδικοι με πρόσκαιρη κάθειρξη (από 5-10 έτη 2.535, από 10-15 έτη 1.728 και από 15 και πάνω 3.200) και κατάδικοι με φυλάκιση 1.636 (μέχρι έξι μήνες 282, από έξι μήνες έως ένα έτος 248, από ένα έως δύο έτη 271 και από δύο έως πέντε έτη 835).

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου