Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της απόρριψης, από το κυπριακό κοινοβούλιο, του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων. Από τις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, αλλά και την Αραβία ταξίδεψε η είδηση του ηχηρού κυπριακού «όχι» στο κούρεμα των καταθέσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ιδίως από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα απείχε της διαδικασίας, η ... επικύρωση των προβλέψεων αυτών επανέφερε στα πρωτοσέλιδα των μίντια ανά τον κόσμο τα σενάρια της... επόμενης ημέρας τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ευρωζώνη.
Τα διεθνή ΜΜΕ αντέδρασαν άμεσα, όχι όμως τόσο γρήγορα όσο η ... Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες “στο πλαίσιο των ισχύοντων κανόνων”. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ τονίζει πως “λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της Κυπριακής Βουλής και βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στην Τρόικα (ΕΕ και ΔΝΤ), παράλληλα όμως επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, όπως και όποτε χρειαστεί, βάσει των ισχύοντων κανόνων”.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Βερολίνου στο “όχι” της κυπριακής βουλής στο νομοσχέδιο για “κούρεμα” στις καταθέσεις: “Δεν θα υπάρξει βοήθεια και πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις”, δήλωσε ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, Michael Meister. Μουδιασμένες και οι Βρυξέλλες, στο άκουσμα της είδησης περί καταψήφισης του νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή.
Σε επίπεδο διεθνών Μέσων τώρα, χαρακτηριστικά, οι New York Times γράφουν ότι η κυπριακή Βουλή «απέρριψε ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που είχε στόχο στην φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, παρά την αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία θα απαλλάσσονταν οι μικροί τραπεζικοί λογαριασμοί από τις εισφορές».
Την ίδια ώρα το πρακτορείο Reuters γράφει πως οι Κύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία έναν βαθιά αντιλαϊκό φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις, ο οποίος καλείτο να αποτρέψει την τραπεζική κατάρρευση και την πτώχευση, ρίχνοντας ένα πέπλο αμφιβολίας γύρω από τη διεθνή διάσωση ενός μέλους της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος το δίκτυο Al-Jazeera, το οποίο φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα του διαδικτυακού του τόπου, την απόρριψη του κουρέματος, κάνοντας παράλληλα λόγο για τη συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, οι οποίοι «ήταν εξοργισμένοι για τους όρους του πακέτου». Το αραβικό δίκτυο φιλοξενεί και δήλωση του Κύπριου πρώην υπουργού Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος λέει πως «πιστεύουμε ότι έχει ήδη γίνει μεγάλη ζημιά στο σύστημα γιατί η Κύπρος είναι ένα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. Μια από τις αρχές της ήταν ότι επρόκειτο για έναν τόπο εμπιστοσύνης, ασφάλειας και εγγυήσεων. Το Eurogroup επιτίθεται στα θεμέλια των καταθέσεων των ξένων επενδυτών, των Κυπριωτών, των πλούσιων ανθρώπων, των φτωχών ανθρώπων και τον επιχειρήσεων».
Την ίδια στιγμή, σε δημοσίευμα του οικονομικού δικτύου CNBC, με τίτλο «Με τίποτα! Το κυπριακό Κοινοβούλιο απορρίπτει τον φόρο για τις καταθέσεις», φιλοξενούνται οι δηλώσεις της Εφης Ξάνθου του Κόμματος Πρασίνων. «Σε αυτό το σημείο, λέμε ότι αν νομίζουν πως με το να κάνουν αυτά θα βελτιώσουν την κατάσταση, ουσιαστικά καταστρέφοντας την οικονομία μας και έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους οικονομικούς τομείς που είχαμε σε αυτό το νησί, τότε πρέπει να πούμε όχι», υποστηρίζει η Ξάνθου.
Η έγκυρη ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, στην ηλεκτρονική της μορφή, έχει πρώτη της είδηση το ηχηρό κυπριακό «όχι» του κυπριακού Κοινοβουλίου, και αναφέρει μάλιστα την διάψευση της παραίτησης του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.
Την ίδια στιγμή, ακόμα και η ιρλανδική ιστοσελίδα Ιndependent.ie, σε δημοσίευμά της που συνοδεύεται από χαρακτηριστική φωτογραφία με διαδηλωτές που έχουν υψωμένα τα χέρια τους στις παλάμες των οποίων αναγράφουν «No!», κάνει λόγο για την ιστορική απάντηση των Κυπρίων στην Ευρώπη. «Η ψηφοφορία ενός μικρού κράτους ήταν ένα εκπληκτικό πλήγμα για τη ευρωζώνη των 17, μετά τις συνεχείς λήψεις των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, των τελευταίων τριών χρόνων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το αμερικανικό Bloomberg γράφει πως η απόρριψη του νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή έδωσε ένα “πλήγμα” στα σχέδια των Ευρωπαίων να αναλάβουν οι καταθέτες μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας, σχέδια που προκάλεσαν σάλο, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και βρίσκονται υπό καθεστώς στήριξής τους από τους εταίρους τους.
Το πρακτορείο επισημαίνει μάλιστα πως το σχέδιο των Ευρωπαίων δεν είχε ιστορικό προηγούμενο στην Ευρωζώνη, όπως δεν υπάρχει και προηγούμενο άρνησης μιας χώρας μέλους του ευρώ να συμμορφωθεί με τα κελεύσματα των εταίρων της. Γεγονός που καθιστά εξόχως κρίσιμη τη συνέχεια... Παράλληλα το Bloomberg εστιάζει στην πρώτη αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της καταψήφισης της απόφασης του Εurogroup από τους Κυπρίους: οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν λελογισμένα, αλλά το ευρώ έπεσε κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου, ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά τριμήνου.
Σε παράλληλη γραμμή και το έτερο εξειδικευμένο οικονομικό site MarketWatch που προτάσσει την υποχώρηση του ευρώ ενδοσυνεδριακά κάτω και από το 1,29 (στα 1,288), σε συνδυασμό με τα σενάρια για το πως θα επιδράσει η απόρριψη της απόφασης του Eurogroup στα σχέδια διάσωσης της Κύπρου στις αγορές τις επόμενες ημέρες. Το πρακτορείο γράφει πως τώρα οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν άμεσα ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ειδάλλως να την αφήσουν να χρεοκοπήσει, γεγονός που “δεν θα είναι καλό για κανέναν”...
Το βρετανικό ΒΒC γράφει πως οι Κύπριοι πολιτικοί αντιστάθηκαν στις πιέσεις των εταίρων τους και ψήφισαν “ΟΧΙ” στο σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων, κάτι που απαιτούσε ο κυπριακός λαός από την πρώτη στιγμή.
Με κεντρική φωτογραφία την Γερμανίδα Καγκελάριο και τίτλο «η Κύπρος λέει Nein», η ιταλική εκδοχή της Huffington Post μεταφέρει την είδηση του κυπριακού «όχι», μιλώντας για «ένα χαστούκι στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία». Κάνει λόγο για τους πανηγυρισμούς των Κυπρίων στις πλατείας της Λευκωσίας, όπου τις προηγούμενες ώρες είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρότασης και να στείλουν το μήνυμά τους στην Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό, ωστόσο που αναφέρει το δημοσίευμα είναι ότι «τώρα η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει άμεσα ένα plan B για να ξορκίσει την χρεοκοπία, την οποία μόνο ο ευρωπαϊκός δανεισμός θα μπορούσε να αποτρέψει».
Στο CNN ο προβληματισμός είναι έκδηλος για το πως θα επιδράσει η απόρριψη του σχεδίου στις κυπριακές τράπεζες και κατά πόσον θα οδηγηθεί η Κύπρος σε χρεοκοπία.
Η ιντερνετική έκδοση του γερμανικού SPIEGEL κάνει λόγο για την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup και τονίζει πως “η διάσωση της Κύπρου τίθεται πλέον εν αμφιβόλω”, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο κομμάτι περιλαμβάνεται μεγάλη ένθετη φωτογραφία Κύπριων διαδηλωτών που λένε “ΟΧΙ” στη Γερμανία και την καλούν να αφήσει ήσυχο το νησί τους...
Τέλος, οι FINANCIAL TIMES προβάλλουν επίσης την είδηση, προσθέτοντας όμως την παράμετρο πως πλέον η Λευκωσία έχει ως επιλογή να στραφεί προς τη Μόσχα για να βρει εναλλακτική χρηματοδότηση! Νωρίτερα πάντως οι FT είχαν προβάλλει την παράμετρο του διαρκώς αυξανόμενου ελλείμματος... αξιοπιστίας των Ευρωπαίων πολιτικών!
Στο σχετικό άρθρο που υπογράφει ο Gideon Rachman η κατηγορία εναντίον των Ευρωπαίων πολιτικών είναι ευθεία: Μετά την απόφαση για “κούρεμα” στις καταθέσεων των Κυπρίων, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τα λεφτά του, ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Πορτογαλία ή την Ιταλία. Οι ανησυχίες των επενδυτών απειλούν να οδηγήσουν σε μαζικές αποσύρσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες της Περιφέρειας, κάτι που αυτομάτως θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης.
kourdistoportocali
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου