Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΜΑΡΑ - ΤΡΟΙΚΑΣ



Μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κλιμακίου της Τρόικας ενώ στις 6 σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα δεχθεί τους επικεφαλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την συνάντηση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών καθώς την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ακόμη είναι ανοικτό το θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013 όπως ζητά η Τρόικα ή της αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που προτείνει η κυβέρνηση και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης. Ανοικτό όμως είναι και το θέμα της ρύθμισης των δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία όπως και της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.


Η Τρόικα δεν εμπιστεύεται τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και γι αυτό ζητά επέκταση του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Για τα θέματα αυτά όπως και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι δύο αρχηγοί επιμένουν στο να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις ενώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε ακόμη και συνολική διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά στο επίπεδο της ΕΕ κάτι όμως που δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός ο οποίος προτιμά να κλείσει με την συνάντησή του με τους επικεφαλής του κλιμακίου η συζήτηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

 Προηγήθηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και στους επικεφαλής της Τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς όπως και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων. Στο κορυφαίο επίπεδο πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί η φορολογία για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα -μίλησε για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι δύο αρχηγοί της συμπολίτευσης έχουν διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα ότι οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και ότι νέα μέτρα δημιουργούν κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Την Δευτέρα το απόγευμα οι επικεφαλής της Τρόικας είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταικούρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση όπου συζήτησαν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος ενδέχεται να συναντηθεί μαζί του το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει συνεννόηση για την ρύθμιση των δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς επίσης και για την κινητικότητα στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου