Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

OΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!


Κανείς δεν πρόκειται να τη γλυτώσει από τον ενιαίο φόρο - δαγκάνα για την ακίνητη περιουσία, τον οποίο προετοιμάζει πυρετωδώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σήμερα λαμβάνονται οι τελευταίες αποφάσεις σε επίπεδο συμβούλων και αμέσως μετά ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο του νέου νόμου.

Η βασική φιλοσοφία του υπουργού Οικονομικών συνίσταται στη διαμόρφωση ενός ενιαίου φόρου που θα αντικαταστήσει όλα τα υφιστάμενα εισπρακτικά μέτρα που αφορούν στη φορολόγηση της γης και των οικοδομών, από το πιο απλό αγροτεμάχιο έως τις πιο σύνθετες αστικές κατασκευές. Με λίγα λόγια, θα φορολογηθούν όλα τα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα, όλα τα αγροτικά τεμάχια και όλες οι οικοδομές στη χώρα, ανεξαρτήτως χωροταξικής ταυτότητας. Στόχος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι η ενσωμάτωση όλων των επιμέρους φόρων για τα ακίνητα, έτσι ώστε να υπάρξει ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς τα δημοσιονομικά έσοδα. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι θα υπάρξουν δύο κλίμακες στην επιβολή του νέου φόρου.

Το βασικό χαρακτηριστικό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι ότι θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, όσα εισπράττει σήμερα το κράτος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών αλλά και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα συνεχίσει να τα εισπράττει με τον νέο ενιαίο φόρο.

Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται επίσης να αποφασιστεί το ύψος του αφορολόγητου ποσού, με επικρατέστερο σενάριο τα 50.000 ευρώ αντικειμενική αξία ατομικής ακίνητης περιουσίας.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ανάγκη ο ενιαίος φόρος ακινήτων να συνοδεύεται από αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Εντός του 2013 θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ δέσμευση του υπουργού Οικονομικών είναι να υπάρξει αναπροσαρμογή των σημερινών αντικειμενικών αξιών στο ύψος των πραγματικών - εμπορικών.

Σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με εντολή του κ. Στουρνάρα συστάθηκε ειδική επιτροπή για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, η οποία θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητεί να συμπεριληφθεί στη φορολογητέα ύλη κάθε είδος περιουσίας, γενικά και χωρίς εξαιρέσεις, καθώς η ακίνητη ιδιοκτησία αδυνατεί μόνη της να σηκώσει το βάρος των 3,2 δισ. εσόδων.

Ζougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου